Houtrook en gezondheid: je ziet het niet, maar het is er wel (deel 2)

De GGD heeft als ondersteunende partner van de campagne van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een belangwekkende bijdrage in twee delen geschreven waarvan de lezer het tweede deel hierbij aantreft. In deze bijdrage gaat het over wat je zelf kunt doen om de negatieve effecten te verminderen. De GGD adviseert geen hout te stoken tijdens de coronacrisis. Mensen met longklachten of gevoelige luchtwegen lopen extra risico als zij besmet raken met het coronavirus. Zij zijn in deze tijd dan ook nog meer dan veel anderen aan huis gebonden. Deze mensen hebben er vaak last van als hun buren hout stoken.

Wat kun je zelf doen?
• Het allerbeste is natuurlijk om geen hout meer te stoken. Maak je toch je open haard of houtkachel aan? Volg dan de tips op: https://ggdleefomgeving.nl/overlast/houtrook/

• Blijf ventileren in huis! Door de constante werveling binnenshuis, door het rondlopen van de bewoners en bijvoorbeeld de luchtcirculatie die samenhangt met verwarming, blijven vervuilende stoffen langer zweven in de lucht en dalen langzamer neer. Ventileer wanneer dat kan aan de ‘schonere kant’ van de woning. Hou het in huis zo schoon mogelijk (roken en open haard dragen bij aan luchtvervuiling in huis).

• Bij veel hout rookoverlast, bijvoorbeeld bij windstil weer, is het voor gevoelige groepen verstandig om lichamelijke inspanning even te vermijden. Bij intensief bewegen is de ademhaling dieper, en kan je sneller extra last krijgen van luchtvervuiling. Laat kinderen, als dat kan, niet dichtbij drukke wegen spelen.

• Praat met de stoker(s). Het kan zijn dat zij zich niet bewust zijn van het feit dat ze overlast veroorzaken. Het is daarom belangrijk om dit aan hen kenbaar te maken. Ga in dit gesprek niet alleen in op de problemen die je ervaart, maar probeer ook duidelijk te maken wat het met je doet, fysiek of emotioneel.

• Meld overlast bij Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden. De GGD vindt het een goed initiatief om luchtvervuiling door houtrook beter op de kaart te zetten.

GGD Gezondheid, Milieu & Veiligheid Brabant.

Vragen over je leefomgeving en gezondheid? Kijk op www.ggdleefomgeving.nl en op www.brabantscan.nl.

Wilt U Houtrook en gezondheid: je ziet het niet, maar het is er wel Deel 1, nog eens teruglezen? Dat kan op de website van Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden. Daar is ook het meldpunt Luchtkwaliteit te vinden.