Ommetjes

Ommetjes en wandelingen in Heusden

Ommetje Giersbergen – sporen in het landschap

In onze laatste glossy heeft Cees van der Meijden een mooi stuk over de geschiedenis van Giersbergen geschreven. Als aanvulling daarop heeft Cees ook een aantal sporen in het huidige landschap van de oude Uithof Giersbergen beschreven.
HIER vind je de tekst van de glossy (pag. 1 en 2) en daarna op pagina 3 en 4 een beschrijving van die sporen, en waar je ze kunt vinden. 


Ommetje Herpt – wandelen door agrarisch cultuurhistorisch landschap

Het Ommetje Herpt, bedacht en beschreven door  onze vereniging, volgt een route van 5.5 km over bestaande wegen en paden, langs natuurgebied de Oosters en het Oude Maasje. Het Oude Maasje is hier en daar nog terug te vinden in het landschap. De historische loop van het Oude Maasje loopt als een rode draad door de wandeling. Ook de geschiedenis van Herpt en Oudheusden, die terug gaat tot circa 1100 en 825, is hier en daar terug te zien.
Ga voor de beschrijving klik HIER.


Opgepimpte Ommetje

Ommetje Herpt is één van de acht opgepimpte Ommetjes in Brabant? In Brabant zijn ca. 35 Ommetjes aangelegd. Ze vormen een goede aanvulling op het bestaande netwerk van wandelpaden in onze provincie. Het uitgangspunt is dat ze intensiever gebruikt gaan worden door de groep ouderen, kinderen en sporters. Het stimuleren van bewegen en van de beleving van de natuur dicht bij huis.
De Brabantse Milieu Federatie en door de provincie ondersteund; is Riny van Empel als projectleider aan de slag gegaan. Op 22 april 2015 was het eerste gesprek en op 26 maart 2019 wist Walter Teurlings van Scala scholen te melden dat het project helemaal klaar en de app te downloaden is. Helaas is de app alléén voor smartphones met Android 8.0, om te downloaden klik HIER.

Met de app kunnen schoolklassen de route lopen en komen onderweg bordjes tegen waar ze met gebruik van een smartphone vragen krijgen te beantwoorden. Hierbij zijn ook nog groene rugzakjes met toebehoren voor veldonderzoek en een routeboekje beschikbaar.

Het samen met een klas een deel van het Ommetje lopen, heeft altijd in de bedoeling gezeten. Tot op de dag van vandaag is er geen datum gevonden waar zowel de school als Walter Teurling tijd hebben…… 


Ommetje Hedikhuizen

Ommetje Hedikhuizen gaat door ‘Hekese’ en het oude stroomgebied van de Maas. Het is een ontmoeting met het Oude Maasje, de Hedikhuizensche Maas en de Bergsche Maas. U ziet een fort, een oud kerkje en prachtige boerderijen. Maar ook de sporen van de strijd tegen het water en de rampen die de bevolking te boven is gekomen in haar meer dan 1000-jarig bestaan. 
Het mooiste is de rust op het moment dat u het hek passeert en voet zet op het land van de boerenbedrijven van de familie Luijben en de familie Van Alphen. Het ommetje is gerealiseerd als een samenwerking tussen onze vereniging met de Agrarische Natuur Vereniging Oostelijke Langstraat van de ZLTO 

Voor de beschrijving van het Ommetje Hedikhuizen klik HIER.
De route is bewegwijzerd en opgenomen in het wandelknooppuntennetwerk. 

Voor het Hedikhuizen in knooppuntennetwerk  klik HIER.

Voor een flyer met informatie over het ommetje Hedikhuizen klik HIER


Wandeling Baardwijkse Overlaat

Tussen Drunen en Waalwijk ligt ‘De Baardwijkse Overlaat’, een open landelijk gebied met rijk begroeide dijken, een waardevol natuurreservaat en een prachtig kanaal. Naast natuurwaarden heeft het gebied ook een grote cultuur-historische waarde. Honderden jaren heeft het water een grote rol gespeeld in dit gebied. De wandelroute loopt rond het Overlaatgebied en volgt de diverse dijken. De Leidijk, de Heidijk, de Zomerkade, de Kanaaldijk en de Spoordijk. Iedere dijk uit een andere tijd van onze geschiedenis. De beschrijving klik u HIER.


Ommetje Elshout ’t Waterloopke

Dit ommetje, een initiatief van de lokale Agrarische Natuur Vereniging, loopt door de Hooibroeken en over de Elshoutse Zeedijk. Voor de route en informatie klik


Wandelroute Vlijmens Ven

De hele route door dit prachtig open gebied is 8 km lang, maar je kunt ook kiezen voor een kleiner ommetje over de blauwe wandelroute. De natuur in dit gebied is nog volop in ontwikkeling en kwetsbaar, vandaar dat het gebied verder niet toegankelijk is. Voor de routebeschrijving klik HIER.
(Vlijmens Ven).


Wil je nog meer informatie over wandelen in Heusden (en Brabant), klik dan HIER.