Beter met de Barbecue

Een vuurkorf of terrashaard stoken en barbecueën in de tuin is gezellig. Het is dan ook niet zo leuk om de aandacht te vestigen op een minder gezellig aspect van hout stoken, namelijk dat houtrook ongezond is. Veel inwoners van onze gemeente Heusden weten dat niet.
Grillen in de openlucht levert altijd broeikasgassen op. Schaf daarom een zo klein mogelijke barbecue aan. Want een BBQ kost ook nog eens veel brandstof. Koop dus een formaat dat bij 80 procent van de eigen situatie past.
En denk ook eens aan de handige elektrische of gas barbecue. Deze varianten geven veel minder rook en dus minder overlast. Ook is er geen stress bij de kok of de BBQ wel aangaat en aanblijft.
Voor grote groepen kunt u het best een grote elektrische of gasbarbecue huren. Wees extra voorzichtig als er kinderen rondlopen tijdens de BBQ.

Koop houtskool met het FSC-keurmerk. Er zijn ook kooltjes die gemaakt zijn van kokosnootbasten. Die gloeien sneller dan houtskoolbriketten, worden warmer, gaan niet ten koste van bomen en produceren nauwelijks rook. Gebruik het liefst bruine aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken. Die zijn gemaakt van milieuvriendelijker materiaal: naaldhout en paraffine, of plantaardige oliën. Laat die witte chemische aanmaakblokjes, die wasbenzine, petroleum of kerosine bevatten, liggen. Deze branden wel het snelst maar je ruikt de hele avond een benzinelucht. Die geur gaat ook in vlees, vis en groenten zitten. Niet bepaald een feest. Aanmaak wokkels zijn rolletjes van houtschaafsel gedrenkt in was. Ze branden lang en hard en zijn bij juist gebruik vrijwel geur- en rookloos. Door de hoge vlam is het ideaal voor de brikettenstarter en voor de Kamado BBQ.

Gebruik nooit vloeibaar aanmaakmiddel. Dat is levensgevaarlijk.

Houd rekening met uw buren! Op zomerse dagen hebben veel mensen hun ramen open staan. Houd rekening met de windrichting, zodat de rook niet bij de buren naar binnen waait. Bij windstil weer kunt u beter helemaal niet stoken in de tuin. Tja en als de barbecue dan toch doorgaat, dan zit er niets anders op om ook de buren uit te nodigen.

Anders is het met de vuurkorf en de terrashaard. Het zijn eerlijk gezegd ondingen die ernstige hinder veroorzaken. Een vuurkorf nodigt uit om er van alles in te gooien wat maar kan branden. En dat is zelfs wettelijk verboden. Daarnaast ontbreekt de schoorsteen en dus zit het gezelschap midden in de vervuilende rook. Maar ook de buren, want de rook blijft erg laag. Een terrashaard is niets anders dan een open haard, maar dan buiten. Het schoorsteentje is net hoog genoeg om de vervuiling ook bij de buren te deponeren. Bedenk daarom dat stoken van hout en houtskool veel ongezond ultrafijnstof in de lucht brengt. Inademen kan zorgen voor klachten aan het hart en de luchtwegen. Daarnaast kunnen mensen stress krijgen van geuroverlast.

U kunt overlast door slechte luchtkwaliteit melden via het formulier op https://natuurenmilieuheusden.nl/meldpunt-luchtkwaliteit/. De resultaten anonimiseren we, en verwerken we tot een overzicht per wijk in onze gemeente. Op basis hiervan overleggen we met de gemeente over hoe de situatie te verbeteren. Ga voor meer informatie naar onze website https://natuurenmilieuheusden.nl/category/luchtkwaliteit-algemeen/
Wij pleiten voor stokers die helemaal B.O.S. worden! Bewust voor Omgeving Stokers!