Alternatieven voor hout stook (met prijsvraag)

Houtstook levert sfeer en warmte. Maar ook overlast door rook en fijnstof. Wat zijn alternatieven voor hout stook. Andere manieren bedenken om de gezelligheid vast te houden en andere manieren bedenken door dat helemaal zonder hout stook te doen. Win-win situaties voor onze gezamenlijke gezondheid en voor het milieu. Heb jij ideeën over hoe je zonder hout stook

sfeer of warmte kunt maken? Stuur de inzending per mail met naam en adres en telefoonnummer naar info@natuurenmilieuheusden.nl .

We hebben al eerder vastgesteld dat open haarden eigenlijk niet meer van deze tijd zijn. Het warmte rendement van een open haard ligt in de meeste gevallen onder de 10 procent. Toch zijn er mogelijkheden om in de bestaande open haard inzetstukken in te bouwen. En die inzetstukken zijn er in heel veel varianten. Er zijn inzetstukken die de open haard omtoveren tot een elektrische kachel die echt regelbare warmte geeft en zelfs vlammen laten zien. Er zijn ook inzetstukken die hoge en lage vlammen laten zien gewoon voor de gezelligheid. Daarnaast zijn er uitvoeringen voor een beetje bij warmen. Tuincentra en bouwmarkten, al dan niet op internet, tonen een enorme collectie.

De moeite waard om eens te kijken. Maar wellicht bevalt ook een heel ander idee. Op bijgaande foto laten we zien dat enkele echte houtblokken in de open haard of in een houtkachel wonderen kan doen. Maar dan moet er nog iets aan worden toegevoegd: een snoer lampen die kunnen oplichten en flikkeren alsof deze blokken gezellig liggen te branden. En dat is zelfs de goedkoopste ombouw van al deze mogelijkheden. Ook daar hebben bouwmarkten, elektriciteitswinkels en tuincentra een aardige lampencollectie in. Zo zijn er ook dvd’s te koop die de televisie in huis kunnen om toveren in een haardvuur met en zonder geluid. En wat doen we met de vuurkorf? Daar zetten we natuurlijk een gezellige plant in!

Heb je zelf nog een ander leuk, goed of verrassend idee? Dat komt goed uit, want wij dagen je uit. Iedereen met een idee om gezelligheid te behouden en toch de hout stook achterwege te laten. We maken er zelfs een wedstrijd van. Stuur ons een origineel idee met een goede beschrijving. We publiceren de beste ideeën op onze website. Alle inzenders dingen mee naar een van de tien gratis jaar lidmaatschappen 2021 van onze Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH). Natuurlijk kan over de uitslag van deze wedstrijd niet worden gecorrespondeerd en kunnen de prijzen niet in geld worden uitgekeerd.

Je kunt overlast door slechte luchtkwaliteit melden via het formulier op https://natuurenmilieuheusden.nl/meldpunt-luchtkwaliteit/. De resultaten anonimiseren we, en verwerken we tot een overzicht per wijk in onze gemeente. Op basis hiervan overleggen we met de gemeente over hoe de situatie te verbeteren.