Wat zit er in jouw tuin?

We hebben het al vaak gehad over hoe je je tuin zo in kunt richten dat de biodiversiteit er op vooruit gaat. Maar hoe weet je nu of het werkt. Een leuke manier om daar achter te komen is meedoen aan de Jaarrond Tuintelling. Dan geef je op www.tuintelling.nl regelmatig door wat je zoal ziet in jouw tuin. En wordt het een sport om meer vogels naar je tuin te lokken. Kijk je liever naar vlinders, of naar insecten? Ook die kun je daar doorgeven!

Over wat je tuin kan doen voor de biodiversiteit is al veel geschreven. Haal de stenen en tegels eruit. Zet er inheemse planten in, en zorg er voor dat je in elk jaargetijde bloeiende planten hebt voor de insecten die van de nectar en het stuifmeel leven. Help vogels een handje, met nestkasten waar ze kunnen nestelen, struiken en hagen waarin ze veilig zijn voor aanvallers, en planten met bessen en zaden waar ze ’s winters van kunnen eten. En voer bij, zeker in de winter als het vriest of er sneeuw ligt.
Maar dan wil je ook weten of dit alles effect heeft. Geef het regelmatig op www.tuintelling.nl door. Dat werkt heel simpel, en je hoeft verder zelf niets bij te houden. Je mag zelf weten wat je doorgeeft: vogels, vlinders, insecten, zoogdieren, planten, en nog een aantal soortgroepen. Je mag ook zelf weten hoe vaak je het doorgeeft: wekelijks, maandelijks, … wat je wilt. Op de site worden al jouw meldingen bewaard. Zo kun je altijd terugkijken, en nagaan wat de ontwikkelingen zijn.

Ben je nog niet zo bekend met alle soorten die in jouw tuin voorkomen, dan is dat ook geen probleem. Op https://www.tuintelling.nl/herkenning vind je voor elke soortgroep herkenningskaarten, waarop je de meest voorkomende soorten kunt terugvinden. Zo leer je al doende steeds meer over je eigen tuin.

Steeds meer mensen doen mee aan tuintelling.nl. Toen we er ruim twee jaar geleden voor het eerst over schreven deden 28 tuinen in onze gemeente mee. Dat aantal is inmiddels ruim verdubbeld, naar 66 tuinen.
Ook in de wijken die meedoen aan het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ doen al een aantal tuinen mee. In Venne-Oost al 15 tuinen! In Herpt en op de Vliedberg zijn dat er nu vier respectievelijk drie. Ga naar www.tuintelling.nl en doe ook mee!
Woon je ergens anders in Heusden, dan kun je natuurlijk ook gewoon meedoen!

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.


Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.