Vogels en katten – geen goede combinatie

08-06-2020

Elk jaar verliezen enkele tientallen miljoenen vogels het leven door katten, alleen al in Nederland! Als we dat vertalen naar de gemeente Heusden gaat het om vele tienduizenden vogels per jaar die gepakt worden door de ongeveer 10.000 katten in de gemeente. Ook op de Vliedberg was het dit jaar weer raak. Een bewoner zag dat zes jonge koolmeesjes aan uitvliegen toe waren. Drie katten uit de buurt wisten dat ook; ze zaten gewoon te wachten tot het ging gebeuren. En daar is zeker wat aan te doen, zowel door de kattenbezitter als door de tuineigenaar.

In de bebouwde omgeving is de kattendichtheid hoger dan in het buitengebied. Het aantal huiskatten in Nederland wordt geschat op drie tot vier miljoen. Omgerekend zijn dat er zo’n honderd per vierkante kilometer, ofwel een 10 tot 20 keer hogere dichtheid dan in een ecosysteem met een natuurlijk evenwicht. Het zijn mens-gebonden roofdieren, die met veel tegelijk op onze dorpsnatuur worden losgelaten.

Veilige schuilplaatsen zijn vaak schaars in een woonwijk. Veel voorkomende vogelsoorten zullen er niet aan ten onder gaan, maar soorten die het moeilijk hebben misschien wel. Buiten het broedseizoen worden vooral de oudere en zwakkere vogels gepakt.
Vooral grondbroeders lopen gevaar. Maar ook vogels die in nestkasten broeden zonder voldoende schuilgelegenheid in de buurt. Dat geldt bijvoorbeeld voor koolmeesjes, die de eerste dag bij het uitvliegen meer fladderen dan vliegen, en laag bij de grond blijven. Toen twee koolmeesjes op de Vliedberg dit jaar het nest verlieten, werden ze bij gebrek aan bomen en struiken in de buurt, letterlijk ‘opgevangen’ door katten. Ook de vier andere uit het nest hebben het niet gered.

Met z’n allen kunnen we de vogels een handje helpen; zowel de kattenbezitter als de tuinliefhebber kan er iets aan doen.
Tips voor de kattenbezitter
• Hou de kat in ieder geval binnen tijdens het uitvliegen van jonge vogels en gedurende de nacht.
• Laat uw kat eventueel aangelijnd in de tuin. Zo heeft hij enige bewegingsruimte, maar kan niet overal komen. Een ander mogelijkheid is een buitenren voor de kat.
• Bind de kat een belletje om; dat waarschuwt vogels, zodat ze meer kans hebben te ontsnappen.
• Laat uw kat steriliseren of castreren, zodat er niet onbedoeld nestjes (zwerf)katten geboren worden.
Tips om de tuin veiliger te maken voor vogels
• Vraag de buren om de kat binnen te houden, zeker als jonge vogels uitvliegen.
• Hang nestkasten op een veilige plek waar de katten niet bij kunnen, minstens twee meter hoog.
• Plaats een ‘kattengordel’ of een kraag van afstaand gaas om een boomstam, daarmee voorkomt u dat katten bij een nest kunnen komen.
• Maak uw tuin ontoegankelijk of onprettig voor katten. Bijvoorbeeld door stekelige mei- en vuurdoorn te planten op plaatsen waar katten uw tuin binnenkomen, door stekelig snoeisel (of hazelnootschillen) tussen de planten te leggen, of door dichte bodembedekkers aan te planten, zodat de bodem dichtgroeit.
Ga voor nog meer tips, ook voor buiten het broedseizoen, naar vogelbescherming.nl/actueel/bericht/katten-versus-vogels
In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.