Steengroen – de bebouwde omgeving vergroenen

Twee derde van het landoppervlak in Nederland is in gebruik bij de landbouw. Nog eens een zesde deel valt onder de bebouwde omgeving. Al met al blijft er minder dan een zesde over voor natuur. En dat zesde deel is nog eens erg versnipperd ook. Geen wonder dat het niet zo goed gaat met de biodiversiteit. Wat wel opvalt is dat steeds meer planten en dieren zich in stad en dorp vestigen. Door dat te bevorderen kunnen we direct bijdragen aan de biodiversiteit. Niet alleen in de eigen tuin. Maar ook door het huis er bij te betrekken en door het aanpakken van de openbare ruimte bij jou in de buurt.

In Heusden hebben we ruim zes miljoen vierkante meter particuliere tuin. Dat is een oppervlakte van meer dan 850 voetbalvelden van gemiddelde grootte! Hiervan is ruim anderhalf miljoen vierkante meter (26%) groen. Dat betekent dus ook dat vier en half miljoen vierkante meter verhard is; ofwel gemiddeld driekwart van alle tuinen! De onderzoekers schatten dat van de 64% niet-groen deel, er 46% vergroend kan worden (en 18% niet). Als we in Heusden van 26% tuin-groen naar 82% zouden gaan, dan komt er nog eens 350 hectare groen bij! Dan zitten we op meer dan 500 hectare tuin-groen, een oppervlakte drie keer groter dan het Vlijmens Ven!

Op een plat dak kun je misschien een groen dak aanleggen. Dat kan met subsidie van de gemeente. Meer informatie vind je op www.heusden.nl/heel-heusden-duurzaam/subsidie-aanvragen/watersubsidie/criteria-watersubsidie.
Aanvragen kan via www.heusden.nl/heel-heusden-duurzaam/subsidie-aanvragen/watersubsidie .

Je kunt natuurlijk ook je gevel ‘bekleden’. Dat kan met klimop, die zich vast hecht aan de muur van je huis. Wil je meer vrijheid hebben in de plantkeuze, dan kun je ook kiezen voor een raamwerk dat los staat van de gevel van het huis. Kies je hiervoor, dan heb je wel een vergunning van de gemeente nodig. Een voorbeeld van zo’n raamwerk is te vinden aan de straat Ranonkel in Vlijmen-Geerpark.

Stel, je zou best nog wat meer met groen willen doen. Of je ziet bij jou in de buurt gemeentelijk groen dat wel een opknapbeurt kan gebruiken. Dan is groenadoptie misschien iets voor jou. Bij groenadoptie kun je een stukje openbaar groen in de buurt overnemen van de gemeente: inrichten en onderhouden. Doe je het samen met de buren, dan versterkt het ook nog eens de in onderlinge contacten in de buurt. Meer informatie daarover vind je op www.heusden.nl (zoeken op groenadoptie).

Als je geen voortuin hebt en in de vesting Heusden woont, kun je een geveltuintje inrichten. Om het straatbeeld dan toch wat groener te maken, kun je een geveltuin aanleggen. Dit is een smalle groenstrook, of een bloembakje, direct tegen de voorgevel van je huis. Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de wijk. Op www.heusden.nl vind je meer informatie hierover (zoeken op ‘geveltuin’).

Meer groen betekent meer biodiversiteit, maar ook minder hoge temperaturen in de zomer. Verder levert meer groen ook minder CO2 in de lucht, minder wateroverlast en een schonere lucht op. Alle reden dus om ook in de bebouwde omgeving zoveel mogelijk te vergroenen. In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.