Stapeling van functies in tuinen – het nieuwe mooi


Veel mensen zien natuur als ‘ongerept’ en tuinen als ‘mooi’. Nu hebben we in Nederland zo goed als geen ‘ongerepte’ natuur meer. Zelfs om de Oostvaardersplassen staat een hek, worden dieren bijgevoerd en in aantal gereguleerd omdat er geen grote natuurlijke vijanden voor de runderen en paarden rondlopen. Tuinen moeten mooi zijn. En wat dan mooi is bepalen de eigen opvoeding en de tuincentra van deze tijd. Tijd om in onze tuinen het nuttige met het aangename verenigen. Nuttig voor de biodiversiteit. Nuttig voor het verminderen van de klimaat-effecten. Nuttig voor de productie van voedsel. En ook nog mooi, als je er met een iets ander oog naar kijkt.

Over wat je tuin kan doen voor de biodiversiteit is al veel geschreven. Zet er inheemse planten in, en zorg er voor dat je in elk jaargetijde bloeiende planten hebt voor de insecten die van de nectar en het stuifmeel leven. Help vogels een handje, met nestkasten waar ze kunnen nestelen, struiken en hagen waarin ze veilig zijn voor aanvallers, en planten met bessen en zaden waar ze ’s winters van kunnen eten. En voer bij, zeker in de winter als het vriest of er sneeuw ligt.

Zorg voor een boom waaronder je in de schaduw kunt zitten als het zomers heet wordt. Diezelfde boom zorgt er door z’n verdamping ook voor dat de omringende lucht koeler is. Een vijver heeft een vergelijkbaar effect. En met minder steen om je huis, heb je ook minder risico van overstroming bij hevige regenval. Al helemaal als je ook de regenpijp hebt afgekoppeld, en het regenwater in je tuin opvangt. De gemeente Heusden heeft voor dat laatste nog een leuke subsidie beschikbaar.

En als je toch een boom(pje) in je tuin zet, waarom dan geen fruit- of notenboom? In het voorjaar prachtige bloesem, en in de zomer is niets zo lekker als fruit uit eigen tuin! Ook vogels en insecten zullen je dankbaar zijn, als je niet alles zelf plukt. En die boom in jouw tuin draagt bij aan de biodiversiteit. Diezelfde boom in een grote plantage met een soort bomen, die intensief onderhouden worden, zal heel weinig bijdragen aan de biodiversiteit. En als er genoeg mensen een boom in hun tuin zetten, kan die plantage opgedoekt worden, en omgezet in natuur.

Je kunt nog een stapje verder gaan, en ook groenten in je tuin verbouwen. Tomaten op een zuidmuur doen het vaak goed. En een courgette-plant heeft weinig onderhoud nodig, en voorziet je lange tijd van courgettes. Hier geldt hetzelfde als voor het fruit en de noten: niets is zo lekker als direct van de plant. En ook nu kan weer een akker omgezet worden in natuur.

Alles wat groeit en bloeit kan bijdragen aan de biodiversiteit, als de juiste keuzes worden gemaakt. In de tuincentra vind je nog steeds veel gekweekte soorten die nog maar weinig nectar en stuifmeel produceren. Gelukkig begint het langzaam te veranderen, en komen er steeds meer inheemse en wildere soorten in het assortiment. Let daarop als je planten inkoopt.

Daarbij kun je je de vraag stellen wat ‘mooi’ is. Is dat een grote bloem, die maar kort bloeit en verder niets oplevert voor insecten en vogels? Is dat een in de herfst aangeharkte tuin waar voor vogels niets meer te eten valt, waar een egel niet meer kan schuilen? Als je je realiseert wat er allemaal aan insecten, vogels en zoogdieren in je tuin rondloopt en vliegt, is dat eigenlijk veel mooier. Het nieuwe mooi! Leer het waarderen!

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl