Kleinschalig landschapsbeheer

27-01-2019
Al tientallen jaren werken vrijwilligers van onze vereniging in het Heusdense landschap. Poelen, houtwallen, weiden, knotwilgen, fruitbomen zijn allemaal kleinschalige landschapselementen die om de zoveel tijd onderhoud nodig hebben. Welk onderhoud? Voor een knotwilg is dit eenvoudig, om de zoveel jaar moet zijn pruik eraf. Het onderhoud van een bomendijk is een stuk moeilijker.

Neem de dijk langs het Drongelens kanaal, een dijk vroeger kaal, maar nu met grote mooie eiken. Eiken waar de kruinen elkaar raken en zo het licht en de warmte voor de grondbewoners tegenhouden. Licht en warmte zijn enorm belangrijk voor de planten en insecten, maar ook hagedissen zijn dol op een zonnestraaltje. De laatste jaren zijn onder andere door het gebrek aan licht en warmte de veldkrekels, de hagedissen en verschillende vlinder- en bijensoorten verdwenen van de oevers van het kanaal. Kleinschalig landschapsbeheer bestaat altijd weer uit keuzes maken. Kiezen we voor bos of kiezen we voor meer planten en dieren op de taluds. Dus voor meer biodiversiteit.

Het waterschap houdt niet van grote bomen aan de waterkant. Dit nemen we ook mee in onze keuze. De mooiste bomen laten we staan, die mogen uitgroeien tot toekomstbomen. Hun minder vitale buren zagen we om, zodat de toekomstbomen meer ruimte krijgen. Tussen de overgebleven bomen kiezen we voor stukken met veel licht en warmte. Plaatsen voor een rijke planten en insectenwereld.

Vanaf maart tot en met september worden deze stukken geïnventariseerd, want we willen wel graag weten welke soorten er terugkeren.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.