Jens met hele groep 7 naar de afvalstoffendienst in Den Bosch

Jens Klerks uit Vlijmen won de hoofdprijs van het Voorjaarsfestival, dat op 14 april 2019 door de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) georganiseerd was vlakbij de Drunense Duinen. Uit alle prijzen waaronder kaartjes van het Natuurmuseum in Tilburg en het Biesbosch museum in Werkendam koos Jens, na een zorgvuldige overweging, voor een excursie naar de afvalstoffendienst. Donderdagmorgen 7 november jl. was het eindelijk zover en gingen de 28 leerlingen van groep 7 van Basisschool De Vijfhoeven uit Vlijmen met hun leerkracht en enkele ouders naar Den Bosch. De afvalstoffendienst is het eerste punt waar het afval vanuit Heusden naar toe gaat voordat het verder verdeeld wordt over de diverse verwerkende bedrijven in Nederland.

Wat voor Jens de doorslag gaf deze prijs te kiezen was dat hij daar niet alleen maar samen met zijn leerkracht Bas én zijn hele groep op bezoek mocht komen. Mooi toch dat je al op zo’n jonge leeftijd veel van de natuur maar vooral ook van het milieu weet en er graag nog meer van wil weten maar ook nog eens rekening houdt met je vriendjes en je groep. Een dikke pluim daarom voor Jens. Van de honderden bezoekers van het Voorjaarsfestival hadden velen meegedaan aan de algemene quiz, de beverquiz en de twee afvalquizzen. Op het festival was veel te zien en te beleven. Zo hielp de opa van Jens bijvoorbeeld de vele bezoekers, jong en oud, nestkastjes voor koolmezen in elkaar te timmeren. Ook opa Piet mocht mee op excursie.

De morgen begon met diverse proefjes. Bij het eerste proefje leerden de kinderen, van suiker, gist en water, zelf biogas te maken. Gassen kan je niet zien maar met een flesje en een ballon werd toch het proces van vergisting zichtbaar. Een aantal vrachtwagens van de afvalstoffendienst rijden nu al op soortgelijk biogas, wat gemaakt is uit poep en plas. Bij het tweede proefje kon je, met water en zout, diverse soorten plastic scheiden. In de fabriek doen ze dat ook zo maar dan op grotere schaal. Bij proefje drie werd duidelijk waarom afval gescheiden ingezameld wordt. Van de meeste producten kan weer iets nieuws gemaakt worden, recycling heet dat. Maar van het ene product is makkelijker een nieuw product te maken dan van een ander. Een vraagje: hoe vaak denk je dat je papier kunt recyclen? Het antwoord is zeven keer. En hoe vaak denk je dat je glas kunt recyclen? Dat kan oneindig, dus steeds weer opnieuw! Dat hadden ze niet verwacht! Zeker bij glas is het wel belangrijk om de kleuren glas gescheiden in te leveren. Van wit glas kan je wel gekleurd glas maken maar andersom kan dat niet. Wit glas is schaars, gooi het dus in de goede opening in de glasbak. Na de proefjes kreeg iedereen een veiligheidsvestje aan en begon buiten een rondleiding tussen het vele afval. Als afsluiting mochten alle kinderen nog een prijsje van de NMVH uitzoeken. Daarna begon de terugtocht weer, op naar de ‘gewone’ lessen.