Huis meer waard met een groene tuin

Gaat u uw huis verkopen? Bak niet alleen een appeltaart zodat het lekker ruikt voor kijkers, maar ga daarnaast voor groen in de tuin. Is het niet voor de natuur en de vogels of uw eigen plezier, doe het dan voor een betere verkoop. Het oog wil tenslotte ook wat. Huizen met een groene tuin verkopen sneller en vaak voor een betere prijs.

Een tuin is belangrijk. Het is de meest waarde bepalende factor voor een woning (naast locatie en woningkwaliteit). Een groene tuin verkoopt beter dan een betonplaat achter in de tuin. Een stoeltje tussen de bloemen spreekt namelijk tot de verbeelding. Je kan een rijtje huizen hebben met hetzelfde bouwjaar en oppervlak, maar als één ervan een gezellige groene tuin heeft dan weet je: die wordt als eerste verkocht en waarschijnlijk voor een hogere prijs. Mensen zien zichzelf daar gelukkig zitten, ze willen dat geluk, in die tuin. Een huis kopen is 90% emotie en 10% verstand. Het gevoel is de belangrijkste raadgever, speel daar op in.

Om daarbij ook de biodiversiteit te stimuleren kun je je het beste richten op vogels. Vogels staan namelijk aan de top van de voedselpiramide in de tuin. Als de vogels het goed doen, dan doen de insecten het meestal ook goed. En dan moet het met de planten ook goed zitten: nectar- en stuifmeelrijke bloemen voor de insecten, maar ook bessen voor in de winter. Houd altijd de drie V’s in de gaten: Voedsel, Veiligheid en Voortplanting. De vogels moeten te eten hebben, moeten bij onraad een veilig heenkomen kunnen vinden in een heg of dichte struik, en ze moeten kunnen nestelen.

De vraag is dan: hoe doe je dat? Gelukkig kun je op het internet veel informatie vinden, bijvoorbeeld op www.vogelbescherming.nl (ga naar ‘In mijn tuin’ in het menu). Onder ‘Tuininspiratie’ vind je veel tips. Voor grote tuinen, voor kleine tuinen, en ook voor balkons. Verder zijn er tips over tuinonderhoud en vogelvriendelijke beplanting.

Tuintips vindt u hier. Komt u er niet zelf uit, schakel dan voor een klein bedrag (25,- euro voor leden van de Vogelbescherming, 40,- euro voor niet-leden) een Tuinvogelconsulent in van Vogelbescherming.