Hoe help je deze scharrelaar?

25-05-2020

Egels scharrelen graag in tuinen, parken en groenstroken. In tuinen vinden ze voedsel, maar slapen er ook overdag en ze overwinteren er. Egels kunnen in een nacht enkele kilometers afleggen; dus alle kans dat er regelmatig een in jouw tuin komt. Hieronder een aantal tips, hoe je de egel kunt helpen bij het bieden van voedsel, veiligheid en voortplanting.

Egels eten kevers, rupsen en slakken. In de bebouwde omgeving is er vaak gebrek aan voedsel; bijvoeren kan geen kwaad. Egels lusten kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geen melk, want daar krijgen ze diarree van.

Zorg voor veiligheid in vijver en tuin. Egels zwemmen graag, maar ze willen ook weer uit het water kunnen. Leg daarom een schuin loopplankje in de vijver of zorg voor een lichte helling, zodat ze er weer uit kunnen kruipen. Egels zijn nieuwsgierig en steken hun neus overal in. Zo raken ze gemakkelijk verstrikt in draden en netten; laat deze daarom niet slingeren, en hang een niet boven de moestuin hoger dan 30 cm. Egels kunnen nesten maken in composthopen; let er op als je er een leeghaalt! Is er geen rommelhoekje of andere beschutting om een nest te maken, plaats dan een egelhuis. Een egel heeft vaak niet genoeg aan wat één tuin kan bieden. Zorg er daarom ook voor dat zoogdieren van de ene naar de andere tuin kunnen, en naar omliggende openbare groenstroken. Vervang de schutting door een heg; eventueel kun je een egelpoortje in je schutting maken. Nog meer informatie en tips kun je vinden op zoogdiervereniging.nl/egel, natuurpunt.be/help-de-egels-je-tuin en nl.wikipedia.org/Egel

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.