Help deze acrobaat je tuin in

31-05-2020

Eekhoorns rennen als een acrobaat door de bomen. Ze komen voor in bossen, maar ook in tuinen en parken in de buurt van bos. Om een eekhoorn in je tuin te krijgen moet er wel aansluiting zijn tussen bomen in de buurt en bomen in jouw tuin. Ze gebruiken bomen als voedselbron en als nestplaats.

Eekhoorns bouwen nesten in bomen. Nesten zijn bolvormig, zo groot als een voetbal. De binnenkant is bekleed met mos, gras en gestripte bast. Zorg ervoor dat dit materiaal te vinden is in je tuin. Eekhoornnestkasten kunnen helpen bij de voortplanting. Hang zo’n kast op een hoogte van minimaal vier meter. De ingang niet naar het zuidwesten of westen, tegen inregenen. Maak een nestkast alleen schoon als je er zeker van bent dat de kast niet bewoond is.

Eekhoorns hebben graag hazelaar, walnoot, beuk, zomer- en wintereik, tamme kastanje, grove den en fijnspar. Afhankelijk van wat beschikbaar is, eten ze ook bessen, insecten, rupsen, zwammen, een vogelei of een jonge vogel.
Wil je bijvoeren, geef ze dan grove zaden en naturel noten (walnoten, hazelnoten of pijnboompitten). Daarnaast lusten ze ook stukjes fruit en groente (bijvoorbeeld komkommer of wortel); geef dit altijd vers en onbewerkt. Maak de voederplaats regelmatig goed schoon. Er zijn ook speciale voerautomaten en voersilo’s voor eekhoorns te koop. Zorg voor water (kommetje), op een veilige plek.

De natuurlijke vijanden van de eekhoorn zijn de marter, havik en vos. Ook komen er veel om door katten, en in het verkeer. Maar gebrek aan voedsel is de belangrijkste doodsoorzaak. Na een matige zomer en herfst sterven veel eekhoorns in de winter.

Nog meer informatie en tips kun je vinden op zoogdiervereniging.nl/eekhoorn, natuurpunt.be/eekhoorn en nl.wikipedia.org/Eekhoorn

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.