Dassenwandeling rond Giersbergen

Datum:Zaterdag 11 maart 2023
Tijd:10:00 uur
Locatie:Omgeving Giersbergen. – Ontvang je bij opgave.
Aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl.

We organiseren een dassenwandeling rond Giersbergen.
In de loop van de 20e eeuw verdween de das uit onze regio. Uitzetacties in de jaren negentig waren zeer succesvol. Inmiddels is de das weer goed vertegenwoordigd in onze provincie en ook in de gemeente Heusden.
Op zaterdag 11 maart neemt gids Fonsvan Dijk ons mee op een zoektocht naar dassensporen rondom Giersbergen.
Start van de wandeling is om 10.00 uur;
De wandeling duurt ongeveer twee uur.
Graag aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl.
Na aanmelding ontvang je de verzamellocatie.

Dassen:

Je hoort ze nooit, je ziet ze nooit, maar ze zijn er wel. Ook rond Giersbergen zitten veel dassen. Toch krijgt maar een enkeling ooit een das in levenden lijve te zien. Door zijn verborgen levenswijze blijft hij voor de meesten een grote onbekende.
Maar je zult versteld staan van het aantal sporen van de das in het landschap. We zullen tijdens de wandeling vele sporen zien van activiteiten van verschillende dassen families. Hoe en waar ze leven, wat ze eten, en waar ze wonen. De wandeling voert ons over de oude stuifzanden ruggen, door bossen en ook door ons gebied de Middel Akker. De das verdween uit ons landschap door jacht, stroperij, de groei van steden en dorpen, en verslechtering van zijn biotoop door ruilverkavelingen en intensivering van de landbouw. In het begin jaren negentig hebben uitzetacties ervoor gezorgd dat de Das weer voet aan de grond kreeg in Midden-Brabant. Sindsdien gaat het goed met de das, volgens sommigen zelfs té goed.