Waarom overlast van slechte luchtkwaliteit iedere keer melden?

Onze vereniging zet zich in voor een goede luchtkwaliteit in onze gemeente. Luchtkwaliteit is van invloed op de gezondheid en op de kwaliteit van leven.
En wist u dat van het fijnstof (PM2.5) in Heusden maar liefst 44% afkomstig is van houtstook, en maar 14% van wegverkeer (op basis van cijfers GGD).
Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit is uw hulp nodig. U kunt overlast melden, waardoor wij, de gemeente, en andere overheden inzicht krijgen in de ervaren overlast door slechte luchtkwaliteit. Wij als burgers kunnen een belangrijke bijdrage leveren door overlast, iedere keer als we dat ervaren, te melden. 

Dit zijn de belangrijkste redenen:

1. Opbouw van een dossier
2. Prioritering van handhaving
3. Herkennen van patronen
4. Verhoging van bewustzijn
5. Aansporen tot beleidsveranderingen
6. Voorkomen van escalatie

Blijven melden is dus een manier om je stem te laten horen en bij te dragen aan een mogelijke oplossing, ook al is het proces soms traag.
Dat melden kan op verschillende manieren.

1. NMVH: via https://natuurenmilieuheusden.nl/meldpunt-luchtkwaliteit/  De melding kan gaan over houtstook, BBQ, verbranding van tuinafval, stank van verkeer, vis roken, mest, chemisch, etc.
2. Stookwijzer: via https://www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer  (deze meldingen worden ook doorgestuurd naar de gemeente Heusden)
3. Gemeente Heusden via:
* BuitenBeter-app https://www.buitenbeter.nl
* meldformulier https://www.heusden.nl/inwoners/bouwen-wonen/melding-doen/
* email naar info@heusden.nl
* telefonisch (gemeentehuis 073-5131789)

Meer details over het melden vind je HIER.