Salamanders, onopvallend maar belangrijk.

Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden – Natuurstudie Salamanders komen in veel gebieden voor in ons land, van tuinen tot natuurgebieden. Deze kleine diertjes hebben in een ecosysteem een belangrijke functie als zowel roofdier als prooi. Als er iets mis is met het ecosysteem zijn het vaak amfibieën, waaronder salamanders, die het eerste verdwijnen. Salamanders hebben het in veel gebieden moeilijk door het verdwijnen van leefgebieden en vervuiling, maar ook door diverse ziektes.

De vuursalamander is hier het meest schrijnende voorbeeld van. Tot een paar jaar geleden waren er in Zuid-Limburg enkele kleine, maar gezonde vuursalamanderpopulaties aanwezig. Na de introductie van de Zuidoost-Aziatische schimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) die de huidziekte chytridiomycose veroorzaakt is de vuursalamander bijna uitgestorven in Nederland.

Op dit moment doet RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) onderzoek naar amfibieziektes in Noord-Brabant. Met vier soorten watersalamanders is dit een belangrijke provincie welke grote populaties herbergt. Watersalamanders zijn ook gevoelig voor Bsal en andere amfibieziektes zoals ranavirus en Amphiocystidium en vroege detectie is de sleutel tot het isoleren van de ziektes en voorkomen van verdere verspreiding. Dode amfibieën vergaan vaak snel en worden niet opgemerkt. De Brabantse natuurliefhebber speelt hier een belangrijke rol aangezien juist lokale mensen dode en/of zieke amfibieën snel opmerken.

Dood of ziek amfibie gevonden? Meldt het bij RAVON (mail: ziektes@ravon.nl)! Ook kan verdere verspreiding van deze ziektes door de mens beperkt worden door simpele hygiënemaatregelen in acht te nemen. Meer weten? Bezoek www.sossalamander.nl of kom naar één van de lezingen over dit onderwerp die RAVON in de provincie Noord-Brabant verzorgt: www.ravon.nl/RAVONActief/Activiteiten/Agenda.

Maarten Gilbert en Tariq Stark, RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland)