Hoe belangrijk zijn stad en dorp voor de Nederlandse natuur?

09-07-2020

Op wereldschaal wordt 3% van het landoppervlak ingenomen door bebouwing. Niet zoveel zou je zeggen. Maar in Nederland zitten we al op 16%. En er komen steeds meer mensen bij. Mensen die steeds meer ruimte innemen: ze willen ergens wonen, sporten en met de auto rijden. Ook het voedsel dat ze eten moet nog ergens verbouwd worden. Kortom, in de toekomst zal er alleen maar minder ruimte voor natuur zijn.

Naar schatting is de oppervlakte aan privé-tuinen in Nederland ongeveer 56.000 hectare. Dat is zes keer de oppervlakte van de Oostvaardersplassen, of meer dan 10% van de totale oppervlakte aan natuur in Nederland. Richt je alle tuinen natuurlijk in, dan heb je zomaar 11 procent meer natuur. Dat is niet niks.

We kunnen de natuur helpen door ook in de stad en in de landbouwgebieden er meer aandacht aan te besteden. Door het op de goede manier te doen snijdt het mes aan twee kanten: goed voor de natuur is vaak ook goed voor jezelf.

Minder gif gebruiken betekent gezonder leven, ook voor jezelf. Meer groen in de stad betekent ook minder hoge temperaturen. Meer waterdoorlatende bestrating en meer waterbergingen betekent minder natte voeten in de zomer.

Onbenutte ruimte kan beter benut worden door het anders in te richten: groene platte daken zorgen ook voor lagere temperaturen in je huis. Haal tegels uit je voor- en achtertuin en vervang ze door inheemse planten.

En tenslotte: groene tuinen kunnen beter beheerd worden. Met eenvoudige ingrepen is elke tuin (en balkon) om te vormen tot een vogelvriendelijke plek. Naast platte daken vormen tuinen een enorm oppervlak dat vaak ongeschikt is voor vogels. Met een gazon, wat bessenstruiken en bloeiende planten, een nestkast, een voertafel en een haag als afscheiding (dus zonder tuintegels en kale schuttingen), kun je al het verschil maken. Tuinen bieden vogels voedsel, veiligheid en nestgelegenheid.

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.