Het heeft even geduurd maar … uiteindelijk de knoop doorgehakt en een datum geprikt op zaterdag 23 mei om de zwaluwtil te plaatsen. Door alle nattigheid wilden we het terrein zo veel mogelijk ontzien.
En … we hebben een beetje geluk gehad want in deze periode was het wat droger en durfden we het wel aan en maar goed ook want al snel daarna werd het toch weer een stuk natter.
Het is een hele mooie en fragiele zwaluwtil gemaakt en geleverd door Hans van der Heuvel uit Boekel. Een oudgediende, Cees van Erp, heeft de zwaluwtil geplaatst. Cees heeft ook voor ons het grondverzet verzorgd en de poel gegraven op het zgn. GOB terrein.
Voor ons als vrijwilligers was het kijken of alles goed ging maar bij het bereiken van het “hoogste” punt was er voor ons allen toch het gebruikelijke worstenbroodje. En koffie, gebracht door Carien, de vrouw van Bert, en zijn 2 kleinkinderen.
Fons was helaas door gezondheidsproblemen niet in staat om het proces bij te wonen, maar Carla heeft hem aardig kunnen bijpraten doordat ze op het laatst het plaatsen van de til op de stalen kolom heeft bijgewoond.
Precies om 10 uur waren Hans van der Heuvel en Cees van Erp aanwezig op de Duinweg en kon het uitladen beginnen.
Om de ondergrond een beetje horizontaal te krijgen is een waterpas wel handig.
Eerst de onderdelen van de aanhanger van Hans om vervolgens in omgekeerde volgorde op de aanhanger van Cees te plaatsen. De onderdelen moesten in de juiste volgorde geladen en gelost worden om het daarna op een efficiënte manier te neer te zetten.
Op naar de plek waar de zwaluwtil moet komen te staan.
Het gat waar de zwaluwtil in moest komen te staan was al eerder door Cees gegraven maar dit stond door de vele regen tot aan de rand toe vol met water. Daarom hadden we een paar dagen van te voren wit zand ingebracht om de ondergrond wat in te laten klinken en voor een stabiele ondergrond te zorgen. Dat pakte goed uit want zo hadden we net voldoende tijd om de betonnen stelcon plaat van 2x2m te laten zakken voordat het gat weer vol water zou lopen.
Het resultaat mag er wezen!. En nu maar hopen dat de huiszwaluwen deze til snel zullen ontdekken.