Home > Home


Welkom op de site van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden

Onze doelstelling is het bevorderen van het natuurbehoud, de natuurontwikkeling en een gezond milieu in de gemeente Heusden.

24-11-2020
Overige artikelen: Schoonmaken nestkastjes langs de Heidijk
Afgelopen voorjaar zijn 70 nestkastjes opgehangen langs de Heidijk en op Landgoed Steenenburg. Ook is Amerikaanse vogelkers verwijderd en door inheemse planten vervangen. Deze werkzaamheden werden verricht in het kader van de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Dit alles gebeurde in een samenwerking tussen de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) en Geocachers. Begin november zijn deze nestkasten schoongemaakt en is er geteld hoe vaak een nest is aangetroffen. Het bezettingspercentage bij de Heidijk lag op 83%, dit is een erg hoge score, zo kort na het ophangen! Op Steenenburg was het bezettingspercentage 57%. Deze nestkasten zijn later geplaatst en dit verklaart waarschijnlijk het lagere percentage.

Lees verder...

24-11-2020
Luchtkwaliteit algemeen: Stook niet bij windstil of mistig weer
Al jaren geldt als advies geen hout te stoken bij mist of windstil weer. Bij dit weertype is het namelijk moeilijker voldoende trek in de schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere houtkachel of schoorsteen zeer?nadelig voor de verbranding.
Naast onvoldoende trek in de schoorsteen blijft de houtrook ook om uw huis, en die van uw buren, hangen. Deze overlast is slecht voor de relatie met uw buren en niet in de laatste plaats slecht voor de luchtkwaliteit. Daarom adviseren ook de leden van Het Sfeerverwarmingsgilde u om bij mist of windstil weer de houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen.

Lees verder...

16-11-2020
Luchtkwaliteit algemeen: Omgekeerd stoken geeft minder luchtvervuiling
Omgekeerd stoken, ook wel de top-downmethode genoemd, is een verrassende manier van stoken met een houtkachel. Het is ontwikkeld om flink minder vervuiling te hebben bij het verbranden van hout. Deze Zwitserse stookmethode is een methode waarbij het hout van boven naar onder wordt aangestoken. Dat lijkt vreemd, want we zijn gewend om een vuur aan de onderkant aan te steken in een combinatie van grote blokken op oude kranten gestapeld. Dan duurt het lang voordat eindelijk die grote blokken vlamvatten. De milieuwinst zit dus in geen papier meer verbranden en snel die grote blokken laten branden. Gebruik alleen bruine aanmaakblokjes van kokosvezels. Deze zijn geurloos en niet giftig. De witte aanmaakblokjes zijn zeer slecht voor het milieu en voor de eigen gezondheid. Zij bevatten namelijk kerosine en andere chemische middelen.

Lees verder...

16-11-2020
Overige artikelen: Bomen redden op Steenenburg en elders
De Nederlandse natuur produceert jaarlijks een overdaad aan jonge bomen en struiken. De meeste daarvan krijgen niet de kans om uit te groeien tot een volwassen boom. Ze worden aangevreten door wild als konijnen en reeën, krijgen te weinig licht of te weinig water. Maar door ze te verplanten voordat ze het loodje leggen, krijgen ze toch een goede kans om uit te groeien. De Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) verplaatste zaailingen van Steenenburg naar onder andere Giersbergen.

Lees verder...

15-11-2020
Overige artikelen: Bomen uitsteken op Steenenburg en elders
Op Landgoed Steenenburg staat groot bosonderhoud gepland. Op het tracé dat bedoeld is voor ontsluiting van het gebied, stonden vele jonge bomen en planten op de verkeerde plaats. In overleg met de gemeente Heusden zijn de afgelopen weken ruim 350 jonge boompjes en struikjes die op het tracé stonden opgegraven.

Lees verder...

15-11-2020
Dorpsnatuur algemeen: Dorpsnatuur in Heusden
Eekhoorns druk met het aanleggen van voedselvoorraden.
Voor eekhoorns zijn de herfstmaanden erg druk. Naast de
gebruikelijke activiteiten als eten, hun vacht onderhouden, hun
leefgebied tegen ongenode gasten beschermen en hun nest
onderhouden en bouwen, moeten de dieren nu ook voedsel
verzamelen om de winter door te komen. Eekhoorns houden
namelijk geen winterslaap.

Lees het hele bericht HIER.
(Foto: Wilhelmien Marti)

Lees verder...

10-11-2020
Luchtkwaliteit algemeen: Welkom op ons Meldpunt Luchtkwaliteit in onze gemeente Heusden
Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zet zich voor een goede luchtkwaliteit in onze gemeente. We hebben nu een campagne die zich richt op onze inwoners. Daarvoor is gekozen omdat wij als burgers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het beschermen en verbeteren van de luchtkwaliteit. Bijvoorbeeld door anders en minder te gaan stoken, met of zonder houtkachels.

Lees verder...

10-11-2020
Dorpsnatuur algemeen: Wat is natuur?
Bij natuur denken we vaak het eerst aan ‘ongerepte’ natuur. Maar ongerepte natuur is er niet meer in Nederland, en vrijwel niet meer in Europa. Zo goed als alle natuur heeft de invloed van de mens ondervonden. Dat betekent niet dat de overige natuur niet van belang is. Dan is de vraag: wat is natuur? De Loonse en Drunense Duinen? De Roeivijver? Wegbermen? Plantvakken? Particuliere tuinen? Plantenbakken op een balkon? Weilanden? Maisakkers?

Lees verder...

Repair café

woensdag 9 december 2020
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Locatie: buurthuis de Stulp, Admiraalsweg 100, Drunen


Glossy

Verkooppunten nieuwste glossy over libellen
Onze vierde Glossy geeft een beschrijving van de libellen in onze gemeente, in woord en beeld. In totaal 44 pagina’s, met veel foto’s, in vierkleurendruk en op A4-formaat. Hij is voor EUR 5.95  te koop bij:

- Boekhandel Sikkers, Grotestraat 166, 5151BP Drunen.
- Zin In Boeken, Botermarkt 12, 5256AV Heusden


Natuurbeheer

Sinds 1992 beheren we de eigen gebieden ‘de Ottershoek´ en de voormalige Eendenkooi in Drunen. Daarnaast ondersteunen we ook het beheer in gebieden in eigendom van andere instanties.

Iedere woensdagochtend van 9.00 -12.00 uur
Locatie: zie agenda

Informatie: joostvanbalkom15@gmail.com

Ruimtelijke ordening

De werkgroep Ruimtelijke Ordening houdt in de gaten of bouwvergunningen en bestemmingsplannen niet ten koste gaan van de natuur-, cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied.
Belangrijke onderwerpen die nu spelen zijn GOL, Bestemmingsplan Buitengebied, VAL BV, Poort van Heusden.

Ga voor meer info naar Ruimtelijke Ordening

Duurzaamheid

Start lokale duurzame energie coöperatie. Ga voor meer info naar www.energiekheusden.nl.
© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2020
Vogelgeluid