Home > Home


Welkom op de site van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden

Onze doelstelling is het bevorderen van het natuurbehoud, de natuurontwikkeling en een gezond milieu in de gemeente Heusden.

10-11-2019
Duurzaamheid algemeen: Stooktips voor houtkachel en open haard
Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Bovendien is het niet klimaatbewust om je huis te verwarmen met een open haard of houtkachel: bij het verbranden komt CO2 vrij en een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten. Wil je desondanks toch nog stoken, gebruik dan de onderstaande stooktips.

Lees verder...

10-11-2019
Duurzaamheid algemeen: Overweldigende opkomst thema-avond ‘luchtkwaliteit en houtstook’
De voetbalwedstrijd op tv is niet van invloed geweest gezien het grote aantal deelnemers aan de avond op 5 november jl. in de Remise te Drunen, waar de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een thema-avond over luchtkwaliteit in combinatie met houtstook verzorgde. De aanwezigen waren een mooie mix van liefhebbers van het stoken en mensen die hier veel overlast van ervaren. De eindconclusie over het houtstoken was dat het verbeteren van de luchtkwaliteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, van zowel stokers als niet-stokers en van het gemeentebestuur.

Lees verder...

27-10-2019
Overige artikelen: Vacature - Ondersteuning PR en website
Onze vereniging drijft op vrijwilligers. Op dit moment kunnen we minder doen dan eigenlijk nodig is.

De PR werkgroep treedt op als redactie van Digituurlijk, Facebook en van de website, en probeert deze waar mogelijk te vertalen in persberichten. Verder organiseert zij wandelingen, lezingen en ledenvergaderingen. En zorgt ze voor het uitreiken van de Wijze Uil. Daarnaast zouden we graag vaker deelnemen aan activiteiten in de gemeente om ons als vereniging te presenteren. En meer lezingen over natuur en milieu organiseren. Heb je interesse in één of meer van deze activiteiten, laat het weten via info@natuurenmilieuheusden.nl of bel 06 826 80 826.

Lees verder...

27-10-2019
Overige artikelen: Nieuw op de fotogalerij
Een mooie foto van een Ransuil in de buurt van Giersbergen.
Gemaakt door André van Drunen.

En te vinden op natuurenmilieuheusden.nl

Lees verder...

20-10-2019
Archief duurzaamheid: Luchtkwaliteit in de gemeente Heusden
Voeding, water en lucht zijn van levensbelang voor elk levend wezen. Een mens kan 3 weken zonder voedsel, 3 dagen zonder water en slechts 3 minuten zonder lucht. Van wie is onze lucht eigenlijk zolang deze niet in een fles zit? Van ons allemaal! We hebben ook allemaal belang bij een goede luchtkwaliteit, want van slechte lucht inademen kun je letterlijk doodziek worden. De Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden organiseert op 5 november a.s. een thema-avond over de (toekomstige) luchtkwaliteit in de gemeente Heusden. Aanvang is 19.30 uur. Vanaf 19.15 uur staat een kopje koffie/thee voor u klaar. De avond is geheel gratis. Graag tot ziens in De Remise, Grotestraat 267, 5151 BM Drunen.

Lees verder...

Repair café

woensdag 11 december 2019
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Locatie: buurthuis de Stulp, Admiraalsweg 100, Drunen


Glossy

Verkooppunten ‘Glossy’s’Onze eerste Glossy in 2017 geeft een beschrijving van de natuurgebieden in onze gemeente, in woord en beeld. In totaal 52 pagina’s, met veel foto’s, in vierkleurendruk en op A4-formaat. Hij is voor EUR 6.50 te koop.

De tweede is net van de pers gerold. Wil je weten welke wintervogels er nu in de naaste omgeving te zien zijn? Of welke weidevogels straks weer in onze gemeente aanwezig zijn? Naast de vogels komen ook een aantal bijzondere waarnemingen aan de orde, waaronder soorten als de Gevlekte witsnuitlibel, het koevinkje en het moerskartelblad. Verder is er aandacht voor biodiversiteit in bermen én voor de dagvlinders die in onze gemeente voorkomen.

- Boekhandel Sikkers, Grotestraat 166, 5151BP Drunen.
- Zin In Boeken, Botermarkt 12, 5256AV Heusden

Natuurbeheer

Sinds 1992 beheren we de eigen gebieden ‘de Ottershoek´ en de voormalige Eendenkooi in Drunen. Daarnaast ondersteunen we ook het beheer in gebieden in eigendom van andere instanties.

Iedere woensdagochtend van 9.00 -12.00 uur
Locatie: zie agenda

Informatie: joostvanbalkom15@gmail.com

Ruimtelijke ordening

De werkgroep Ruimtelijke Ordening houdt in de gaten of bouwvergunningen en bestemmingsplannen niet ten koste gaan van de natuur-, cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied.
Belangrijke onderwerpen die nu spelen zijn GOL, Bestemmingsplan Buitengebied, VAL BV, Poort van Heusden.

Ga voor meer info naar Ruimtelijke Ordening

Duurzaamheid

Start lokale duurzame energie coöperatie. Ga voor meer info naar www.energiekheusden.nl.
© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid