Wandeling ‘Herkenning van bomen en struiken in de winter’

Datum:Zaterdag 18 februari 2023
Tijd:10:00 uur
Locatie:Ontvang je bij opgave.

Om in de zomer een boom te herkennen kijk je vooral naar de bladeren. Maar wat als er geen bladeren zijn? In deze rustperiode van het jaar lijkt het dat er weinig is te zien, maar in de winter blijven bomen en planten herkenbaar.  Bomenkenner Ton Stokwielder zal dan in samenspraak met Peter van de Velden aan de hand van knoppen, twijgen en stammen uitleggen waar je op moet letten om de verschillende soorten uit elkaar te houden. Verder gaan we tijdens het wandelen ook wat dieper in op de plek die de boom of struik heeft in het ecosysteem, bezien uit de tijd van nu en wanneer het nog een oerlandschap was. De wandeling start om 10.00 uur in Vlijmen op de Vliedberg, duurt ongeveer twee uur, en is gratis. Graag aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl. Na aanmelden ontvang je de startlocatie.

In de winter ziet het er vaak wat somber en troosteloos uit: korte dagen, weinig zon, weinig groen. Bomen zijn niet meer dan silhouetten. Maar het leuke van kale bomen is dat je heel goed de vorm kunt zien. En aan de vorm zie je al veel. Ook de takken vertellen veel: recht of kronkelig, donker of licht. Van dichtbij kun je een boom herkennen aan de schors of aan de knoppen. Of aan het afgevallen blad. Restanten van kruidachtige planten vertellen ook om welk soort het gaat.

Trek warme kleren aan en wandel mee. Het zal u verbazen wat er allemaal aan kale bomen en struiken te ontdekken valt! Want, herkent u de eik of de es aan zijn knoppen? En ziet u het verschil tussen een beuk en een haagbeuk? En welke struik bloeit met die mooie katjes?

Ton Stokwielder is directeur en eigenaar van Storix Boom- en Landschapsbeheer. Verder is het actief voor de Stichting Wereldboom (www.wereldboom.org ).

Ook zin in een frisse neus en al wandelend kennis opdoen? Meld je dan aan!