Thema-avond ‘Insecten’ door Pieter van Breugel

Datum:Woensdag 23 november 2022
Tijd:20.00-22.00 uur
Locatie:Buurthuis De Mand, Jan Steenstraat 2, 5252 NG, Vlijmen

Met een lezing over insecten vervolgen we dit tweede seizoen Dorpsnatuur-lezingen. Spreker deze avond is Pieter van Breugel.

De insecten staan in Nederland onder druk. Veel soorten zijn uitgestorven, andere staan op de Rode Lijst als ernstig bedreigd tot kwetsbaar. Door te zorgen voor goede leefomstandigheden voor insecten, zullen veel andere planten en dieren profiteren.

Op deze avond zullen we kijken naar de leefomgeving van insecten. Het zal gaan over insecten en insectensoorten, maar zeker ook over hoe je een tuin insecten-vriendelijk inricht. Als u zelf vragen hebt over insecten kom dan ook, want daarvoor is volop gelegenheid.

Met enige fantasie kun je stellen dat Pieter van Breugel aan EHBI doet: Eerste Hulp Bij en andere Insecten. De 72-jarige Veghelaar staat als auteur van ‘Gasten van bijenhotels’ en van ‘Basisgids Wilde bijen’. Pieter staat bekend als dé Nederlandse kenner van insectenhotels. Als vrijwilliger breekt hij graag een lans voor ‘insectenhulp’, met name aan bijen en wespen.

Bij de grote knoopwesp (Cerceris arenaria) is de mier maar nietig.

Pieter van Breugel is een autoriteit waar het gaat om solitaire bijen. Hij houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren. Hij geeft regelmatig lezingen en cursussen over wilde bijen en andere insecten. Voor de KNNV Uitgeverij schreef hij Meer informatie over Pieter vind je hier; een lezing over bijenhotels hier.

Graag aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl .

De avond is onderdeel van het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’. Hierin richt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, Buurt Bestuurt op de Vliedberg, en Het Groene Woud.