Omgekeerd stoken geeft minder luchtvervuiling

Zwitserse stookmethode

Omgekeerd stoken, ook wel de top-downmethode genoemd, is een verrassende manier van stoken met een houtkachel. Het is ontwikkeld om flink minder vervuiling te hebben bij het verbranden van hout. Deze Zwitserse stookmethode is een methode waarbij het hout van boven naar onder wordt aangestoken. Dat lijkt vreemd, want we zijn gewend om een vuur aan de onderkant aan te steken in een combinatie van grote blokken op oude kranten gestapeld. Dan duurt het lang voordat eindelijk die grote blokken vlamvatten. De milieuwinst zit dus in geen papier meer verbranden en snel die grote blokken laten branden. Gebruik alleen bruine aanmaakblokjes van kokosvezels. Deze zijn geurloos en niet giftig. De witte aanmaakblokjes zijn zeer slecht voor het milieu en voor de eigen gezondheid. Zij bevatten namelijk kerosine en andere chemische middelen.

Maar hoe doe je dat?
Gebruik uitsluitend droog hout. Echte stokers, die B.O.S. zijn, verdiepen zich ook in de meest geschikte houtsoort, die geen roetvorming veroorzaakt of harsen bevat. Meet het vochtpercentage van het hout met een vochtpercentagemeter. Het ideale percentage moet tussen de 12% en 20% liggen. Doe dat altijd zelf, omdat je dan zeker weet dat het echt droog hout is. Zet de kacheldeur helemaal open en plaats het hout telkens dwars op elkaar. Begin de onderste laag met twee dikke gekloofde blokken naast elkaar met grote tussenruimte. De tweede laag dwars daar boven op met iets kleinere blokken. Als er ruimte in de kachel is voor een derde laag weer dwars daar boven op en weer iets kleinere blokken. De bovenste laag weer dwars aanbrengen en deze laag bestaat uit wat kleine aanmaakhoutjes met daar bovenop twee aanmaakblokjes. Steek de aanmaakblokjes aan. De volgende stap is het openzetten van de kacheldeur op een kiertje. Doe dat vijf tot tien minuten. Sluit pas de deur als het aanmaakhout echt goed vlam heeft gevat. Het is een bijzonder gezicht dat het vuur naar beneden trekt. Zo zal het vuur de onderste blokken eerst laten branden.

Op de website van onze Natuur- en Milieu Vereniging gemeente Heusden (NMVH) staat een instructiefilm van de brandweer hoe deze Zwitserse methode werkt. Voor de instructiefilm ga naar www.gelderlander.nl/video/kanalen/destentor~c285/series/korte-reportage~s977/zo-steek-je-de-houtkachel-aan-op-de-zwitserse-methode

Wij pleiten voor stokers die helemaal B.O.S. zijn: Bewust voor Omgeving Stokers!