Dorpsnatuur in Heusden – Stand van de tuinvogels in Venne-Oost

14-02-2020

Eind januari was er weer de jaarlijkse Tuinvogeltelling. Ook in de wijk Venne-Oost in Drunen. In het gebied tussen Grotestraat – Duinweg – Hoge Schijf – Torenstraat is door 34 bewoners een half uur het aantal vogels in hun tuin geteld. De vogel die het meest voorkwam was de huismus; die werd 129 keer geteld. De koolmees werd op de meeste locaties geteld: in 26 van de 34 tuinen.

Ook landelijk was de huismus de meest getelde vogel met 290.040. Koolmees (220.431), pimpelmees (144.858) en kauw (101.556) werden ook meer dan 100.000 keer geteld.De toptien in Venne-Oost: huismus (129 keer geteld), koolmees (53), merel (53), houtduif (40), Turkse tortel (38), ekster (37), roodborst (22), vink (20), kauw (18), pimpelmees (18). Landelijk waren de nummers een en twee ook huismus en koolmees. Ook de volgende acht in Venne-Oost zaten in de landelijke toptien, hoewel in een wat andere volgorde.

Opvallend in Venne-Oost was dat de huismus vooral ten noorden van de Beethovenlaan werd geteld. De merel werd op 25 locaties geteld; het lijkt erop dat deze soort zich goed hersteld heeft van het Usutu-virus, waar de soort sinds 2016 onder lijdt.

De winterkoning en de spreeuw werden respectievelijk in slechts twee en een tuin gezien. Dat is weinig voor een vogel die vrij algemeen voorkomt.

Ga voor het hele bericht over Venne-Oost naar natuurenmilieuheusden.nl. De cijfers voor heel Nederland of voor jouw eigen dorp of wijk kun je vinden op tuinvogeltelling.nl (plaatsnaam invullen bij ‘Zoeken’ in de blauwe balk.

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Om mee te beginnen richten we ons op de wijk Venne-Oost in Drunen.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk bewoners van Venne-Oost mee gaan doen.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl; en dat kan ook als je niet in Venne-Oost woont.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *