Home > Duurzaamheid > Zonnebloemen


Zonnebloemen


06-05-2019
Bosheksen ritueel en spannende prijsuitreiking
Het Voorjaarsfestival 2019 was een enorm succes! Een zeer gestage stroom bezoekers liep op 14 april jl. het bospad in van het prachtige natuurgebied. Natuur & Milieu waren de uitgangspunten bij de vele (doe)activiteiten. Zo waren er onderdelen voor het vermeerderen van kennis, maar ook voor het vergroten van de liefde voor de natuur en voor het vergroten van biodiversiteit in de gemeente Heusden. Ook waren er onderdelen gericht op het verminderen van (zwerf)afval. De bedenkster en initiatiefneemster mevrouw Tonny van de Wiel en de bijna 30 vrijwilligers waren, net als de ruim 300 jonge en oude(re) deelnemers, erg tevreden over dit vrij unieke Voorjaarsfestival.Spannende prijsuitreiking op zondag 19 mei a.s.
De diverse quizzen (over natuur en/of milieu t.w. afval) werden massaal ingevuld. Iedereen was erg fanatiek en alle hulplijnen werden ingezet, zelfs het internet. En geen wonder, want er zijn leuke en bijzondere prijzen te winnen, zoals onder andere entreekaartjes voor het Natuurmuseum Brabant of voor het BiesboschMuseumEiland. Maar je kunt ook VIP-rondleidingen winnen (voor 20 personen of je hele klas of je team). Bij bijvoorbeeld de VIP-wandeling zie je eerst een korte film waarin je het natuurgebied van boven ziet, dus zoals een vogel het ziet of jij het vanuit een luchtballon kunt zien. Daarna ga je met de gids op pad. Natuurlijk zijn er nog meer prijzen te winnen. Dus kom allemaal!

De natuur kent geen afval
De natuur kent alleen grondstoffen en maakt van deze (natuurlijke!) materialen/bouwstenen steeds iets nieuws. Eigenlijk is de natuur al miljarden jaren 100% aan het ‘recyclen’! Tegenwoordig zijn er veel ‘nieuwe’ materialen, de natuur kan hier niets meer mee. We kunnen die materialen gelukkig wel op een andere manier ‘recyclen’ en 80% wordt zo tegenwoordig al nuttig hergebruikt. Nederlanders gooien per jaar veel afval weg: gemiddeld per persoon 500 kg! Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in. Dat kan beter, want veel van wat nuttig toegepast kan worden, wordt nog steeds zomaar weggegooid, helaas ook in de natuur. We kunnen nog veel van de natuur leren!

Hoogste punt = Bosheksen ritueel
Tijdens het Voorjaarsfestival werd -met afval- ook hard gewerkt aan iets nieuws. Knotwilgen moet je om de paar jaar snoeien. Je kunt de wilgentakken daarna versnipperen of verbranden, maar dat laatste is NATUURlijk niet slim voor het milieu. Beter is het om er iets nuttigs van te maken, je kunt er mee vlechten. Het vlechten met wilgentenen is één van de oudste tradities in Nederland en wordt vandaag de dag nog steeds met de hand gedaan. Op 14 april jl. namen de deelnemers aan die mooie oude traditie deel. Inmiddels is het hoogste punt van de sfeervolle schuilhut bereikt en dit gaan we op 19 mei a.s. vieren met het bosheksen ritueel, een nog oudere traditie.
Bosheksen ritueel en spannende prijsuitreiking
Op zondag 19 mei 2019 start om 14.30 uur het bosheksen ritueel en aansluitend is de spannende prijsuitreiking, wederom in het prachtige natuurgebied aan de Duinweg 68 in Drunen. We nodigen alle deelnemers aan het Voorjaarsfestival hiervoor uit. Wie wil komen kijken, is van harte welkom. Wel graag iedereen een kwartier voor aanvang aanwezig zijn, zodat het ritueel niet verstoord wordt. Meer informatie: www.natuurenmilieuheusden.nl. Ook de laatste foto’s van het Voorjaarsfestival 2019 zijn hier binnenkort te bekijken. Aanmelden: info@natuurenmilieuheusden.nl.


De eerste foto is van Jan Brok en de tweede foto is van Wilhelmien Marti.

02-04-2019
Met je neus bovenop bloeddorstige vampiers
Tijdens het Voorjaarsfestival van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) kan je op zondagmiddag 14 april a.s. onder andere vele mooie dieren eens van heel dichtbij bekijken. Met je neus bovenop mooie dieren zoals onder andere de vos, haas, das, bij, zwaluw, konijn, egel, kuiken, vlinder, uil en vleermuis. Zijn vleermuizen dan ook mooi? Vleermuizen zijn toch gruwelijk eng?! In films spelen vleermuizen daarom toch ook vaak juist de rol van die griezelige bloedzuigende monsters: vampiers.

Vleermuizen worden al sinds eeuwen in verband gebracht met ongeluksbrengers en roepen bij veel mensen gedachten op van enge, geheimzinnige dieren die in je haren vliegen en vol zitten met eng ongedierte. Dat vleermuizen geheimzinnig gevonden worden is echter niet vreemd. De meeste mensen kennen ze niet, want slechts een minuut of 10 voordat de zon ondergaat worden ze actief en komen ze pas uit hun schuilplaatsen, zoals scheuren en holtes in bomen, dakpannen en spouwmuren. Op zondag 14 april a.s. laat de NMVH je wat meer zien van het verborgen leven van vleermuizen. Kom griezelen of toch niet.

Ook een aantal andere dieren die vaak in de nacht en/of diep in de natuur leven, en jij als mens dus niet zo snel tegenkomt, worden tijdens het Voorjaarsfestival eens midden in het licht gezet. Sommige dieren mag je ook aanraken en aaien.

En heb jij een (ziek) dierenknuffeltje? Breng het mee en de knuffel(Repair)dokter zal dan jouw allerliefste vriendje onderzoeken en wellicht beter maken. En voor de oudere jeugd: Heb jij iets wat stuk is? Weggooien is toch zonde!? Breng het mee samen met materiaal om het te maken en de handige heren van het Repair Café gaan proberen het weer voor je te maken.

Het Voorjaarsfestival 2019 is voor jong en oud! Van 13.00 tot 17.00 uur staat het natuurgebied aan de Duinweg 68 in Drunen bol van vele (doe)activiteiten. Entree: gratis. Een vrijwillige bijdrage stellen wij zeker op prijs en is voor de natuur en het milieu in de gemeente Heusden. Meer info: www.natuurenmilieuheusden.nl/agenda en de flyer. Iedereen is welkom. Wie echter mee wil doen aan het programma en de prijsvragen dient zich vooraf aan te melden via info@natuurenmilieuheusden.nl. Hierbij is VOL=VOL.11-03-2019
Zonnebloemwedstrijd 2019
Ook dit jaar organiseert de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) weer een zonnebloemwedstrijd. De officiële start is tijdens het Voorjaarsfestival op zondag 14 april a.s. Maar des te vroeger je begint, des te groter wordt je zonnebloem. Zaai zo snel mogelijk, en meld je aan voor de wedstrijd via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Zonder insecten hebben veel vogels niet te eten. En hebben ook wij, mensen, minder te eten omdat insecten vooral veel fruit en groenten moeten bevruchten. Zonnebloemen leveren tijdens de bloei veel nectar voor insecten. En zijn dan bovendien een prachtige tuinplant. Bovendien leveren ze in de herfst veel zaden voor de vogels.

De lente is begonnen, al zou je dat niet zeggen met het weer dat we nu hebben. Maar je kunt nu al heel goed binnen zaaien. In april kun je de plantjes dan buiten uitplanten.
En als kroon op al je werk van bloemen en zonnebloemen vertroetelen, ook nog kans op een prijs. Een ballonvaart met BallonAIRpoort: de ballon met de koeien (of de paarden) erop.

04-09-2018
Jeffrey Hazendonk gaat als zonnebloem-winnaar de lucht in
Dit voorjaar organiseerde de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) voor de eerste keer een zonnebloemwedstrijd. In de afgelopen weken zijn de kanshebbers bezocht, en de opgegeven gegevens nagemeten.
In de categorie grootste diameter bloem wonnen Geertje en Henk Christiaanse uit Oudheusden met 43 cm de eerste prijs.
De prijs voor de hoogste plant ging met 353 cm naar Martien en Corrie Klerks uit Drunen; hun plant was daarmee maar één centimeter hoger dan die van de nummer twee. En de prijs voor het grootste aantal bloemen per plant ging naar Jeffrey Hazendonk uit Nieuwkuijk met maar liefst 93 bloemen en knoppen in één plant!

De drie winnaars lootten voor de hoofdprijs: een ballonvaart met BallonAIRpoort uit Haaren. De hoofdprijs werd gewonnen door Jeffrey Hazendonk en hij gaat zeer binnenkort mee de lucht in. Jeffrey ontving de prijs uit handen van de hoofdsponsor, Rud van Herk eigenaar van BallonAIRpoort.

De overige prijswinnaars, in totaal drie per categorie, ontvingen ook allemaal een prijs. En daarnaast waren er nog diverse aanmoedigingsprijzen. Veel deelnemers hadden problemen door de droogte en hoge temperaturen dit jaar. Veel zonnebloemplanten bleven daardoor erg klein of hebben het niet gered tot het meetmoment van eind augustus. Ook die ene onweersbui met windvlagen speelde enkele deelnemers parten en hun zonnebloemen waaiden om of braken af, bij enkelen helaas net voor het meetmoment.

Doel van de wedstrijd was om aandacht te vragen voor de teruggang in aantallen insecten, waaronder hommels en bijen. Een van de redenen dat de insecten uitsterven is omdat er voor hen steeds minder voedsel te verkrijgen is onder andere doordat er steeds meer bebouwing komt en tuinen ook steeds meer vol gelegd worden met tegels. Bloeiende bloemen en de zonnebloem met z’n felgele bloemen in het bijzonder trekken vele insecten aan. Met hun bezoek bestuiven de insecten dan de bloemen en krijgen daarvoor als beloning nectar. Dezelfde bijen die de (zonnebloem)nectar halen, bevruchten ook ons fruit en groenten. Zodat ook wij kunnen blijven eten.

14-06-2018
Zonnebloemwedstrijd
Het reglement voor de zonnebloemwedstrijd is inmiddels vastgesteld.

Je kunt nog meedoen!
Meld je aan via info@natuurenmilieuheusden.nl .
29-05-2018
Zonnebloem zoekt het hoger op
Iedereen kan meedoen aan de wedstrijd!
Bezoekers van het Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen, door de Natuur- en Milieuvereniging Heusden georganiseerd, kregen bij vertrek een paar zonnebloemzaden mee voor de wedstrijd 'Wie kweekt de grootste zonnebloem (in doorsnede), de hoogste zonnebloem (in lengte) en de meeste bloemen uit een zaadje.
Hoofdprijs: Ballonvaart twv 165 euro. Daarnaast diverse waardebonnen, zaden, fruitbomen, bos bloemen, en nog meer! Meedoen kan iedereen in Heusden, ook als je zelf zonnebloemzaden hebt gekocht en gezaaid. Meld je aan via info@natuurenmilieuheusden.nl .

Doel van de wedstrijd is om aandacht te vragen voor de teruggang in aantallen insecten, waaronder bijen. De zonnebloem met z’n felgele bloemen trekt veel insecten aan; die krijgen als beloning nectar. Dezelfde bijen die de zonnebloemnectar halen, bevruchten ook ons fruit en groenten. Zodat ook wij kunnen blijven eten.
De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Daar werden ze al rond 1.000 voor Christus in akkertjes gekweekt vanwege de eetbare zaden, de bladeren dienden als veevoer. In 1530 werden zonnebloemenzaden door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht. Tegenwoordig bloeien zonnebloemen vrijwel overal waar een gematigd klimaat heerst. De grootste zonnebloemdichtheid vind je ten noorden van de Zwarte Zee.
Eind mei is de laatste kans om te zaaien; doe het snel en geef je op voor de wedstrijd!

18-04-2018
Zonnnebloemwedstrijd in Heusden met als prijs een ballonvaart
Op zondag 22 april 2018 organiseert de Natuur- en Milieuvereniging Heusden het eerste Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen. Het festival staat bol van allerlei activiteiten die in het teken staan van het voorjaar, de natuur, het milieu, bloemen, kruiden, diertjes, modder, water, veel actie, handen uit de mouwen en vooral veel gezelligheid en vindt plaats bij het onderkomen van de Heemkundekring, op het terrein van Marienkroon, Abdijlaan 8 in Nieuwkuijk.

U bent van harte welkom! Aanvang 14.00 uur. Toegang gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Kinderen onder begeleiding van (groot)ouders. Wie (i.v.m. afvalreductie) een eigen (thee)glas meebrengt, krijgt de biologische kruidenthee en kruidenlimonade helemaal gratis.Zin in het voorjaar!?
We fleuren het festivalterrein op met kruiden en met planten met veel fleurige en geurige bloemen. Deze zijn ook te koop. Er zijn stekjes om te verspenen. Neem ze in meegebrachte wc-rolletjes gratis mee naar huis en fleur er je vensterbank of tuin mee op. Insecten zijn dol op de nectar uit de bloemetjes en jij geniet een zomer lang van hun gezoem en vrolijkheid. Er is informatie van de Vlinderstichting, over ecologisch tuinieren van Velt en over bijen, ook imkers zijn aanwezig.
Ter plekke kunnen uit fruit en groente smaakvolle en gezonde Smoothies & Sapjes voor je bereidt worden. Er zijn gezonde versnaperingen, van zaden en fruit. Er wordt geschminkt en er zijn de workshops: ‘Blije Bijen Ballen maken’ en ‘Kunst uit afval’. Verder een viertal rondleidingen, t.w. ‘GROTE insecten bij de oude bomen’; ‘Verrassende verhaaltjes’; ’In de natuur op zoek naar voedsel en medicijnen’ en natuurlijk…. ‘Op bezoek bij de koningin’.

Zonnebloemwedstrijd
Zonder insecten geen groente, fruit, zaden en geen voedsel meer. Daarom krijgen deze nuttige beestjes op het festival de hoofdrol! De zonnebloem is een van de lievelingsbloemen van de bijen. Alle bezoekers krijgen daarom zonnebloemzaadjes mee. Dit als start van een wedstrijd waar alle inwoners van Heusden aan mee kunnen doen. En de prijs? In Heusden een zomerlang genieten van tuinen vol zoemende en fladderende diertjes, maar als kroon op al je werk van bloemen en zonnebloemen vertroetelen: kans op een ballonvaart met BallonAIRpoort: de ballon met de koeien erop.

We danken al onze sponsoren. Na het festival kunt u hen op onze site vinden. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje bij het Blije Bijen Ballen maken, meld je dan zeker aan via info@natuurenmilieuheusden.nl

Meer info: www.natuurenmilieuheusden.nl


© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid