Home > Duurzaamheid > Zonnebloemen


Zonnebloemen


04-09-2018
Jeffrey Hazendonk gaat als zonnebloem-winnaar de lucht in
Dit voorjaar organiseerde de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) voor de eerste keer een zonnebloemwedstrijd. In de afgelopen weken zijn de kanshebbers bezocht, en de opgegeven gegevens nagemeten.
In de categorie grootste diameter bloem wonnen Geertje en Henk Christiaanse uit Oudheusden met 43 cm de eerste prijs.
De prijs voor de hoogste plant ging met 353 cm naar Martien en Corrie Klerks uit Drunen; hun plant was daarmee maar één centimeter hoger dan die van de nummer twee. En de prijs voor het grootste aantal bloemen per plant ging naar Jeffrey Hazendonk uit Nieuwkuijk met maar liefst 93 bloemen en knoppen in één plant!

De drie winnaars lootten voor de hoofdprijs: een ballonvaart met BallonAIRpoort uit Haaren. De hoofdprijs werd gewonnen door Jeffrey Hazendonk en hij gaat zeer binnenkort mee de lucht in. Jeffrey ontving de prijs uit handen van de hoofdsponsor, Rud van Herk eigenaar van BallonAIRpoort.

De overige prijswinnaars, in totaal drie per categorie, ontvingen ook allemaal een prijs. En daarnaast waren er nog diverse aanmoedigingsprijzen. Veel deelnemers hadden problemen door de droogte en hoge temperaturen dit jaar. Veel zonnebloemplanten bleven daardoor erg klein of hebben het niet gered tot het meetmoment van eind augustus. Ook die ene onweersbui met windvlagen speelde enkele deelnemers parten en hun zonnebloemen waaiden om of braken af, bij enkelen helaas net voor het meetmoment.

Doel van de wedstrijd was om aandacht te vragen voor de teruggang in aantallen insecten, waaronder hommels en bijen. Een van de redenen dat de insecten uitsterven is omdat er voor hen steeds minder voedsel te verkrijgen is onder andere doordat er steeds meer bebouwing komt en tuinen ook steeds meer vol gelegd worden met tegels. Bloeiende bloemen en de zonnebloem met z’n felgele bloemen in het bijzonder trekken vele insecten aan. Met hun bezoek bestuiven de insecten dan de bloemen en krijgen daarvoor als beloning nectar. Dezelfde bijen die de (zonnebloem)nectar halen, bevruchten ook ons fruit en groenten. Zodat ook wij kunnen blijven eten.

14-06-2018
Zonnebloemwedstrijd
Het reglement voor de zonnebloemwedstrijd is inmiddels vastgesteld.

Je kunt nog meedoen!
Meld je aan via info@natuurenmilieuheusden.nl .
29-05-2018
Zonnebloem zoekt het hoger op
Iedereen kan meedoen aan de wedstrijd!
Bezoekers van het Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen, door de Natuur- en Milieuvereniging Heusden georganiseerd, kregen bij vertrek een paar zonnebloemzaden mee voor de wedstrijd 'Wie kweekt de grootste zonnebloem (in doorsnede), de hoogste zonnebloem (in lengte) en de meeste bloemen uit een zaadje.
Hoofdprijs: Ballonvaart twv 165 euro. Daarnaast diverse waardebonnen, zaden, fruitbomen, bos bloemen, en nog meer! Meedoen kan iedereen in Heusden, ook als je zelf zonnebloemzaden hebt gekocht en gezaaid. Meld je aan via info@natuurenmilieuheusden.nl .

Doel van de wedstrijd is om aandacht te vragen voor de teruggang in aantallen insecten, waaronder bijen. De zonnebloem met z’n felgele bloemen trekt veel insecten aan; die krijgen als beloning nectar. Dezelfde bijen die de zonnebloemnectar halen, bevruchten ook ons fruit en groenten. Zodat ook wij kunnen blijven eten.
De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Daar werden ze al rond 1.000 voor Christus in akkertjes gekweekt vanwege de eetbare zaden, de bladeren dienden als veevoer. In 1530 werden zonnebloemenzaden door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht. Tegenwoordig bloeien zonnebloemen vrijwel overal waar een gematigd klimaat heerst. De grootste zonnebloemdichtheid vind je ten noorden van de Zwarte Zee.
Eind mei is de laatste kans om te zaaien; doe het snel en geef je op voor de wedstrijd!

18-04-2018
Zonnnebloemwedstrijd in Heusden met als prijs een ballonvaart
Op zondag 22 april 2018 organiseert de Natuur- en Milieuvereniging Heusden het eerste Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen. Het festival staat bol van allerlei activiteiten die in het teken staan van het voorjaar, de natuur, het milieu, bloemen, kruiden, diertjes, modder, water, veel actie, handen uit de mouwen en vooral veel gezelligheid en vindt plaats bij het onderkomen van de Heemkundekring, op het terrein van Marienkroon, Abdijlaan 8 in Nieuwkuijk.

U bent van harte welkom! Aanvang 14.00 uur. Toegang gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Kinderen onder begeleiding van (groot)ouders. Wie (i.v.m. afvalreductie) een eigen (thee)glas meebrengt, krijgt de biologische kruidenthee en kruidenlimonade helemaal gratis.Zin in het voorjaar!?
We fleuren het festivalterrein op met kruiden en met planten met veel fleurige en geurige bloemen. Deze zijn ook te koop. Er zijn stekjes om te verspenen. Neem ze in meegebrachte wc-rolletjes gratis mee naar huis en fleur er je vensterbank of tuin mee op. Insecten zijn dol op de nectar uit de bloemetjes en jij geniet een zomer lang van hun gezoem en vrolijkheid. Er is informatie van de Vlinderstichting, over ecologisch tuinieren van Velt en over bijen, ook imkers zijn aanwezig.
Ter plekke kunnen uit fruit en groente smaakvolle en gezonde Smoothies & Sapjes voor je bereidt worden. Er zijn gezonde versnaperingen, van zaden en fruit. Er wordt geschminkt en er zijn de workshops: ‘Blije Bijen Ballen maken’ en ‘Kunst uit afval’. Verder een viertal rondleidingen, t.w. ‘GROTE insecten bij de oude bomen’; ‘Verrassende verhaaltjes’; ’In de natuur op zoek naar voedsel en medicijnen’ en natuurlijk…. ‘Op bezoek bij de koningin’.

Zonnebloemwedstrijd
Zonder insecten geen groente, fruit, zaden en geen voedsel meer. Daarom krijgen deze nuttige beestjes op het festival de hoofdrol! De zonnebloem is een van de lievelingsbloemen van de bijen. Alle bezoekers krijgen daarom zonnebloemzaadjes mee. Dit als start van een wedstrijd waar alle inwoners van Heusden aan mee kunnen doen. En de prijs? In Heusden een zomerlang genieten van tuinen vol zoemende en fladderende diertjes, maar als kroon op al je werk van bloemen en zonnebloemen vertroetelen: kans op een ballonvaart met BallonAIRpoort: de ballon met de koeien erop.

We danken al onze sponsoren. Na het festival kunt u hen op onze site vinden. Wil je verzekerd zijn van een plaatsje bij het Blije Bijen Ballen maken, meld je dan zeker aan via info@natuurenmilieuheusden.nl

Meer info: www.natuurenmilieuheusden.nl


© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid