Home > Over ons > Bestuur


Bestuur

Het bestuur van de vereniging bestaat uit de volgende personen:

Voorzitter

Joost van Balkom

Secretaris

Harry Nijënstein

Penningmeester

Rien Melis

Bestuursleden

Cary Driessen


Interview met Cary Driessen
Hij raakte begeesterd tijdens een landelijke Natuurwerkdag, maakte een ‘bliksemcarrière’ binnen de Natuur- en milieuvereniging gemeente Heusden als voorzitter van de commissie Duurzaamheid en bestuurslid en kan nu met genoegen terugkijken op succesvolle informatieavonden over de zonnepanelenactie. In het dagelijkse leven is Cary Driessen (53) actief als strategisch planner bij de douane in Eindhoven. Op wat dat inhoudt, antwoordt hij: “Het plannen van heel veel controleactiviteiten op luchthavens in de regio, bedrijven en op de weg. Ik ben nu al bezig met de planning van 2013.” Cary (spreek uit kerrie) is pas twee jaar lid van de natuur- en milieuvereniging. “Ik was al langer van plan om iets op het gebied van natuur en milieu te gaan doen en ben blijven hangen in de club Landschapsbeheer van Joost van Balkom. Daar zit ik nog steeds in. Heel leuk om te doen, lekker buiten en fysiek bezig zijn. De vereniging heeft prachtige stukken natuur om te onderhouden, zoals de Baardwijkse Overlaat en eendenkooi Ter Kwak. Na een paar zaterdagen heb ik me aangemeld als lid van de vereniging. De contributie is ook een financiële bijdrage aan de vereniging.” Amper één jaar lid informeerde bestuursvoorzitter Nijenhuis naar zijn interesse voor een commissie Duurzaamheid en aangezien Cary “het leuk vindt om daarover mee te praten” ging hij de kar trekken en trad enkele maanden later toe tot het bestuur van de vereniging.

Energiebesparing
“Energiebesparing is een hobby geworden. Het is een sport om minder energie te verbruiken en je gedrag te veranderen; op een andere manier om te gaan met gas, water en licht. ’s Avonds eerder de verwarming naar beneden, een trui aantrekken als het fris wordt en het gebruik van de wasdroger en vaatwasmachine te beperken. Mijn vrouw ziet dat ook in en het is leuk om dat gedrag terug te zien in de jaarlijkse energierekening. De verwarming staat hier nooit hoger dan 20 graden”, zegt Cary. Het dak van zijn jarendertigwoning werd geïsoleerd en Maatwerkadvies ingeschakeld om te bekijken wat er verder nog gedaan kon worden. “Spouwmuurisolatie stond op de eerste en dubbel glas op de tweede plaats.” De muren zijn inmiddels volgespoten met isolatiemateriaal, tochtstrips zijn aangebracht en het gasverbruik is inmiddels zodanig laag geworden dat dubbel glas nauwelijks rendabel is. “Het mooiste is om bewustzijn bij anderen te creëren, om ze enthousiast te krijgen voor het veranderen van gedrag en houding. ”

Hergebruik
“Ik houd me ook bezig met hergebruik. Er zijn hele leuke initiatieven op dit vlak, zoals repaircafés, waar mensen bijvoorbeeld elektrische apparaten en kleding herstellen. In Den Bosch bestaat een dergelijk initiatief, de Reparatiestraat Boschveld, gelegen tussen De Paardskerkhofweg 14 en de Parallelweg 30. We leven in een wegwerpmaatschappij met bijvoorbeeld elektronica die niet meer te repareren is, maar ook spullen waarbij dat nog wel mogelijk is. Als je spullen hebt die nog goed zijn en die je niet meer nodig hebt, maakt het niet uit of je ze naar de Vincentiusvereniging brengt of bijvoorbeeld naar de Kringloopwinkel. Als ze maar hergebruikt worden. Elk kwartaal zit ik in de Verkadefabriek voor een bijeenkomst over Duurzaamheid, om ideeën op te doen en mensen te leren kennen die er ook mee bezig zijn.”

Zonnepanelen
De eerste daad van de commissie Duurzaamheid is de zonnepanelenactie, die veel belangstellenden trekt en hopelijk ook daadwerkelijke deelnemers. Het heeft de commissie volgens Cary veel voorbereidingstijd gekost om alles uit te zoeken en geschikte leveranciers te vinden. Niet iedere woning, zoals die van Cary, is vanwege ligging, schaduw of dakkapellen geschikt om er zonnepanelen op te plaatsen. Geen nood, er zijn alternatieven. Cary: “De gemeente Nijmegen heeft daken van openbare gebouwen, die zich daar goed voor lenen, beschikbaar gesteld voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen. Via die constructie krijgen ze toch de mogelijkheid om zelf in zonne-energie te investeren. De commissie Duurzaamheid volgt dit initiatief op de voet en hoopt binnen de gemeente Heusden hiervoor de handen ook op elkaar te kunnen krijgen.” Zelf overweegt hij deelname aan een windmolenproject. De gemeente Heusden heeft een gebaar gemaakt door voor ieder vijftigste zonnepaneel dat via de actie besteld wordt één zonnepaneel op een openbaar dak te plaatsen. “Dat is een goed gebaar en ik hoop dat de gemeente zo enthousiast wordt dat ze de actie gaat uitbreiden. Onlangs heeft onze gemeente, die de slogan hanteert: Dromen.Doen.Heusden., de energienota Duurzaamheid gepresenteerd. Mijn hoop is dat de gemeente die nota concretiseert. Er zijn zoveel goede ontwikkelingen op dit gebied. Onze vereniging heeft haar droom al voor een deel concreet gemaakt.” Over de vraag wat hij echt zou willen, denkt hij geen seconde na: “Zo’n setting als in de Verkadefabriek, maar dan in onze eigen gemeente. Kopje koffie, flesje wijn en filosoferen over duurzaamheid met iedereen die er over nadenkt of er bezeten van is en alles wat daar tussen zit.”

Veel te winnen
“De bestaande energiebronnen raken op en van nieuwe alternatieve energie wordt te weinig gebruik gemaakt”, zei je onlangs. Hoe komt dat? “Er is zo gruwelijk veel aanbod op het terrein van energiebesparing en - winning. Mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer. Dat houdt mij wel bezig. Lang niet iedereen is overtuigd van de noodzaak van veranderingen.” De commissie Duurzaamheid is succesvol gestart met de zonnepanelenactie. Wat is het volgende item? “Men kan nog tot 31 januari inschrijven. We volgen dit eerst heel nauwkeurig. In het eerste kwartaal van 2013 willen we nog een volgende ronde doen, want degenen die nu deelnemen hebben al onderzoek gedaan, zijn goed geïnformeerd en weten wat ze willen. Maar er zijn nog mensen die er over nadenken en nu nog geen beslissing willen nemen. Die gaan we in het voorjaar benaderen. Onze volgende actie gaat waarschijnlijk over Isolatie, in brede zin, dus: spouwmuur-, dak-, leidingen- en vloerisolatie. Ook op dat vlak is nog heel veel te winnen.”Interview met Rien Melis, de nieuwe penningmeester.lees verder... 22-03-2010

Interview met Harry Nijenstein, de nieuwe voorzitter van de vereniging

lees verder...


18-11-2010

In januari is het bestuur uitgebreid met twee nieuwelingen. Na een aantal vergaderingen, met nog een nieuw ervaren bestuurslid, wisten we in het bestuur wel wat we aan elkaar hadden.
Bestuursvergaderingen verliepen en verlopen in goede harmonie, zijn constructief. Maar de twee nieuwelingen misten nog iets, ........ Na enige tijd bleek wat: de 25 jaar of meer ervaring die de zittende ervaren bestuursleden hadden met natuur en landschap in de hele gemeente.

De nieuwelingen kenden hoogstens de natuur in de directe woonomgeving, maar niet die wat verder weg. Wandelen duurt te lang, met de auto zie je niets. Oplossing: op de fiets!
Op een zondag togen Max (+ introducée) en ik onder de bezielende leiding van Joost langs alle natuurgebieden in de gemeente.
Dat dachten we althans. Van de Zonnebloemlaan in Drunen gingen we richting Baardwijkse Overlaat, langs het eigen stukje van de vereniging, over de dijk naar de eigen eendenkooi, en vervolgens naar de Koesteeg. Bij elke stop werden we uitgebreid bijgespijkerd op het gebied van natuur, landschap en historie. En steeds weer bleek de biodiversiteit en het cultuurhistorische landschap rond Drunen rijker te zijn dan we hadden gedacht. Ik schrijf dit in een paar seconden op, maar Joost had bij elke stop zoveel te vertellen dat we aan het begin van de middag minder dan de helft van het programma hadden gedaan. En dat komt mooi uit. Het betekent dat we nog minstens twee keer op de fiets mogen.

Harry

Bestuursvergadering
De bestuursvergaderingen worden eenmaal per maand gehouden op de 1ste woensdagavond van de maand.
Heeft u een onderwerp dat u graag behandeld ziet worden in een bestuursvergadering dan kunt u hierover contact opnemen met onze secretaris Joost van Balkom of met een van de andere bestuursleden. De telefoonnummers vindt u voorin in Natuurlijk.
© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid