Home > Over ons > Activiteiten


Activiteiten

De Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden: VOOR EEN GROEN EN DUURZAAM HEUSDEN

Ontstaan
In 1982 speelden problemen rond de Elshoutse Wielen en het Landgoed d´Oultremont. De Milieuwerkgroep Vlijmen (i.s.m. de Waerdman) overlegde met belangstellenden uit Drunen over de oprichting van eenmilieu-werkgroep in Drunen. Op 25 mei 1982 werd de Natuur- en Milieuvereniging Drunen opgericht. Na de gemeentelijke herindeling in 1997 werd het werkterrein van de vereniging verbreed tot de gehele nieuwe gemeente Heusden, aanvankelijk onder de naam "Natuur- en Milieuvereniging Drunen-Heusden-Vlijmen".Die naam werd in 2004 gewijzigd in "Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden".De Vereniging

Werkgroep Natuurbeheer
Sinds 1992 beheert onze vereniging een stuk natuur in de Baardwijkse Overlaat, tussen de afgraving en het Afwateringskanaal, het Natuurpark of´de Ottershoek´. De grond is eigendom van de gemeente Heusden. Eind jaren tachtig maakte de vereniging gebruik van het aanbod van graaf Roland d´Oultremont om de voormalig Eendenkooi in Drunen (tussen de Duinweg en de Zeeg) aan te kopen en ging de vereniging ook dit gebied beheren. In 1996 kon dat gebied worden uitgebreid met een houtwal van 100 meter lang en 7 meter breed. De werkgroep Natuurbeheer heeft ongeveer 20 leden. De groep komt elke woensdagmorgen samen om te werken. In de periode van september tot en met april gaat de groep ook op zaterdag in de natuur aan de slag.Werkgroep Natuurstudie
Leden van de werkgroep Natuurstudie inventariseren regelmatig welke planten, libellen, vlinders, amfibieën, vogels en zoogdieren (b.v. dassen) in de gemeente voorkomen.Werkgroep Ruimtelijke Ordening
Deze groep van zes mensen houdt in de gaten of bouwvergunningen en bestemmingsplannen niet ten koste gaan van de natuur-, cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied. Daarnaast ontwikkelt ze zelf voorstellen voor verbetering van landschap, bijvoorbeeld op het gebied van erfbeplanting.Werkgroep Natuureducatie
Deze werkgroep organiseert thema-avonden en wandelingen. Via lezingen en excursies brengt zij de inwoners van de gemeente in contact met natuur en milieu. Verder organiseert deze groep de uitreiking van de Wijze Uil. Deze prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich meer dan gemiddeld heeft ingezet voor natuur of milieu in onze gemeente.Werkgroep Duurzaamheid
Duurzaamheid staat in de belangstelling. De werkgroep bevordert het bewustzijn op dit gebied. En vertaalt dat in laagdrempelige en concrete acties.In het najaar van 2012 was er een succesvolle zonnepanelen actie. In het voorjaar van 2013 is een repair-café opgezet.PR, website, fotowerkgroep
Een groep van tien leden brengt alle activiteiten van de vereniging voor het voetlicht op de website, in het kwartaalblad Natuurlijk, tijdens leden-avonden, middels email-nieuwsbrieven, etcWord lid!
Wil je je ook inzetten voor de natuur, het landschap en het milieu in de gemeente? Meld je dan aan als lid, en word actief in één van de werkgroepen. Aanmelden kan gemakkelijk door HIER te klikken, of via ´word lid´ in het bovenmenu.Wervingsfolder


22-10-2019
Natuurwerkdag
Natuurwerkdag 2019. Doe mee!! Zaterdag 2 november wordt er op honderden locaties in Nederland in het landschap gewerkt. Ook in de gemeente Heusden wordt er gewerkt en wel bij de Driewiel, onder Nieuwkuijk. Hier wordt een nieuw natuurgebied aangelegd.

Heb je zin om mee te doen kijk dan voor alle informatie op " www.natuurwerkdag.nl

25-04-2019
Voorjaarsfestival 2019 groot succes
Met ruim 300 bezoekers en mooi weer was ons voorjaarsfestival 2019 een groot succes. Dankzij organisator Tonny van de Wiel en 30 vrijwillilgers.

Het Brabants Dagblad stuurde een verslaggever; haar verslag is te vinden op www.bd.nl. Verder maakte Dick Buskermolen weer foto’s; deze zijn te zien op heusdeninbeeld.nl.

De Heusdense Courant plaatste een sfeerfoto op de voorpagina: heusdensecourant.nl.

09-12-2018
Ons Klupke
Ons Klupke is een programma op HTR-televisie. In het afgelopen voorjaar zijn een aantal activiteiten van onze vereniging gefilmd. De hele film is te zien op < a href="http://www.htrmedia.nl/streamone/item/1559"> ons klubke
Inmiddels hebben we een versie die in twee minuten een mooi overzicht geeft. Deze is te vinden op verkorte versie

08-04-2018
HELPERS gezocht
Gezocht:
Leden die iets hebben, weten, kunnen en/of willen meehelpen aan het eerste
Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen van onze vereniging op zondag 22 april a.s. Zie elders in de deze Digituurlijk voor meer informatie hierover.

Voor deze middag hebben we nog materialen, mensen en verdere ideeën nodig, bijvoorbeeld:
- Heb jij partytenten of als het 22e april ook zo mooi weer is fleurige gele, witte, groene of bloemrijke parasols?
- Heb jij tuintafels en -banken/stoelen of picknicktafels?
- Heb jij passende decoratie(s)?
Als je die zou willen uitlenen of als je een verder idee hierover hebt, laat het dan even weten. We willen Alles passend bij het thema houden: in groen, geel, wit, zomer, zon, gras, kruiden, bijen, vlinders en natuurlijk materialen enz.
-Heb jij afval knutselmateriaal voor het 'Kunst uit afval' project?
-Heb je al stekjes voor bloemen, kruiden en de moestuin en toch te veel? Ook hier is belangstelling voor.
-Ken jij iemand die goed kan toneelspelen of kan je dat zelf wel? Ook daar zijn we naar op zoek. Bijvoorbeeld voor een bijenkoning(in) voor de opening. Een pak en iemand om te schminken kunnen wij regelen.
-Ken jij iemand die goed kan voorlezen voor een groepje kinderen of kan jij dat zelf wel? Een leuk bijen-, insecten of vlinder verhaaltje past prima bij het thema.
-Ken jij een leuk passend (kort)gedicht (en)? Die zouden op houten (school)borden bij de ingang of verspreid over het terrein neergezet kunnen worden.
- Ken jij iemand die een leuke vrolijke bijendans kan doen, alleen of samen met de kinderen? Bijvoorbeeld .... de 8tjes op weg terug naar de Korf. Weet jij iemand die hier iets leuks van weet te maken met leuke vrolijke bijen muziek erbij?
-Heb jij voor de educatie: loeppotjes en zoekkaarten van bijen, vlinders, insecten enz enz.
- Wie kan een gevarieerd blote voeten pad maken?
-Wie kan rondleiden langs de oude bomen vlakbij onderkomen van de Heemkundekring en dan er over vertellen in combinatie met insecten die in of bij die bomen leven en de vogels die de insecten eten i.v.m. hun voedselkringloop? Hierbij blijvend bij het thema van het festival.

We willen het terrein, passend bij het thema, opfleuren en het festival zo aansprekend mogelijk maken. Dit om de vereniging en ook vooral het onderdeel milieu bij de mensen in de belangstelling te krijgen en zo ook nieuwe leden genereren:
We zijn 9 maart jl. al begonnen met de eerste excursie uit ons programma Afval om hier aandacht voor te krijgen; om beter te scheiden (dan kan je er zo volwaardig mogelijke nieuwe producten van maken), later meer aandacht voor recycling en daarna voor afvalpreventie. We proberen nu per afvalstroom elke keer een lezing, excursie en workshop te organiseren.
Het voorjaarsfestival is de start om, vooral ook de jeugd, hiervoor te interesseren. En om afval uit de natuur en vlinders, insecten en bijen er weer meer in te krijgen.

Als laatste nog gezocht:
Vele helpende handjes bij de voorbereiding en op de dag zelf. We kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Heb je nog een paar uur beschikbaar laat het ook dan even weten.
We gaan er dan met en voor de hele vereniging een gezellig voorjaarsfestival van maken.

Zowel voor materiaal als handjes als tips passend bij het thema, laat het weten aan Harry Nijënstein, via info@natuurenmilieuheusden.nl of 06 826 80 826. Of Tonny van de Wiel via 06 2218 6771 of bureau_twiel@live.nl

25-09-2017
ANBI-status!
Onze vereniging heeft de ANBI-status verworven(fiscaal nummer: 813598679).

Dit houdt in dat de NMVH door de Belastingdienst is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling.
Dit brengt fiscale voordelen met zich mee voor donateurs.

Dat betekent dat u giften aan de NMVH van uw inkomstenbelasting mag aftrekken, ook als u onder de drempel blijft. Voorwaarde is wel dat u dit in een overeenkomst met de vereniging vastlegt.


Klik HIER voor de ANBI gegevens.

Enige voorwaarde is nog dat de gift als vast bedrag minimaal eens per jaar gegeven worden gedurende minimaal vijf jaar, en dat dit vastgelegd is in een schriftelijke verklaring. Een voorbeeld van zo’n verklaring vindt u op http://download.belastingdienst.nl.

Zo kunt u uw lasten beperken.
Of het belastingvoordeel doorgeven aan de vereniging.

Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl.

(Harry Nijënstein)

24-07-2017
Jaarvergadering 2017 op locatie
De jaarvergadering vond dit jaar plaats ‘op locatie’. Normaliter is de bijeenkomst in het d’Oultremont, dit jaar in het Jachthuis in de Hooibroeken. Tenminste, dat was het plan. Maar het weer was te mooi om binnen te gaan zitten. Daarom dit jaar een vergadering in de buitenlucht, in de natuur.

Na de jaarvergadering was er de jubileum-BBQ ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de vereniging. Of zoals een van de leden het verwoordde: ‘Super mooie locatie (zelfs scootmobiel toegankelijk), lekker eten en drinken, goed verzorgd en.... een gezellige club mensen. Mooie manier om 35jr jubileum te vieren.’


18-04-2017
Wie gaat er mee een middagje natuurfoto’s maken?
Datum: zondag 21 mei
Locatie: aan de Heidijk, waarschijnlijk in Vlijmen
Aanvang: 14.00 uur
Opgeven via: anja.kleijn@gmail.com of 06 5132 8735

We gaan ontdekken wat allemaal kan met een fototoestel. Neem zelf een fototoestel mee; telefoon of fotocamera, maakt niet uit. Ook met een eenvoudig toestel kan je verrassende foto's maken.

We gaan foto's maken aan de Heidijk, hoogstwaarschijnlijk in Vlijmen. Omdat het wat lastig te voorspellen is wanneer wat waar op z'n mooist staat te bloeien, gaan we de precieze locatie een week van tevoren mailen/bekend maken.

Alvast een tip: breng iets mee om op te zitten / knielen / liggen, bijvoorbeeld een plastic zak. Wil je gemakkelijk zitten? Dat kan ook, maar dan neem dan zelf even een klapstoeltje mee. Deze activiteit is in eerste instantie voor leden van NMV Heusden. Bij voldoende belangstelling gaan we van het najaar weer natuurfoto's maken; paddenstoelen, bijvoorbeeld.

03-11-2016
Rondje langs de werkgroepen 2016
Op 17 September was er een gezamenlijk uitje van diverse werkgroepen, op de volgende LINK kunt U de foto's bekijken.
De omschrijving van deze foto's begint allemaal met "Rondje langs de werkgroepen 2016".

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2020
Vogelgeluid