Home > Natuurstudie > Inventarisatie-weidevogels


Inventarisatie-weidevogels


08-02-2018
Help mee weidevogels beschermen
Binnenkort is het weer voorjaar en dan leggen alle vogels een ei!
Weidevogels als de kievit doen dat in onze omgeving meestal op de akker. Maar die akker moet soms ook in dezelfde periode ingezaaid of op een andere manier bewerkt worden. Op dat moment is het werk van de weidevogelbeschermers heel belangrijk. Zij helpen de boer om het nest, de eieren en de jonge vogels te beschermen.

Agrarische Natuurvereniging Oostelijke Langstraat wil hiervoor een weidevogelgroep opzetten en zoekt dus mensen, die komend voorjaar willen meedoen. Ook ouders met opgroeiende kinderen vanaf een jaar of tien zijn welkom, want het is een leuke activiteit om buiten samen bezig te zijn.
Het Brabants Landschap biedt vrijwilligers een gratis cursus aan van twee avonden.
Meer informatie hierover vind je op deze website: www.brabantslandschap.nl.

Als je tijd hebt om die te volgen ben je helemaal goed voorbereid op het komende broedseizoen. Je maakt daar kennis met alle aspecten van het weidevogelbeschermingswerk.
Je hoeft geen vogelkenner te zijn. Vrijwilligers worden de eerste tijd in het veld begeleid door een veldmedewerker van het Brabants Landschap.
Je leert dus al doende op welk gedrag van de vogels je moet letten en wat je precies moet doen. Het ontdekken waar je nesten of jongen kunt verwachten is een van de mooist aspecten van het werk. Je moet goed kunnen lopen, ook over oneffen terrein en van eind maart tot eind juni minimaal 1 (vaste) dag per week beschikbaar zijn, weer of geen weer. Goed schoeisel en een verrekijker zijn belangrijk.
De vrijwilligers werken veel samen met de boeren.

Meer informatie kun je vragen bij WeidevogelsOL@gmail.com of 06 1009 7859.

03-09-2017
Nieuwsbrieven Weidevogels
Nieuwsbrieven Weidevogels De Weidevogelbeschermingsgroep Waalwijk, werkzaam in Waalwijk en Heusden, blijft actief. We ontvingen twee nieuwsbrieven.

Nieuwsbrief No.3 bericht over de tellingen in mei van elk van de 7 groepen in de verschillende gebieden. Onder ander een interessante observatie van predatie door kraaien. Nieuwsbrief No.4 geeft een overzicht van alle tellingen in 2017. In totaal zijn 231 legsels gevonden, iets meer dan de 221 van vorig jaar. Vooral predatie blijkt een groot probleem.


02-07-2017
Nieuwsbrief 3 WBG Waalwijk
De Lente is voorbij, het is zomer.
Met het einde van de meimaand is de Lente voorbij. Het was best een goede maand, maar wel met grote temperatuurverschillen.

Nieuwsbrief

02-07-2017
Nieuwsbrief 4 WBG Waalwijk
Het veldwerk van het weidevogelseizoen 2017 is weer voorbij.
Dit seizoen zijn we met zijn allen weer heel actief geweest. Half juni hadden zes van onze zeven groepen het veldwerk voor het seizoen 2017 afgerond.

Nieuwsbrief

09-05-2017
Nieuwsbrief WBG Waalwijk
Hoe ging het de afgelopen vier weken? In onze eerste nieuwsbrief van 11 april hebben we gemeld dat na een milde winter het voorjaar met normale temperaturen begon, waarbij de akkers wel vrij nat waren. De eerste resultaten waren toen vergelijkbaar met die van vorig jaar.
lees verder

02-08-2016
Het verslag 2016 van de Weidevogelgroep de Zeeg.
Klik HIER voor het verslag

19-07-2016
Nieuwsbrief Weidevogels juli 2016
Hierbij de vierde en laatste nieuwsbrief van de Weidevogelbeschermingsgroep Waalwijk, werkzaam in Waalwijk en Heusden.

11-07-2016
Nieuwsbrief Weidevogels juni 2016

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid