Home > Natuurstudie > Inventarisatie-vissen en amfibieen


Inventarisatie-vissen en amfibieen


24-02-2020
Inventarisatie vissen en amfibieen 2019
Jaarverslag 2019 vissen en amfibieën kunt U Hier lezen, en dit is samengesteld door Bert Tolboom.

08-02-2018
Salamanders, onopvallend maar belangrijk
Salamanders komen in veel gebieden voor in ons land, van tuinen tot natuurgebieden. Deze kleine diertjes hebben in een ecosysteem een belangrijke functie als zowel roofdier als prooi.
Als er iets mis is met het ecosysteem zijn het vaak amfibieën, waaronder salamanders, die het eerste verdwijnen. Salamanders hebben het in veel gebieden moeilijk door het verdwijnen van leefgebieden en vervuiling, maar ook door diverse ziektes.

De vuursalamander is hier het meest schrijnende voorbeeld van. Tot een paar jaar geleden waren er in Zuid-Limburg enkele kleine, maar gezonde vuursalamanderpopulaties aanwezig. Na de introductie van de Zuidoost-Aziatische schimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) die de huidziekte chytridiomycose veroorzaakt is de vuursalamander bijna uitgestorven in Nederland.

Op dit moment doet RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) onderzoek naar amfibieziektes in Noord-Brabant. Met vier soorten watersalamanders is dit een belangrijke provincie welke grote populaties herbergt. Watersalamanders zijn ook gevoelig voor Bsal en andere amfibieziektes zoals ranavirus en Amphiocystidium en vroege detectie is de sleutel tot het isoleren van de ziektes en voorkomen van verdere verspreiding. Dode amfibieën vergaan vaak snel en worden niet opgemerkt. De Brabantse natuurliefhebber speelt hier een belangrijke rol aangezien juist lokale mensen dode en/of zieke amfibieën snel opmerken.

Dood of ziek amfibie gevonden? Meldt het bij RAVON (mail: ziektes@ravon.nl)! Ook kan verdere verspreiding van deze ziektes door de mens beperkt worden door simpele hygiënemaatregelen in acht te nemen. Meer weten? Bezoek www.sossalamander.nl of kom naar één van de lezingen over dit onderwerp die RAVON in de provincie Noord-Brabant verzorgt: www.ravon.nl/RAVONActief/Activiteiten/Agenda.


Maarten Gilbert en Tariq Stark, RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland)

21-01-2018
Inventarisatie vissen en amfibien 2016
Bert Tolboom heeft een inventarisatie gemaakt over 2016.

21-01-2018
Inventarisatie vissen en amfibien 2017
Bert Tolboom heeft een inventarisatie gemaakt ove 2017.

28-03-2016
Jaarverslag vissen en amfibieen 2014
Klik hier

28-03-2016
Jaarverslag vissen en amfibieen 2015
Klik hier

27-02-2014
Overzicht waarnemingen vissen en amfibieën 2013
Ons lid Bert Tolboom inventariseert al jaren vooral vissen en amfibieën.
Voor het derde jaar worden zijn waarnemingen openbaar gemaakt voor een breder publiek.
Dit overzicht bevat alle waarnemingen van Bert in 2013 in verschillende natuurgebieden binnen de grenzen van de Gemeente Heusden.

klik hier voor het overzicht

30-11-2012
Overzicht waarnemingen vissen en amfibieën 2012
Ons lid Bert Tolboom inventariseert al jaren vooral vissen en amfibieën.
Voor het tweede jaar worden zijn waarnemingen openbaar gemaakt voor een breder publiek.
Dit overzicht bevat alle waarnemingen van Bert in 2012 in verschillende natuurgebieden binnen de grenzen van de Gemeente Heusden.
Klik hier voor het overzicht

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2021
Vogelgeluid