Home > Natuurstudie > Inventarisatie-roofvogels


Inventarisatie-roofvogels


27-11-2016
Inventarisatie roofvogels 2016.
Klik op de link voor het verslag.

03-04-2016
De kwetsbare Ransuilen
“Je ziet ze niet, je hoort ze niet, maar ze zijn er wel.” Dat bericht las ik in het B.D. van 18 dec. 2015. Er stonden twee foto’s bij aan de hand waarvan ik vrij nauwkeurig kon bepalen waar deze ransuilen te vinden waren. Op zaterdag 9 januari 2016 ben ik voor de vierde achtereenvolgende week de Drunense Duinen overgestoken om deze prachtige vogels met hun opvallende oorpluimen te observeren vooral ook te bewonderen.

Ze zitten dicht bijeen vrijwel onopvallend verscholen tegen de dikke stammen van enkele Oostenrijkse dennen in de buurt van Bosch en Duin. De dikke takken met grote dennenappels en lange stijve naalden bieden ook beschutting tegen weer en wind. Ik telde op die dag 23 ransuilen in vijf verschillende boomtoppen. Waw! Mijn dag kon niet meer stuk. De meeste zaten in elkaar gedoken te slapen. Een enkeling was echter heel alert en zat in een soort paalhouding (aldus gelijkend op een tak) met de oorpluimen recht overeind ook mij te observeren. Daar sta je dan oog in oog met een ransuil. Dat is een fascinerende ervaring! Die blik raakt je! Je voelt je aangesproken door de oer-natuur die vanuit zichzelf een van de mens onafhankelijk bestaan voert. Je voelt je met ze verbonden en je geeft ze de ruimte en het respect dat ze toekomt. Ze zitten niet steeds in dezelfde bomen. Op 23 januari zag ik minstens 20 uilen in twee boomtoppen zitten. Ransuilen zijn nachtvogels en slapen (roesten) in de wintermaanden overdag meestal in groepjes in de toppen van hoge bomen. Ze houden vooral van naaldbomen met aangrenzend open gebied om er voornamelijk op muizen te kunnen jagen. Ik heb ook een paar uilenballen (met onverteerbaar voedsel) die ze regelmatig uitbraken, meegenomen en thuis uitgeplozen.
Behalve veel haar bevatten ze alleen maar, zoals te verwachten, kleine botjes en onderdeeltjes van muizenschedeltjes.
Hoewel ik in het verleden op een beschutte roestplaats tussen Giersbergen en de Rustende Jager de ransuilen in gewone dennen (de z.g. Grove den of Pinus sylvestris) heb waargenomen, hebben deze gekozen voor de forsere Oostenrijkse dennen (Pinus nigra) die hier en daar in groepjes nog te vinden zijn op de allerschraalste zandgronden op de randwallen rondom de Loonse en Drunense Duinen.


Tijdens de broedperiode maken ransuilen gebruik van de oude nesten van eekhoorn, kraaien en eksters. Dit in tegenstelling tot bosuilen die houden van loofbomen in een parkachtig landschap met oude eiken- en beukenbomen met allerlei holten waarin ze kunnen nestelen. Moge het de komende jaren goed gaan met deze ransuilen!

Cees van der Meijden

28-03-2016
Jaarverslag Uilen 2010-2015
Klik hier

27-10-2015
Inventarisatie roofvogels 2015.
Klik hier voor de inventarisatie van roofvogels in 2015.
opgesteld door Rien Melis

11-03-2015
Roofvogel verslag 2014
Er is een uitgebreid verslag over roofvogels van 2014


28-01-2014
Roofvogel gegevens Loonse en Drunense duinen e.o. Jaar 2013
Klik op de link voor het jaarverslag over de roofvogels in 2013.

jaarverslag

09-11-2012
Roofvogel gegevens Loonse en Drunense duinen e.o. Jaar 2012

30-06-2012
De Buizerd

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2021
Vogelgeluid