Home > Duurzaamheid > Samentuinen


Samentuinen


13-01-2018
Velt-cursus ‘Tuinieren door het jaar heen’
Vind je het leuk om ecologisch te moestuinieren en daarover met anderen van gedachten te wisselen? Ben je leergierig? Dan is deze cursus iets voor jou! De cursus volgt de seizoenen: zaaien, poten, seizoensgebonden problemen en plagen, (groen)bemesten, compost, permacultuur. Het programma wordt aangevuld op basis van vragen van de cursisten.

De bijeenkomsten zijn 3x op een maandagavond in ’s-Hertogenbosch en 3x op een zaterdagochtend in de regio.

De eerste bijeenkomst is op maandag 15 januari. Volgende bijeenkomsten zijn in maart, mei, juni, oktober en november.

Voor opgeven en meer info zie: beweegt.velt.be.

23-09-2017
Open middag Samentuin De Zwollemoer
Ruim 3,5 jaar geleden veranderde een paardenweitje in een samentuin. De tuiniers genieten van gezellig samen buiten bezig zijn tussen poelen, houtwal en knotwilgen. En ze oogsten en smullen van ecologische groente, kruiden en fruit uit de eigen tuin.


Kom kijken op zondag 1 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. en zie hoe mooi en leuk samentuinen kan zijn. De tuin ligt in Drunen aan de Kooiweg, aan het einde van beukenlaantje aan de linkerkant. Voor meer informatie bel Jan 06-53242447, mail dezwollemoer@gmail.com of kijk op de website: dezwollemoer.jouwweb.nl.

28-01-2017
Een moestuin in het Breeveldpark
Het is alweer ruim een jaar geleden dat enkele buurtbewoners naar aanleiding van de landelijke burendag de koppen bij elkaar staken om iets te bedenken wat in de buurt zeker zou aanslaan. En al gauw werd het idee geopperd om een gezamenlijke moestuin te gaan opzetten. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan en er werd eerst maar eens met de gemeente contact opgenomen. Deze stond zeer positief tegenover onze plannen en in goed overleg kregen we een mooi stukje in het aangrenzende Breeveldpark toegewezen om daar een moestuintje te gaan verwezenlijken.

Mede door financiële ondersteuning van gemeente en Oranjefonds konden we gaan graven, spitten, een hekwerk plaatsen en een grove indeling van het tuintje van zo'n vijftig vierkante meter gaan maken. Aanvankelijk is al dat werk gedaan door enkele enthousiastelingen, maar al gauw trok die noeste arbeid de aandacht van mensen die in de aanliggende huizen wonen en ook van de vele voorbijgangers. Het tuintje is namelijk prachtig centraal gelegen in een mooi zonnig stukje van het park tussen Lissabonring, Kopenhagenstraat en Londenring. Na al die voorbereidingen is er in het voorjaar ook gezaaid en gepoot en inmiddels groeide de groep moestuinliefhebbers gestaag. En wat we voor ogen hadden, namelijk buurtbewoners en zeker ook hun kinderen laten zien, voelen, ruiken en proeven van al wat groeit en ook nog eens eetbaar is, kreeg werkelijk vorm.

Er is geoogst, jawel! En in heel wat huishoudens is ook geregeld wat op het dagelijkse menu verschenen: sla, bonen, bieten, aardappelen, kool, rabarber, andijvie, spinazie. Wat heel voorzichtig begon als een soort van experiment heeft in korte tijd een groot draagvlak in de buurt gekregen.

En het leuke is dat dit niet alleen maar voor de volwassenen geldt, maar dat ook veel kinderen plezier beleven in het tuintje. Ze mogen graven en planten en ervaren spelenderwijs hoe alles wat je bij de groenteboer koopt, gewoon groeit, rijpt en geplukt, afgesneden of uitgegraven kan worden. En dankzij de kinderen zijn er ook leuke bloemen in het tuintje te bewonderen geweest, van kleine afrikaantjes tot en met prachtige grote zonnebloemen. Wij kijken terug op een bijzonder geslaagd eerste jaar en met de steeds maar groeiende groep vrijwilligers kijken we al vooruit naar een nieuw jaar vol groei en bloei en veel moestuinplezier.

(Peter de Wit)


30-04-2016
Terugblik 2015 Samentuinen
De Zwollemoer bloeit en groeit
Een jaar geleden schreven we in Natuurlijk dat samentuin De Zwollemoer in Drunen de poort zou gaan openen. Dat lijkt al weer eeuwen geleden…er is al een heel teeltseizoen voorbij en er zijn bergen en nog eens bergen werk verzet.

Eerst nog eens: wat is ook weer een samentuin? Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren.

Mensen samen laten tuinieren klinkt eenvoudiger dan het is: het betekent dat je samen beslissingen neemt percelen indeelt en gewassen kiest, ieder wordt geacht taken op zich te nemen en die dan ook uit te voeren. Dat gebeurt ook wel, maar verwachtingen en taakopvattingen lopen nog wel eens uiteen.

Hoe dan ook, de tuiniers in De Zwollemoer hebben gezamenlijk veel voor elkaar gekregen. Ze hebben een moestuin aangelegd volgens ecologische principes, met ruime vruchtwisseling, en de van alle velden is in het eerste seizoen al ruim geoogst. Er is een kruidentuin aangelegd. En er is een handpomp geslagen. Er staat een tuinhuisje in de tuin, tweedehands opgehaald, netjes in elkaar gezet en hersteld waar nodig. Vorig jaar zijn alle wilgen geknot en nu is de houtwal onder handen genomen. De houtwal was verwaarloosd geraakt. Inmiddels is de wal rigoreus uitgedund. Daarbij hebben de tuiniers hulp gekregen van Mark. Mark heeft de bomen omgezaagd. De tuiniers hebben al het hout verzameld en voor een groot deel laten versnipperen (zie foto’s).
Met de snippers kunnen de paden weer verzorgd worden. In principe wordt zo veel mogelijk in de tuin hergebruikt en wordt er zo min mogelijk afgevoerd; alleen wel de groente oogst natuurlijk. Terwijl ik aan dit stukje begin, zijn de tuiniers nog druk in de weer met het planten van zo’n 150 nieuwe boompjes in de houtwal. Op het programma “natuur in de tuin” staat nog het planten van vier hoogstam- fruitbomen en het graven van een tweede poel. Als dat gedaan is, is het weer tijd om te gaan zaaien in de moestuin. Genoeg te doen dus. O ja, en vandaag kwam het aanbod van een tweede tuinhuisje. En dat is heel fijn, want daar kan het gereedschap dan in. Het hokje dat nu in gebruik is voor gereedschap is klein en in tamelijk slechte staat. Iedere keer zijn er weer verrassingen en mooie momenten: veel te beleven en te vieren!

De Zwollemoer groep telt nog steeds zo’n 15 mensen. Er zijn een paar mensen vertrokken en er zijn nieuwe tuiniers bijgekomen. Ook zin om mee te doen? Laat het weten of kom eens kijken! De ingang van De Zwollemoer is te bereiken via het zandpad vanaf de Kooiweg te Drunen.

Op 27 september organiseerden de Brabantse Milieu Federatie en Velt een gezamenlijke Trefdag Samentuinen in Haaren bij Tuinderij De Es. Anja heeft daar een presentatie gegeven over hoe samentuin De Zwollemoer van start gegaan is.

In Vlijmen is aan Duizendpoot, plan Geerpark, een kleine samentuin van start gegaan. Deze tuin ligt prachtig ingesloten tussen twee appartementsgebouwen aan Duizendpoot en Herbergier en het Thomashuis, beide in het mooi gerestaureerde pand Mommersteeg. Er staan speeltoestellen, banken om te zitten en fruitbomen. De samentuin zelf bestaat uit twee percelen: een voor groenten en een voor kruiden. In juni is de tuin feestelijk geopend. En in november bezochten twee klassen van Basisschool De Vijfhoeven de tuin (zie foto). We hebben gehoord over een plukroute door het Geerpark. De werkgroep samentuinen houdt contact met Woonveste en de gemeente.Plannen 2016 Verder met de natuur en groenteteelt in De Zwollemoer. Deze samentuin ontwikkelt zich heel snel; een prachtig voorbeeld. De tuin in het Geerpark verdient aandacht; ze ligt er zo mooi en de bewoners lopen er elke dag langs.
De werkgroep kan wel wat versterking gebruiken. Laat ons weten als u een handje wilt helpen!

De leden van de werkgroep samentuinen zijn Emile van Dun en Anja Kleijn.


Anja Kleijn.

31-10-2015
Oogsttijd in de Samentuinen
Aan de Duizendpoot in Vlijmen ging in juni een kleine samentuin van start.

Een veldje met kruiden en een veldje met groenten(foto Anja). Een bescheiden begin. Maar het plezier van groenten kunnen eten uit eigen tuin is er bepaald niet minder om.

De Zwollemoer in Drunen was in maart begonnen. Als u mee heeft gedaan aan het rondje langs de werkgroepen in november 2014, herinnert u zich vast het weiland met paard. Nou, daar is niets meer van terug te vinden (foto Anja). De tuin ziet er al echt heel mooi uit, ook al is die nog lang niet helemaal af. Voor volgend jaar staat onder andere de aanleg van een tweede poel en boomgaard op het programma.

Ook deze tuiniers hebben al volop genoten van de oogst (foto Ans) . En er zit nog veel meer aan te komen.
Als u dit leest is de vierde en laatste les uit de serie “Ecologisch Moestuinieren voor beginners” afgerond. De werkgroep Samentuinen denkt nog even na over welke cursusonderwerpen in het komend najaar en voorjaar op de agenda zullen komen.
Als u suggesties heeft, horen we dat graag.
De leden van de werkgroep samentuinen zijn:

Emile van Dun en Anja Kleijn
e-mail:samentuinen@natuurenmilieuheusden.nl


Vliegende start Samentuinen
“Als je het kunt dromen, dan kun je het ook doen!”
Tijdens de NMVH-ledenvergadering van 7 april 2014 deelden Marianne en Anja een droom: samentuinen in Heusden. Ruim een half jaar later komen ze tijd te kort om te vertellen wat er allemaal al gedaan en bereikt is.
Het was best spannend, die eerste bijeenkomst 5 juni in ‘t Patronaat. Zou het leven in Heusden? Het idee van samen een tuin ontwerpen, samen tuinieren, samen leren in en van de natuur. Veertien mensen wilden meer weten over samentuinen en zes van hen, waaronder Remko, wisten het zeker: meteen gaan doen!
Maar dan heb je natuurlijk wel een plek nodig. En wat bleek? Albert uit Drunen heeft een stuk grond dicht bij de Kooiweg. Het is nu nog een weiland, maar hij droomt van een mooi stukje natuur tussen de maisvelden. Samen met de tuinierders kan dat gerealiseerd gaan worden. Deze samentuin in wording heeft inmiddels een naam: “De Zwollemoer”

De groep tuinierders, inmiddels zijn het er tien, voelde zich nog een beetje ‘groen’. Zij zijn op bezoek gegaan bij D’n Hof van de Toekomst in Uden en hebben een fietstocht gemaakt langs vijf samentuinen in de gemeente Haaren.

En ze zijn begonnen aan een serie van twaalf lessen praktijkbegeleiding, verzorgd door Velt-lesgeefster Bertie. Al die inspiratie en kennis is gestopt in een eerste globaal ontwerp van de tuin. En er ligt een advies van Brabants Landschap voor het opknappen van de houtwal, de rij wilgen en de poel.
De Zwollemoer trekt enthousiastelingen die willen helpen bij de aanleg en het groot onderhoud, het verbouwen van de stal tot huisje en nog veel meer. De Stichting Gered Gereedschap verheugt zich erop dat door hen opgeknapte harken, spades, snoeimessen enz. in de tuin gebruikt gaan worden. Iemand heeft vier houten stoeltjes opgeknapt. In totaal staan zo’n 25 mensen te wachten tot de tuin open gaat.
Als klap op de vuurpijl heeft De Zwollemoer op 18 december een prijs van 5000 euro in ontvangst mogen nemen voor haar plan om de natuur in het hart van Brabant te verfraaien en toegankelijk te maken voor vrije tijds -besteding. Nog meer dromen kunnen gerealiseerd gaan worden!

De Zwollemoer is een voorbeeld van hoe een samentuin van start kan gaan. We gunnen de inwoners van de gemeente Heusden meer samentuinen.
In november 2014 is de Velt-cursus Ecologisch moestuinieren van vier lessen van start gegaan met 18 deelnemers. Zo’n cursus geeft een prima basis om in eigen tuin aan de slag te gaan, maar je treft tegelijk anderen met vergelijkbare ideeën.
Vanaf het begin zijn we ook in gesprek met de gemeente Heusden. Met hen hebben we gekeken naar mogelijke locaties voor samentuinen. In januari is een eerste bijeenkomst met de eerste bewoners van het Geerpark. Zij hebben een gezamenlijke tuin voor ogen naast Duizendpoot, een appartementengebouw dat er nu al staat. Centraal in het Geerpark komt een open groene ruimte. De werkgroep samentuinen is gevraagd om samen met de nieuwe bewoners te denken over de inrichting.
Dromen over samentuin Geerpark. Wordt vervolgd!

De werkgroep samentuinen: Marianne Rechters, Remko Boer, Anja Kleijn
E-mail: samentuinen@natuurenmilieuheusden.nl


(foto’s: Wilhelmien Marti, Remko Boer)

23-11-2014
Eten uit eigen tuin….een ideaal? Maak er werk van!
De Natuur- en Milieuvereniging van de gemeente Heusden organiseert een cursus ecologisch tuinieren volgens de Velt-methode.

De cursus ecologisch tuinieren voor beginners volgt ook de Velt-methode en vormt een theoretische basis om ecologisch te gaan tuinieren. In vier lessen doet u voldoende kennis op om te kunnen beginnen. Meer informatie over deze methode vindt u op www.velt.be.
Les 1: inleiding over ecologisch tuinieren, bodemkennis en bemesting (o.a. composteren)
Les 2: wat kan waar het beste groeien en wat heb je daarbij nodig (o.a. bodembewerking)
Les 3: teeltmethoden en gewasbescherming (o.a. permacultuur)
Les 4: biodiversiteit (o.a. dieren uitnodigen, zaaikalender)

De eerste les is op dinsdag 25 november 2014, 19:45 – 22:30 uur in
Nieuwkuijk. De volgende lessen zijn in 2015: les 2 op 17 maart, les 3 op 16 juni en les 4 op 29 september. Let op: het aantal deelnemers is beperkt; vol is vol.
Voor deze vier lessen betaalt u 35 euro als u lid bent van de NMV gemeente Heusden (12,50 euro contributie); niet leden betalen 45 euro. Lesboekje ca. 10 euro dient u zelf aan te schaffen.

Op zaterdag 25 oktober is een groepje enthousiaste “samentuinders in spe” gestart met de praktijkbegeleiding voor een samentuin in Drunen. Er is nog plaats voor meer deelnemers.

Hoe dan ook, we voorspellen een spetterend oogstfeest in 2015.

Meer informatie en opgeven?
Mail naar samentuinen@natuurenmilieuheusden.nl of bel Marianne Rechters 0416-375650 / 06-28557345 of Anja Kleijn 073-5130287 / 06-51328735

05-11-2014
De Zwollemoer, samentuin in wording
Zaterdag 25 oktober is de praktijkbegeleiding voor de samentuin in Drunen van start gegaan. Onder deskundige leiding van Bertie van den Boogerd bogen de negen deelnemers zich over de kernvragen van het tuinieren in de samentuin. Wat is een samentuin? Wat is natuurlijk tuinieren? Verschillende vormen van natuurlijk tuinieren. En zelf ervaren, symbolisch, hoe sterk een ecologisch samenhangend netwerk is. De volgende keer gaat de groep aan de slag met het ontwerpen van een inrichting. Want tja, de tuin is nu nog “leeg”.
Volg de ontwikkeling van de tuin via de website dezwollemoer.jouwweb.nl

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2019
Vogelgeluid