Home > Duurzaamheid > Luchtkwaliteit


Luchtkwaliteit


15-11-2019
Presentaties thema-avond “luchtkwaliteit en houtstook”
Wil je de presentaties van de thema-avond (nog) bekijken? Dat kan.
Ze staan inmiddels op onze site:

Programma en stellingen.
Cor Veroude: Van Gas Los
Aad Fransen – Longfonds Houtrook en gezondheid)
Gert Kooij – Nederlandse Haarden- en Kachelbranche: Houtstook in de Nederlandse samenleving
Harry Nijënstein – NMVH – Luchtkwaliteit in Heusden.
 

Binnenkort gaan we praten over hoe dit een vervolg gaan geven.
Wil je mee denken, praten of organiseren? Laat het weten via info@natuurenmilieuheusden.nl

10-11-2019
Stooktips voor houtkachel en open haard
Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Bovendien is het niet klimaatbewust om je huis te verwarmen met een open haard of houtkachel: bij het verbranden komt CO2 vrij en een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten. Wil je desondanks toch nog stoken, gebruik dan de onderstaande stooktips.


* Laat de open haard of kachel wat vaker uit en stook hooguit 4 uur per dag. Stook alleen na zonsondergang. Zo houd je rekening met je buren en blijf je vrienden met de buurt.

* Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit soort weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht rond je huis erg ongezond wordt. Op www.stookwijzer.nu kun je zien of het verantwoord is om te stoken, je kunt ook checken of er een stookalert geldt.

* Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: onder de 20 procent is goed.

* Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij. Daarom is het verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen níét in de haard of kachel vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs ook verboden als brandstof.

* Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Dit is dus anders dan de meeste mensen gewend zijn. Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met altijd gekloofde, polsdikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken, dat is gevaarlijk.

* Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: je hebt minder kans op een schoorsteenbrand.

* Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Het hout kan dan beter verbranden waardoor je minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s ) en koolmonoxide). Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te 'smoren': het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.

* Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.

* Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet dan een raampje open.

* Gebruik haardhout met het FSC-PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit een verantwoord beheerd bos komt. 

Bron: milieucentraal.nl

Last van buren die hout stoken en kom je er samen niet uit? Neem contact op met de gemeente.

10-11-2019
Overweldigende opkomst thema-avond ‘luchtkwaliteit en houtstook’
De voetbalwedstrijd op tv is niet van invloed geweest gezien het grote aantal deelnemers aan de avond op 5 november jl. in de Remise te Drunen, waar de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een thema-avond over luchtkwaliteit in combinatie met houtstook verzorgde. De aanwezigen waren een mooie mix van liefhebbers van het stoken en mensen die hier veel overlast van ervaren.

De eindconclusie over het houtstoken was dat het verbeteren van de luchtkwaliteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, van zowel stokers als niet-stokers en van het gemeentebestuur. De grote opkomst gaf verder doeltreffend aan dat een zo goed mogelijke luchtkwaliteit in de directe woonomgeving enorm leeft onder de inwoners van de gemeente Heusden.

De NMVH is van diverse kanten gevraagd aandacht te besteden aan het veelvuldige stoken van hout en de overlast en gezondheidsschade die hierdoor ontstaat. De angst bestaat dat dit ook nog verder gaat toenemen, na ‘VanGasLos’.
Meest genoemde klachten waren stank, benauwdheid, neerslag van roet en fijnstof, slechte luchtkwaliteit en gezondheidsproblemen bij omwonenden.
De NMVH had diverse deskundigen uitgenodigd om het thema van meerdere kanten te belichten.

Cor Veroude – VanGasLos: ”Houtstook is niet nodig om te verwarmen, milieuvriendelijkere alternatieven zijn elektra uit de zon of aardwarmte, de warmtebron van de toekomst. Maar het belangrijkste is isoleren!”.

Aad Fransen – Longfonds: “Het aantal mensen dat ziek wordt door houtrook neemt al jaren toe. Iedereen loopt een gezondheidsrisico, ook de stoker! Kwetsbare groepen: baby’s, kinderen, ouderen en (long)patiënten. Zie www.Longfonds.nl.

Gert Kooij – Nederlandse Haarden- en Kachelbranche: “Er is terechte kritiek op het stoken van hout, er zijn veel oude slechte haarden/kachels. De branche werkt hard om nieuwe kachels, wetten en normen te bewerkstelligen. Zie www.Beterstoken.nl.

De avond werd geleid door Marco Driesprong, die op de eigen en kundige wijze de sprekers introduceerde en de discussie leidde.

Na de pauze werden de deskundigen en de aangeschoven wethouder Mart van der Poel van Wonen & Duurzaamheid vanuit de zaal bestookt met vragen en opmerkingen. Vanaf 1 januari 2021 wordt de aanpak van overlast door houtstook een gemeentelijke bevoegdheid. Hoe gaat de gemeente hiermee om? En hoe kijken inwoners er tegen aan?

* een stoker: “wij hier zijn het er nu over eens dat de aanpak van overlast van houtstook een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Is dit genoeg? Nee, maar dit zijn wel de eerste druppeltjes, een opmars naar verbetering, iedereen is hierbij hard nodig!”.

* een stoker: “Ik wist niet dat stoken bij windstil of mistig weer zoveel overlast oplevert. Daar zal ik vanaf nu rekening mee houden.”

* een niet-stoker die dagelijks overlast ervaart: merkt op dat het schijnbaar geen zin heeft om regelmatig te klagen bij de gemeente. Waarop de wethouder reageert dat als er genoeg klachten van verschillende bewoners uit dezelfde buurt komen, de gemeente met de buurt in gesprek gaat, nu al!

Een opbouwende avond met enkele speciale momenten: Ontroerend en zeer treffend hoe een bezoeker het leven als longpatiënt in combinatie met houtstook samenvatte. Een eenvoudig maar prachtig betoog dat van alle aanwezigen (niet-stokers én stokers) spontaan applaus ontlokte.

De NMVH overweegt om in de toekomst meer aandacht aan dit onderwerp te besteden. Wil je meedenken over hoe en wat we kunnen doen? Laat het weten via info@natuurenmilieuheusden.nl

27-10-2019
Hoe gaan we in Heusden om met de luchtkwaliteit
Op dinsdagavond 5 november wil de Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden met u in gesprek over houtstook in relatie tot de luchtkwaliteit in Restaurant & Partycentrum De Remise, Grotestraat 267, 5151 BM Drunen.
Aanvang van deze avond is 19.30 uur. We verwelkomen u graag vanaf 19.15 uur, een kop koffie of thee staat klaar en deelname aan deze avond is gratis.

Onder leiding van presentator Marco Driesprong begint deze avond met de drie gastsprekers; het Longfonds, Vanhetgaslos en de Haarden- en kachelbranche waarna er nog een overzicht wordt gegeven hoe andere gemeenten omgaan met houtstook in het licht van de komende verandering in de gemeentelijke bevoegdheid.

Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de deskundigen waarbij wethouder Mart van de Poel en ambtenaar Wilma Broeders zich zullen aansluiten bij het gesprek

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2020
Vogelgeluid