Home > Duurzaamheid > Afval


Afval


23-11-2019
Jens met hele groep 7 naar de afvalstoffendienst in Den Bosch
Jens Klerks uit Vlijmen won de hoofdprijs van het Voorjaarsfestival, dat op 14 april 2019 door de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) georganiseerd was vlakbij de Drunense Duinen. Uit alle prijzen waaronder kaartjes van het Natuurmuseum in Tilburg en het Biesbosch museum in Werkendam koos Jens, na een zorgvuldige overweging, voor een excursie naar de afvalstoffendienst. Donderdagmorgen 7 november jl. was het eindelijk zover en gingen de 28 leerlingen van groep 7 van Basisschool De Vijfhoeven uit Vlijmen met hun leerkracht en enkele ouders naar Den Bosch. De afvalstoffendienst is het eerste punt waar het afval vanuit Heusden naar toe gaat voordat het verder verdeeld wordt over de diverse verwerkende bedrijven in Nederland.

Wat voor Jens de doorslag gaf deze prijs te kiezen was dat hij daar niet alleen maar samen met zijn leerkracht Bas én zijn hele groep op bezoek mocht komen. Mooi toch dat je al op zo’n jonge leeftijd veel van de natuur maar vooral ook van het milieu weet en er graag nog meer van wil weten maar ook nog eens rekening houdt met je vriendjes en je groep. Een dikke pluim daarom voor Jens. Van de honderden bezoekers van het Voorjaarsfestival hadden velen meegedaan aan de algemene quiz, de beverquiz en de twee afvalquizzen. Op het festival was veel te zien en te beleven. Zo hielp de opa van Jens bijvoorbeeld de vele bezoekers, jong en oud, nestkastjes voor koolmezen in elkaar te timmeren. Ook opa Piet mocht mee op excursie.

De morgen begon met diverse proefjes. Bij het eerste proefje leerden de kinderen, van suiker, gist en water, zelf biogas te maken. Gassen kan je niet zien maar met een flesje en een ballon werd toch het proces van vergisting zichtbaar. Een aantal vrachtwagens van de afvalstoffendienst rijden nu al op soortgelijk biogas, wat gemaakt is uit poep en plas. Bij het tweede proefje kon je, met water en zout, diverse soorten plastic scheiden. In de fabriek doen ze dat ook zo maar dan op grotere schaal. Bij proefje drie werd duidelijk waarom afval gescheiden ingezameld wordt. Van de meeste producten kan weer iets nieuws gemaakt worden, recycling heet dat. Maar van het ene product is makkelijker een nieuw product te maken dan van een ander. Een vraagje: hoe vaak denk je dat je papier kunt recyclen? Het antwoord is zeven keer. En hoe vaak denk je dat je glas kunt recyclen? Dat kan oneindig, dus steeds weer opnieuw! Dat hadden ze niet verwacht! Zeker bij glas is het wel belangrijk om de kleuren glas gescheiden in te leveren. Van wit glas kan je wel gekleurd glas maken maar andersom kan dat niet. Wit glas is schaars, gooi het dus in de goede opening in de glasbak. Na de proefjes kreeg iedereen een veiligheidsvestje aan en begon buiten een rondleiding tussen het vele afval. Als afsluiting mochten alle kinderen nog een prijsje van de NMVH uitzoeken. Daarna begon de terugtocht weer, op naar de ‘gewone’ lessen.

Meer weten van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden? Zie www.natuurenmilieuheusden.nl

03-11-2018
Wat gebeurt er met jouw afgedankte apparaten?
Op donderdagmiddag 13 december volgt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) weer het Heusdense afval, dit keer naar de fabriek van Coolrec in Waalwijk. Je kunt daar met eigen ogen zien hoe het harde plastic van huishoudelijke apparaten die je hebt afgedankt wordt opgewaardeerd, zodat het hergebruikt kan worden. Interesse om mee te gaan? Dan graag van tevoren aanmelden via pr@natuurenmilieuheusden.nl. Na aanmelden ontvang je details over tijd en locatie.

foto: Wilhelmien Martie

14-06-2018
NMVH Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen
Op 22 april jl. hielden we ons eerste Voorjaarsfestival, in en rond het onderkomen van de Heemkundekring Onsenoort, bij Mariënkroon in Nieuwkuijk. Onder een mooi voorjaarszonnetje was het gezellig druk. Gelukkig kwam het onweersbuitje pas aan het einde van de middag.

verslag en foto’s


Dat gaat naar Den Bosch toe
Het afval van de gemeente Heusden gaat naar Den Bosch toe. Meer precies: de Afvalstoffendienst brengt het daar. Op vrijdag 9 maart toog een twintigtal belangstellenden uit de gemeente Heusden, uitgenodigd door de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden naar Den Bosch. Doel: om met eigen ogen te aanschouwen wat er met hun afval gebeurt, daar aan de Titaniumlaan.

De Afvalstoffendienst ’s-Hertogenbosch verzamelt niet alleen het afval van die gemeente, maar ook in een aantal gemeentes in de buurt, waaronder dus Heusden. Met 130 medewerkers en 60 voertuigen haalt ze het afval op bij zo’n 120.000 huishoudens en ruim 3.000 bedrijven. De Afvalstoffendienst heeft geen winstdoelstelling, en werkt op een markt-conforme kostprijsbasis. Daarnaast kunnen gemeenten afspraken maken op het gebied van Social Return, een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In Heusden vindt omgekeerd inzamelen plaats: alle afval dat gerecycled kan worden, wordt opgehaald. Het gaat dan om textiel, glas, kunstof, papier, PMD, metaal, wasmachines, computers, KleinChemischAfval. Eigenlijk alle afval dat in de gemeente wordt ingezameld, of naar de gemeentewerf wordt gebracht.
Grijs afval, dat naar de verbrandingsoven gaat, moeten de inwoners zelf wegbrengen.

De locatie op Treurenburg is voornamelijk een overslagstation. Volle vuilniswagens uit o.a. Heusden rijden ernaartoe, en storten het bulk-afval in een hal. Deels wordt het voorgesorteerd, om zo hoogwaardig mogelijk te kunnen hergebruiken. Wasmachines worden bevoorbeeld al gescheiden in glas, beton-contragewicht en metaal. Aan het eind van de dag moet de hal leeg zijn, in verband met brand- en ontploffingsgevaar.
Zelfde soorten (kleine) afvalstromen uit de verschillende gemeenten worden samengevoegd, en door getransporteerd naar gespecialiseerde bedrijven. Die laatste bewerken het afval zodanig dat het weer hergebruikt gaat worden.

De Afvalstoffendienst werkt zelf ook erg duurzaam. Het gebouw is gebouwd in 2011 en gelijk voorzien van gevelbeplanting, voor isolatie. Op het dak liggen zonnepanelen. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het wassen van de auto’s. De verwarming wordt gestookt met een houtsnipper-kachel. De auto’s rijden op biogas. Vanaf mei gaan die auto’s op ‘eigen’ gas rijden. Vanaf dan gaat er ook warmte naar de waterzuivering daar dichtbij. Daar wordt de warmte gebruikt om een vergistingsinstallatie te laten werken. Het biogas dat daarbij gemaakt wordt gaat vervolgens deels naar de Afvalstoffendienst, en deels naar Heineken. Een mooi voorbeeld van lokaal circulair werken!


Ga voor een foto-impressie van de excursie naar:

26-06-2016
Voedsel-afval minderen – fruit en groenten - 1
Een slappe wortel of een rimpelige paprika of appel....weggooien? Of is er toch nog iets aan te doen? Met deze tips kun je 'oud eten' prima van de vuilnisbak redden.
Beurse plekken op fruit of groenten Een beurse plek geeft aan dat de celstructuur beschadigd is. De plek wordt zacht en verkleurt. Een paar plekjes maakt het eten niet oneetbaar. Even de zachte plekken wegsnijden en je kunt de rest gewoon eten.

Sla met bruine plekjes of een roze hart.
Bladgroenten kunnen bruine randjes of plekjes oplopen in hun groeiproces. Een roze hart komt voor als de bladnerven aan hogere temperaturen blootgesteld zijn. Het is niet gevaarlijk. 'Verstop' de imperfecties door de sla te snijden of leg eens een slakrop op de grill. Dan valt zo'n bruin randje al helemaal niet mee op.

(Bron: www.foodlog.nl )

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2021
Vogelgeluid