Home > Over ons > Dorpsnatuur algemeen


Dorpsnatuur algemeen

Koolmeesjes uit het ei 07-05-2021
Koolmees tegen de Eikenprocessrups 25-04-2021
Steengroen - de bebouwde omgeving vergroenen20-04-2021
Wat zit er in jouw tuin?12-04-2021
Jaarlijkse Tuinvogeltelling 2021 ook populair in Heusden24-02-2021
Onderhoudsarme tuin – hoe maak je die18-01-2021
Onderhoudsarme tuin – hoe weinig tijd kost die?11-01-2021
Stapeling van functies in tuinen – het nieuwe mooi04-01-2021
Huis meer waard met een groene tuin21-12-2020
De tuinen van Heusden14-12-2020
Dorpsnatuur in Heusden15-11-2020
Wat is natuur?10-11-2020
Groen …. waarom ook al weer?26-10-2020
Dorpsnatuur in Heusden09-10-2020
Dorpsnatuur: tuintellingen kun je ook in de vakantie doen05-08-2020
Hoe belangrijk zijn stad en dorp voor de Nederlandse natuur?09-07-2020
Pioniers in stad en dorp: ganzen24-06-2020
Corona en natuur15-06-2020
Vogels en katten – geen goede combinatie08-06-2020
Help deze acrobaat je tuin in31-05-2020
Hoe help je deze scharrelaar?25-05-2020
Tips voor een zoogdiervriendelijke tuin18-05-2020
De perfecte tuin voor putters (en andere vogels)11-05-2020
De gierzwaluw is er weer04-05-2020
Bouwwoede en biodiversiteit28-04-2020
Help de Huismus20-04-2020
Dorpsnatuur in Heusden – Natuurinclusief (ver)bouwen20-04-2020
Dorpsnatuur: tuintellingen doen kan nog wel18-04-2020
Stadsvogels tellen in de gemeente Heusden22-02-2020
Dorpsnatuur in Heusden – voedseltips vogels09-02-2020
Dorpsnatuur in Heusden – waarom is dat leuk (en van belang)?04-01-2020
Diversiteiten Heusdense wijken04-01-2020
Doelsoort egel 01-12-2019

07-05-2021
Koolmeesjes uit het ei
In de vorige Digituurijk berichtten we over de broedende koolmezen in de nestkast langs de Heidijk. De verwachting was dat de eieren snel uit zouden komen.

Op 21 april zijn de eieren inderdaad uitgekomen. In het nieuwe filmpje zie je hoe de eerste twee uit het ei komen. Na het uitkomen van deze eieren vloog de koolmees uit de kast met een stuk eierschaal in de snavel. Daarna zagen we voor het eerst het mannetje in de nestkast komen om bij te voeren. De koolmees slaapt al vanaf begin maart in deze nestkast, maar het mannetje is hier de laatste drie maanden niet in geweest.
25-04-2021
Koolmees tegen de Eikenprocessrups

Er liggen plannen klaar om dit jaar nieuwe nestkastjes te plaatsen in Elshout en om bestaande kasten, die door spechten zijn beschadigd, te repareren. Helaas is het nu niet toegestaan om een vrijwilligers event te organiseren, daarom zal dit pas na het broedseizoen van 2021 plaats vinden.
Dat het broedseizoen inmiddels gestart is, hebben we goed kunnen waarnemen.
We hebben een camera geplaatst in een nestkastje (nestkast 1).
Daar zijn eieren gelegd nestkast 2 en daar is momenteel een koolmees aan het broeden nestkast 3.
We verwachten dat de eitjes volgende week uitkomen.

20-04-2021
Steengroen - de bebouwde omgeving vergroenen
Tweederde van het landoppervlak in Nederland is in gebruik bij de landbouw. Nog eens een zesde deel valt onder de bebouwde omgeving. Al met al blijft er minder dan een zesde over voor natuur. En dat zesde deel is nog eens erg versnipperd ook. Geen wonder dat het niet zo goed gaat met de biodiversiteit. Wat wel opvalt is dat steeds meer planten en dieren zich in stad en dorp vestigen. Door dat te bevorderen kunnen we direct bijdragen aan de biodiversiteit. Niet alleen in de eigen tuin. Maar ook door het huis er bij te betrekken en door het aanpakken van de openbare ruimte bij jou in de buurt.

In Heusden hebben we ruim zes miljoen vierkante meter particuliere tuin. Dat is een oppervlakte van meer dan 850 voetbalvelden van gemiddelde grootte! Hiervan is ruim anderhalf miljoen vierkante meter (26%) groen. Dat betekent dus ook dat vier en half miljoen vierkante meter verhard is; ofwel gemiddeld driekwart van alle tuinen! De onderzoekers schatten dat van de 64% niet-groen deel, er 46% vergroend kan worden (en 18% niet). Als we in Heusden van 26% tuin-groen naar 82% zouden gaan, dan komt er nog eens 350 hectare groen bij! Dan zitten we op meer dan 500 hectare tuin-groen, een oppervlakte drie keer groter dan het Vlijmens Ven!

Op een plat dak kun je misschien een groen dak aanleggen. Dat kan met subsidie van de gemeente. Meer informatie vind je op www.heusden.nl/heel-heusden-duurzaam/subsidie-aanvragen/watersubsidie/criteria-watersubsidie.
Aanvragen kan via www.heusden.nl/heel-heusden-duurzaam/subsidie-aanvragen/watersubsidie .

Je kunt natuurlijk ook je gevel ‘bekleden’. Dat kan met klimop, die zich vast hecht aan de muur van je huis. Wil je meer vrijheid hebben in de plantkeuze, dan kun je ook kiezen voor een raamwerk dat los staat van de gevel van het huis. Kies je hiervoor, dan heb je wel een vergunning van de gemeente nodig. Een voorbeeld van zo’n raamwerk is te vinden aan de straat Ranonkel in Vlijmen-Geerpark.

Stel, je zou best nog wat meer met groen willen doen. Of je ziet bij jou in de buurt gemeentelijk groen dat wel een opknapbeurt kan gebruiken. Dan is groenadoptie misschien iets voor jou. Bij groenadoptie kun je een stukje openbaar groen in de buurt overnemen van de gemeente: inrichten en onderhouden. Doe je het samen met de buren, dan versterkt het ook nog eens de in onderlinge contacten in de buurt. Meer informatie daarover vind je op www.heusden.nl (zoeken op groenadoptie).

Als je geen voortuin hebt en in de vesting Heusden woont, kun je een geveltuintje inrichten. Om het straatbeeld dan toch wat groener te maken, kun je een geveltuin aanleggen. Dit is een smalle groenstrook, of een bloembakje, direct tegen de voorgevel van je huis. Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de wijk. Op www.heusden.nl vind je meer informatie hierover (zoeken op ‘geveltuin’).
Meer groen betekent meer biodiversiteit, maar ook minder hoge temperaturen in de zomer. Verder levert meer groen ook minder CO2 in de lucht, minder wateroverlast en een schonere lucht op. Alle reden dus om ook in de bebouwde omgeving zoveel mogelijk te vergroenen.
In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.

12-04-2021
Wat zit er in jouw tuin?
We hebben het al vaak gehad over hoe je je tuin zo in kunt richten dat de biodiversiteit er op vooruit gaat. Maar hoe weet je nu of het werkt. Een leuke manier om daar achter te komen is meedoen aan de Jaarrond Tuintelling. Dan geef je op www.tuintelling.nl regelmatig door wat je zoal ziet in jouw tuin. En wordt het een sport om meer vogels naar je tuin te lokken. Kijk je liever naar vlinders, of naar insecten? Ook die kun je daar doorgeven!

Over wat je tuin kan doen voor de biodiversiteit is al veel geschreven. Haal de stenen en tegels eruit. Zet er inheemse planten in, en zorg er voor dat je in elk jaargetijde bloeiende planten hebt voor de insecten die van de nectar en het stuifmeel leven. Help vogels een handje, met nestkasten waar ze kunnen nestelen, struiken en hagen waarin ze veilig zijn voor aanvallers, en planten met bessen en zaden waar ze ’s winters van kunnen eten. En voer bij, zeker in de winter als het vriest of er sneeuw ligt.
Maar dan wil je ook weten of dit alles effect heeft. Geef het regelmatig op www.tuintelling.nl door. Dat werkt heel simpel, en je hoeft verder zelf niets bij te houden. Je mag zelf weten wat je doorgeeft: vogels, vlinders, insecten, zoogdieren, planten, en nog een aantal soortgroepen. Je mag ook zelf weten hoe vaak je het doorgeeft: wekelijks, maandelijks, … wat je wilt. Op de site worden al jouw meldingen bewaard. Zo kun je altijd terugkijken, en nagaan wat de ontwikkelingen zijn.

Ben je nog niet zo bekend met alle soorten die in jouw tuin voorkomen, dan is dat ook geen probleem. Op https://www.tuintelling.nl/herkenning vind je voor elke soortgroep herkenningskaarten, waarop je de meest voorkomende soorten kunt terugvinden. Zo leer je al doende steeds meer over je eigen tuin.

Steeds meer mensen doen mee aan tuintelling.nl. Toen we er ruim twee jaar geleden voor het eerst over schreven deden 28 tuinen in onze gemeente mee. Dat aantal is inmiddels ruim verdubbeld, naar 66 tuinen.
Ook in de wijken die meedoen aan het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ doen al een aantal tuinen mee. In Venne-Oost al 15 tuinen! In Herpt en op de Vliedberg zijn dat er nu vier respectievelijk drie. Ga naar www.tuintelling.nl en doe ook mee!
Woon je ergens anders in Heusden, dan kun je natuurlijk ook gewoon meedoen!


In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.
24-02-2021
Jaarlijkse Tuinvogeltelling 2021 ook populair in Heusden
Eind januari was er weer de jaarlijkse Tuinvogeltelling. Een recordaantal van meer 180.000 mensen deed dit jaar mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Zij turfden in totaal ruim 2,5 miljoen tuinvogels, eveneens een record. Volgens de Vogelbescherming heeft de enorme belangstelling voor vogels kijken te maken met de lock down, waardoor mensen aan huis gekluisterd zijn. In Nederland bestond de top vier van meest gespotte vogels dit jaar uit de huismus, de koolmees, de pimpelmees en de merel. In Heusden is in 372 tuinen geteld; daarbij zijn in totaal 6.225 vogels gezien. De huismus en koolmees stonden ook in Heusden op de plaatsen een en twee; op drie stond de merel en op vier de kauw. In Heusden stond de pimpelmees op plaats vijf.

De volgorde wordt anders als we niet kijken naar het aantal per soort dat geteld is, maar naar het aantal tuinen waar een soort voorkomt. Dan blijkt dat de merel in de meeste tuinen voorkomt, de koolmees is dan nummer twee. Op drie staat de roodborst, en op vier de huismus. De merel en roodborst zijn soorten die niet in groepen leven en een duidelijk territorium leven; als je ze ziet, zie je er meestal maar een of twee. Maar ze komen wel in bijna elke tuin voor. De huismus leeft in groepen, en zwerft van de ene naar de andere tuin.

Net als in Nederland was het aantal getelde vogels per tuin in Heusden ook lager dan in 2020. Vermoedelijke oorzaak, aldus de Vogelbescherming: het zachtere winterweer. Veel vogels zitten daardoor nog in weilanden en bossen waar nog volop voedsel is. Wil je weten welke vogels er precies bij jou in de buurt wonen? Voer dan je postcode, plaats- of straatnaam in op www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/resultaten – zo zie je welke vogels het meest zijn geteld bij jou om de hoek.
Daar kun je ook alle resultaten van Nederland, provincie, gemeente en dorp terugvinden.

In Heusden doen vier wijken en dorpen mee aan het project Dorpsnatuur: Venne-Oost, Vliedberg, Herpt en Hedikhuizen. Hier werden in resp. 42, 29, 10 en 5 tuinen vogels geteld. In Venne-Oost en Vliedberg werden zes tot zeven verschillende vogelsoorten per tuin gezien, in de twee buitendorpen lag dat aantal op tien. Soorten die alleen in de twee buitendorpen werden gespot waren onder andere de buizerd, de fazant, de kerkuil en de groene specht. Deze soorten zie je vrijwel niet in de wat grotere en dichter bebouwde omgevingen.

Je hoeft niet tot volgend jaar januari te wachten tot je jouw waarnemingen in jouw tuin kwijt kunt. Op www.tuintelling.nl kun je jaarrond je telling kwijt. In onze gemeente zijn er inmiddels 63 deelnemers; ook hier neemt het aantal deelnemers gestaag toe.
In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud. Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.

18-01-2021
Onderhoudsarme tuin – hoe maak je die
Een groene tuin hoeft niet meer tijd te kosten dan een bijna helemaal betegelde tuin. De vrees om een tuin te vergroenen wordt vaak veroorzaakt door gebrek aan kennis en vertrouwen. Op internet is heel veel informatie te vinden. De vraag is dan hoe door de bomen het bos nog te zien. Door uit te gaan van je eigen voorkeuren, en dat om te zetten in een plan. En dan vervolgens dat globale plan langzaam in te vullen met informatie die je van internet, en bij buren, van familie, vrienden en kennissen haalt. Om te komen tot jouw onderhoudsarme groene tuin.

De basis van een plan:

Werk in lagen:
In de natuur is er sprake van een soort etageopbouw: onderin bollen en knollen en bodemkruipers als kruidachtige vaste planten, daarboven hogere kruidachtige vaste planten, daarboven houtige vaste planten (heesters) en daar weer bovenuit groeien de klimplanten en bomen. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je het beste met de natuur meedoen en dat schema min of meer volgen.

Bodemkruipers als kruidachtige vaste planten en bollen en knollen:
Keuze uit soorten als: tijm (Thimus), zenegroen (Ajuga), kleine maagdenpalm (Vinca minor), Waldsteinia ternata . Andere soorten die in aanmerking komen zijn: tuingeranium, Euonymus, Pachysandra, mansoor, kruipende Campanula-soorten, vrouwenmantel, lievevrouwenbedstro.
Ze zijn niet geschikt om overheen te lopen, maar je hebt er verder geen omkijken naar.

Hier passen ook verwilderingsbollen als krokussen, sneeuwklokjes en ander soorten die mogen verwilderen.

Kruidachtige vaste planten:
Wilt u zeker zijn van onderhoudsarme soorten, kies dan voor vaste oftwel overblijvende planten die ook in de winter een groen rozet boven de grond laten zien. Die geven het minste werk.
Denk aan: lavendel, stokroos, kogeldistel, Heuchera, leverkruid, Helleborus, Brunnera, allerlei siergrassen (o.a. Luzula), niet-woekerende bamboe (Fargesia), rotsplanten (Sedum en dergelijke), varens. Laatbloeiers, voor kleur en nectar in de herfst: hemelsleutel en herfstaster.

Heesters:
Bij deze verhoutende planten geldt ook dat groenblijvende soorten minder werk geven. Maar die bloeien vaak ook minder mooi of minder uitbundig. Je kunt kiezen voor een mix aan van groenblijvende en bladverliezende soorten. Bijvoorbeeld groenblijvende hulst, conifeer of naaldbomen. Bij de bladverliezende zou je kunnen denken aan vlinderstruik, Hibiscus en sering. Van belang is een heester te planten op een plek waar die de ruimte heeft om uit te groeien; anders is er altijd snoeiwerk om de struik aan te passen aan de plek.

Bomen en klimplanten:
Er is inmiddels veel aanbod van klein blijvende boomrassen, zelfs bomen die op een balkon passen. Ook hier geldt, kies je een boom die past in de beschikbare ruimte. Kies in een klein tuintje niet voor een kastanje of een beuk. Als je kiest voor een fruit- of notenboom heb je ook vers fruit of noten uit eigen tuin! Om ruzie met de buren te voorkomen: kies en plant een boom in overleg. Daarnaast is het volgens de APV een voorwaarde dat een boom minimaal uit de erfgrens wordt geplant.
Ook klimplanten komen in aanmerking voor schuttingen en muren, bijvoorbeeld kamperfoelie, klimop (ook een laatbloeier), wilde wingerd, blauwerege, bruidssluier, klimhortensia en braam.

Verder
Houd rekening met grondsoort, zon/schaduw, natte en droge plekken, bloeiperiode, planthoogte.
Plant zoveel mogelijk inheemse planten. Dat zijn planten die al honderden jaren voorkomen in ons land, onderdeel uitmaken van het natuurlijk ecosysteem en waar insecten vaak van afhankelijk zijn. Maak een schetsje van jouw nieuwe tuin op www.directplant.nl/tuintips/tuinontwerp-maken vind je daar tips voor. Voor een kleine tuin: www.directplant.nl/tuintips/kleine-tuin-ontwerptips. Doe inspiratie op bij buren, vrienden en kennissen; zij hebben mogelijk ook al planten voor jou. Ook de verkoper in het tuincentrum zal je graag advies geven. (Of je neemt een hovenier in de arm, en laat die alles ontwerpen en eventueel uitvoeren.)

Op appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/kan_beplanting_onderhoudsvriendelijk_zijn en op
appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/onderhoudsvriendelijke_beplanting
vind je advies over welke plantentypes er zijn (inclusief hagen, klimplanten, bollen en knollen, en vijverplanten). Ook vind je er lijsten met geschikte plantensoorten.

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud. Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl


11-01-2021
Onderhoudsarme tuin – hoe weinig tijd kost die?
Meer dan driekwart van de mensen vindt een groen tuin mooier dan tegels. Toch blijkt ook in Heusden dat tuinen meestal méér uit steen dan uit groen bestaan. En regelmatig ook alléén maar uit steen. Bij doorvragen blijkt dat er aan deze keuze ten grondslag liggen: tijd en kennis. Bij tijd gaat het om de hoeveelheid werk en om de druk om het aangeharkt te houden. De druk ontstaat in periodes van groeizaam weer, wanneer vaker onderhoud nodig kan zijn. Verder heeft niet iedereen groene vingers, en ziet in tuincentra door het grote aantal keuzemogelijkheden door de bomen het bos niet meer. In deze bijdrage gaan we verder in op de drempel tijd.

Tijd, tijd, tijd. Altijd komen we tijd tekort. Bij een groene tuin wordt vaak gedacht aan wekelijks (of vaker) planten, maaien, snoeien, schoffelen en harken. Daarbij is de veronderstelling dat een met stenen of tegels bestrate tuin geen tijd kost. Om te beginnen met dat laatste: op stenen en tegels zie je een vuiltje veel eerder dan in het afwisselende groen van een tuin. Onkruiden uit voegen en grind halen, algen en mos verwijderen (ook van kunstgras), binnengewaaide bladeren wegharken: het hoeft kost allemaal ook tijd. Verder moet je strooien bij gladheid, en moet verzakte bestrating hersteld worden.
Anderzijds: een goed aangelegde groene tuin hoeft maar twee dagen per jaar aan onderhoud te kosten, en kan minder dan een uur per maand aan het bijhouden nodig zijn. Het gaat om de beleving; die is zeker in een groene tuin in ruime mate aanwezig!


Conclusie: een onderhoud-vrije tuin bestaat niet. Het gaat er om een onderhoud-arme tuin te maken.

Voorwaarde voor een onderhoud-arme groene tuin is dat je de onderdelen die veel tijd kosten verwijdert, en vervangt door iets anders. De tijdslurpers zijn vooral: gazon (maaien), vijver (schoonhouden), potten (planten, watergeven), kale aarde (schoffelen) en eenjarige planten (jaarlijks opnieuw planten).

Ga voor een groene tuin die bijdraagt aan biodiversiteit en klimaatadaptatie (aanpassing aan hogere temperatuur, en meer neerslag) uit van maximaal 1/3 aan verharding. Het gebruik van grind en opsluitbanden kunnen het werk beperken. Houd de bodem jaarrond bedekt door mulchen (het bedekken van de bodem met grasmaaisel of klein gehakseld snoeiafval rondom planten en struiken in de tuin), en door bodembedekkende vaste planten.

Maak een ontwerp met planten in grote groepen, niet te veel verschillende soorten vanwege onderhoudsgemak.

Houd op met schoffelen, harken en spitten. Gebruik snoeiafval om te mulchen. Vergeet het ‘winterklaar’ maken. Laat uitgebloeide planten staan tot in het voorjaar. Dat is minder werk en levert meer biodiversiteit op. Dood plantmateriaal betekent schuilplaatsen voor bijvoorbeeld egels en insecten. De insecten zijn het eten voor vogels in de winter. De roofinsecten en spinnen die de winter overleven houden het komende voorjaar ziekten en plagen in toom. En het dode plantmateriaal en snoeiafval vergaat, en dient weer als meststof voor de planten in het nieuwe jaar.

Dit is nog wel een uitdaging voor veel Nederlanders, want we zijn nogal een aangeharkt land. Er hoeft maar ergens een onkruidje op te duiken, of de gemeentelijke plantsoendienst komt het verwijderen. Ook de eigen tuin hoort er aangeharkt bij te liggen. Bedenk dat dit onnatuurlijk is.

Kijk met nieuwe ogen naar het vogel-gefladder en insecten-gezoen in je nieuwe tuin.
Relax en geniet ervan.
Het nieuwe mooi!


Meer algemene informatie over tuinontwerp kun je vinden op www.neerlandstuin.nl, www.tuinen.nl, www.tuinweb.nl. Over onderhoudsarme tuinen op www.irisgardenecologyblog.com, www.directplant.nl/tuintips .
Naast informatie vind je hier ook voorbeeldtuinen, voor inspiratie.


De komende weken gaan we nader in op de factoren ‘kennis’ en het ‘woonkamer-effect’.

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl.

04-01-2021
Stapeling van functies in tuinen – het nieuwe mooi
Veel mensen zien natuur als ‘ongerept’ en tuinen als ‘mooi’. Nu hebben we in Nederland zo goed als geen ‘ongerepte’ natuur meer. Zelfs om de Oostvaardersplassen staat een hek, worden dieren bijgevoerd en in aantal gereguleerd omdat er geen grote natuurlijke vijanden voor de runderen en paarden rondlopen. Tuinen moeten mooi zijn. En wat dan mooi is bepalen de eigen opvoeding en de tuincentra van deze tijd. Tijd om in onze tuinen het nuttige met het aangename verenigen. Nuttig voor de biodiversiteit. Nuttig voor het verminderen van de klimaat-effecten. Nuttig voor de productie van voedsel. En ook nog mooi, als je er met een iets ander oog naar kijkt.

Over wat je tuin kan doen voor de biodiversiteit is al veel geschreven. Zet er inheemse planten in, en zorg er voor dat je in elk jaargetijde bloeiende planten hebt voor de insecten die van de nectar en het stuifmeel leven. Help vogels een handje, met nestkasten waar ze kunnen nestelen, struiken en hagen waarin ze veilig zijn voor aanvallers, en planten met bessen en zaden waar ze ’s winters van kunnen eten. En voer bij, zeker in de winter als het vriest of er sneeuw ligt.

Zorg voor een boom waaronder je in de schaduw kunt zitten als het zomers heet wordt. Diezelfde boom zorgt er door z’n verdamping ook voor dat de omringende lucht koeler is. Een vijver heeft een vergelijkbaar effect. En met minder steen om je huis, heb je ook minder risico van overstroming bij hevige regenval. Al helemaal als je ook de regenpijp hebt afgekoppeld, en het regenwater in je tuin opvangt. De gemeente Heusden heeft voor dat laatste nog een leuke subsidie beschikbaar.

En als je toch een boom(pje) in je tuin zet, waarom dan geen fruit- of notenboom? In het voorjaar prachtige bloesem, en in de zomer is niets zo lekker als fruit uit eigen tuin! Ook vogels en insecten zullen je dankbaar zijn, als je niet alles zelf plukt. En die boom in jouw tuin draagt bij aan de biodiversiteit. Diezelfde boom in een grote plantage met een soort bomen, die intensief onderhouden worden, zal heel weinig bijdragen aan de biodiversiteit. En als er genoeg mensen een boom in hun tuin zetten, kan die plantage opgedoekt worden, en omgezet in natuur.

Je kunt nog een stapje verder gaan, en ook groenten in je tuin verbouwen. Tomaten op een zuidmuur doen het vaak goed. En een courgette-plant heeft weinig onderhoud nodig, en voorziet je lange tijd van courgettes. Hier geldt hetzelfde als voor het fruit en de noten: niets is zo lekker als direct van de plant. En ook nu kan weer een akker omgezet worden in natuur.

Alles wat groeit en bloeit kan bijdragen aan de biodiversiteit, als de juiste keuzes worden gemaakt. In de tuincentra vind je nog steeds veel gekweekte soorten die nog maar weinig nectar en stuifmeel produceren. Gelukkig begint het langzaam te veranderen, en komen er steeds meer inheemse en wildere soorten in het assortiment. Let daarop als je planten inkoopt.

Daarbij kun je je de vraag stellen wat ‘mooi’ is. Is dat een grote bloem, die maar kort bloeit en verder niets oplevert voor insecten en vogels? Is dat een in de herfst aangeharkte tuin waar voor vogels niets meer te eten valt, waar een egel niet meer kan schuilen? Als je je realiseert wat er allemaal aan insecten, vogels en zoogdieren in je tuin rondloopt en vliegt, is dat eigenlijk veel mooier. Het nieuwe mooi! Leer het waarderen!

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.
Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via info@natuurenmilieuheusden.nl

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2021
Vogelgeluid