Home > Communicatie > Overige artikelen


Overige artikelen


10-12-2017
Minicursus tuinvogels herkennen
Leer alle vogels in je tuin kennen! Welke vogels zie je in jouw tuin?
Wat is het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees, of een ringmus en een huismus?

De KNNV organiseert samen met de Jaarrond Tuintelling een minicursus tuinvogels als voorbereiding op de Nationale Tuinvogeltelling op 27 en 28 januari 2018. Deze cursus is geschikt voor mensen die meer willen weten over vogels en voor beginnende vogelaars.

De cursus bestaat uit twee delen, een theorie en een praktijkexcursie. Onder de knop aanmelden kunt U alle data en locaties zien waar deze cursus gegeven wordt. nuari kan je op 11 plaatsen meedoen. Aanmelden

28-10-2017
Alarmfase ‘rood’ voor natuur en biodiversiteit in Nederland
Uit Duits onderzoek blijkt dat 76% van de insecten is afgenomen in de afgelopen 27 jaar. Wetenschappers zeggen dat het in Nederland niet anders is. Dat is zeer alarmerend nieuws. Er moet nu iets gebeuren. Daarom heeft Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel een petitie opgezet onder de naam #CodeRoodvoorNatuur. Deze actie wordt ondersteund door vele natuur- en milieuorganisaties in Nederland.

Wat kun jij doen?
• Teken de petitie
• Deel het via Facebook en Twitter met de hashtag #CodeRoodvoorNatuur
• Mail het naar je vrienden
De petitie wordt op 31 oktober om 12 uur aangeboden aan de nieuwe regering op het Plein in Den Haag.

Ga voor meer info naar brabantslandschap.nl

Bijzondere paddenstoelen
Nu het najaar in aantocht is zien we overal al de verschillende paddenstoelen tevoorschijn komen als vruchten van in de voedingsbodem aanwezige mycelia of zwamvlokken van hogere schimmels.

Er is een enorme variatie in vorm, kleur en standplaats en elke soort stelt weer eigen eisen aan de leefomgeving. De vliegenzwam is hierbij wel een van de meest aansprekende soorten.
Maar het loont zeker de moeite ook eens aandacht te besteden aan minder bekende soorten die qua vorm en levenswijze minstens zo boeiend zijn.

Zo kunnen we van juni tot oktober op dood hout van loof- of naaldbomen het nestzwammetje tegenkomen. De vruchtlichamen zijn ongeveer 10-15 mm hoog, tot een paar centimeter breed. De sporenkapsels, die met een dunne navelstreng aan de bekerwand vastzitten, lijken wel op eitjes in een nestje.

Bij een regenbui worden deze kapsels door er op vallende druppels weggeslingerd, waardoor nieuwe groeiplaatsen kunnen ontstaan wanneer deze kapsels op een geschikt substraat terechtkomen.

Het nestzwammetje is zeker niet zeldzaam, maar door de kleinere afmetingen valt het minder op. Toch de moeite waard om er eens naar uit te kijken !
Piet de Bont


11-09-2017
Jaarverslag PR en Ondersteuning
In 2016 zijn drie uitgaven van Natuurlijk verschenen. In februari een uitgave met 55 pagina’s, in juli 43 pagina’s en in december weer 43 pagina’s. Samenstelling en redactie was in handen van Noor Peters, de eindredactie en distributie werd verzorgd door Wil Maaijwee. Wil je ook de duurzame digitale versie van Natuurlijk per email ontvangen, geef dat dan door via pr@natuurenmilieuheusden.nl (dat bespaart papier en bezorgwerk).

Digituurlijk kende in 2016 12 uitgaven onder redactie van Harry Nijenstein. Streven is om maandelijks uit te komen, steeds voor een wandeling of andere activiteit.

De Website, beheerd door Rene Biekens, liet in de afgelopen jaren een stijgend bezoekersaantal zien. De laatste jaren stagneert deze stijging. Dit ondanks dat we de homepage regelmatig verversen en zo veel mogelijk ook foto’s plaatsen. Waarschijnlijk heeft de stagnatie te maken met een aanpassing in de Googlezoekfunctie: sites die niet ‘responsive’ zijn krijgen een lagere plaats in de zoekresultaten. Onze site is niet responsive: de lay-out past zich niet aan als hij wordt geopend op een tablet of smartphone. We gaan onderzoeken hoe dat gerealiseerd kan worden.

Verder hebben we in 2016 een Facebook pagina aangemaakt. Tot nu toe ontbreekt het echter aan tijd om deze goed bij te houden. Heb jij zin en tijd om dat te gaan doen? Laat het dan weten!

Daarnaast doen we onvoldoende met interne links: van de ene pagina naar de andere op onze eigen site.

De Wijze Uil is in 2016 niet uitgereikt. Hebt u een suggestie voor een organisatie in de gemeente die uitzonderlijk actief is op het gebied van natuur of milieu, laat het ons weten.

DeWaakvlam, de onderscheiding, in het leven geroepen door Noor en Herman Peters voor een meer dan gemiddeld betrokken en actief lid, viel dit keer ten deel aan Marc Snijders.

Daarnaast organiseerden we 10 Wandelingen (Haarsteegse Wiel, Roeivijver, Ommetje Herpt, Sompen en Zooislagen, Loonse en Drunense Duinen, Moerputten, Nederhemert, Baardwijkse Overlaat, De Brand, Kerstwandeling).

Gidsen waren Peter v.d. Velden, Marion v.d. Broek, Joost van Balkom, Hermien van Toorenburg. Het aantal wandelaars varieerde van 4 tot meer dan 30.

Aan de wandelingen nemen slechts weinig leden deel; nieuwe leden levert het ook vrijwel niet op.

Daarnaast was er nog deNacht van de Nacht wandeling met als gids Marion vd Broek, het Werkgroepenoverleg, en waren er een Lezingen over afval (in het voorjaar) en over vlinders (in het najaar). De weidevogelexcursie ging door gebrek aan belangstelling niet door.(Harry Nijenstein, coördinator)

03-09-2017
Meer toezicht in Brabantse natuur
Opsporingsambtenaren die actief zijn in de buitengebieden van Noord-Brabant krijgen meer vrijheid. Door afspraken die gemeenten, waterschappen, natuurbeheerders en de provincie maakten, mogen zij ook optreden buiten hun eigen werkgebied.

Brabantse natuurgebieden kennen specifieke problemen zoals de dump van drugsafval, wildcrossers en stroperij. Bijzondere opsporingsambtenaren hadden tot dusver alleen toestemming op te treden op het gebied van hun werkgever. Onder voorwaarden mogen ze nu ook op elkaars grondgebied optreden. Wildcrossen krijgt de komende tijd extra aandacht.

Ga voor het hele bericht naar binnenlandsbestuur.nl

27-08-2017
NatuurStreken
Het is een tijdje stil geweest, maar er is weer een aflevering van “NatuurStreken” uitgekomen. Samen met vrjwilligers zijn we op zoek gegaan naar de laatste Grutto’s.

Klik op de link om het filmpje te bekijken.

27-08-2017
Natuurrijk ’s-Hertogenbosch
In een eerdere uitgave van Digituurlijk kondigden we al een nieuwe serie ‘Natuurrijk’ op Omroep Brabant aan.

De uitzending van 28 april ging grotendeels over stadsnatuur in Den Bosch en de Bossche Broek. Maud gaat met stadsecoloog Johan Mees op pad in Den Bosch. Aan de orde komen muurleeuwenbek, huiszwaluwen en bevers. Mensen die vaker in Den Bosch komen zullen de locaties herkennen.

Vervolgens wandelt Maud met SBB boswachter Jose Borsboom via de Bossche Broek en de Moerputten naar de Moerputtenbrug. Je kunt de uitzending terugkijken op omroepbrabant.nl/28 april.
Informatie over komende uitzendingen kun je vinden op omroepbrabant.nl/program

11-12-2016
Alle fietspaden in Brabant krijgen doorgetrokken kantstrepen
Alle fietspaden langs provinciale wegen in Brabant krijgen aan
weerszijden een doorgetrokken streep. Dat is het resultaat van een
proef die werd uitgevoerd op het fietspad langs de Oosterhoutseweg (N631) in Rijen.
In het onderzoek zijn negen soorten markeringen getest, van innovatieve lichtgevende markeringen tot traditionele wegenverf.
De ledlampen in het wegdek vielen af vanwege de relatief hoge aanlegkosten. Daarnaast werden
ze gestolen tijdens de proef (uit het wegdek geschroefd). Iets verhoogd aangelegde reflectoren
vergrootten de kans op vallen. De ‘lichtgevende’ reflectiestrepen bleken beperkte meer waarde te hebben en werden glad bij regen.
Uiteindelijk bleek de doorgetrokken witte belijning van 10 centimeter breed het beste te scoren.
De conclusies van de pilot zijn aanleiding om alle provinciale fietspaden te gaan voorzien van markeringen.

Ga voor het hele bericht naar
www.fietsberaad.nl


© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid