Home > Communicatie > Overige artikelen


Overige artikelen


29-04-2018
Zonnebloemwedstrijd
Afgelopen zondag gaf de Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden het startschot voor een zonnebloemwedstrijd. Tijdens het Voorjaarsfestival voor Vrolijke Vlinders en Blije Bijen kregen bezoekers gratis zonnebloemzaden. Wie aan het eind van het seizoen de grootste zonnebloem heeft krijgt als prijs een ballonvaart aangeboden. Andere prijzen zijn zadenpakketten, kruidenpakketten, waardebonnen, etc.
Aanmelden voor de wedstrijd kan via info@natuurenmilieuheusden.
Iedereen kan meedoen, ook als je zelf zonnebloemzaden hebt geregeld en gezaaid.

Zonder insecten geen groente, fruit, zaden en geen voedsel meer. De zonnebloem is een van de lievelingsbloemen van de bijen. Daarnaast is de zonnebloem een opvallende en decoratieve verschijning in de tuin. In Heusden een zomerlang genieten van tuinen vol zoemende en fladderende diertjes.
En als kroon op al je werk van bloemen en zonnebloemen vertroetelen: kans op een ballonvaart met BallonAIRpoort: de ballon met de koeien erop.

28-03-2018
Natuur in de Wijk
Niet alleen in het buitengebied van de gemeente Heusden vinden we rijke natuur, ook binnen de bebouwde kom, midden in de wijk, komen we pareltjes tegen.
Een van die pareltjes ligt in de Churchillstraat in Drunen. Gewoon op een plaats tussen twee scholen, op een plaats waar ouders dagelijks hun kinderen naar school brengen. Hier langs de kant van de weg groeit geweldige klimop tot boven in de kruin van de boom.
De klimop, die de boom beschermt tegen zonnebrand, verdamping en schade. De klimop is een van de weinige laatbloeiende planten en is daarom een bron van voedsel voor vogels en vlinders. Deze klimop heeft afgelopen herfst tot de vorst van onder tot boven enorm gebloeid. Tot laat in de winter kon je hier het gezoem van de insecten horen Allemaal op zoek naar nog een beetje eten. En toen de vorst kwam doken veel vlinders in deze klimop om te overwinteren. Nu zie ik vogels de boom invliegen, wellicht om een nest te maken, want deze altijdgroene plant geeft beschutting en bescherming. Niet alleen voor het dierenleven is deze plant belangrijk, ook voor ons mensen doet hij zijn best door de lucht te reinigen op effectieve wijze. Het is een hardnekkig fabeltje dat klimop slecht is voor bomen. Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren en is geen concurrent voor water of voedingsstoffen van de boom. Klimop is geen lichtconcurrent in de kroon en ook vormt hij geen statische belasting voor de boom. De klimop is geen parasiet. Hij leeft niet van de boom, hij leeft er mee samen. Daarom hopen we dat deze struik nog tientallen jaren de Churchillstraat mag sieren.
Joost van Balkom

04-02-2018
Einde aan een tijdperk
Vele vele jaren heeft Peter van de Velden natuurwandelingen voor onze vereniging verzorgd. Meestal binnen de gemeente, soms er buiten. Bij regen, zonneschijn, storm, sneeuw, vorst: Peter was er altijd.

Wegens teruglopende belangstelling is besloten te stoppen met deze wandelingen. Er voor in de plaats komen inventarisatie-wandelingen. Peter, bedankt, mede namens alle wandelaars.

31-01-2018
Dieren in Hoogwater
Iedereen heeft waarschijnlijk wel gehoord over het hoge water dat in onze rivieren aanwezig is. Dat het een spectaculair gezicht is weet niet iedereen. Een gunstige bijkomstigheid is dat de dieren zich ook wat makkelijker laten zien. Zie bijgaande foto's van de Bever die door ons lid Piet van Helvoort zijn gemaakt in het Munnikenland nabij Slot Loevestein bij Poederoijen in de Bommelerwaard.
Met een beetje geluk laat ook de Roerdomp zich van dichtbij zien. En als u gaat kijken wordt u ook getrakteerd op heel veel verschillende watervogels. Onder andere Brandgans, Kolgans en Grauwe gans, Krakeend, Kuifeend, Tafeleend, Pijlstaart, Smient, Wintertaling enzovoort. Vanaf de dijken is al dat moois goed te zien.10-12-2017
Minicursus tuinvogels herkennen
Leer alle vogels in je tuin kennen! Welke vogels zie je in jouw tuin?
Wat is het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees, of een ringmus en een huismus?

De KNNV organiseert samen met de Jaarrond Tuintelling een minicursus tuinvogels als voorbereiding op de Nationale Tuinvogeltelling op 27 en 28 januari 2018. Deze cursus is geschikt voor mensen die meer willen weten over vogels en voor beginnende vogelaars.

De cursus bestaat uit twee delen, een theorie en een praktijkexcursie. Onder de knop aanmelden kunt U alle data en locaties zien waar deze cursus gegeven wordt. nuari kan je op 11 plaatsen meedoen. Aanmelden

28-10-2017
Alarmfase ‘rood’ voor natuur en biodiversiteit in Nederland
Uit Duits onderzoek blijkt dat 76% van de insecten is afgenomen in de afgelopen 27 jaar. Wetenschappers zeggen dat het in Nederland niet anders is. Dat is zeer alarmerend nieuws. Er moet nu iets gebeuren. Daarom heeft Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel een petitie opgezet onder de naam #CodeRoodvoorNatuur. Deze actie wordt ondersteund door vele natuur- en milieuorganisaties in Nederland.

Wat kun jij doen?
• Teken de petitie
• Deel het via Facebook en Twitter met de hashtag #CodeRoodvoorNatuur
• Mail het naar je vrienden
De petitie wordt op 31 oktober om 12 uur aangeboden aan de nieuwe regering op het Plein in Den Haag.

Ga voor meer info naar brabantslandschap.nl

Bijzondere paddenstoelen
Nu het najaar in aantocht is zien we overal al de verschillende paddenstoelen tevoorschijn komen als vruchten van in de voedingsbodem aanwezige mycelia of zwamvlokken van hogere schimmels.

Er is een enorme variatie in vorm, kleur en standplaats en elke soort stelt weer eigen eisen aan de leefomgeving. De vliegenzwam is hierbij wel een van de meest aansprekende soorten.
Maar het loont zeker de moeite ook eens aandacht te besteden aan minder bekende soorten die qua vorm en levenswijze minstens zo boeiend zijn.

Zo kunnen we van juni tot oktober op dood hout van loof- of naaldbomen het nestzwammetje tegenkomen. De vruchtlichamen zijn ongeveer 10-15 mm hoog, tot een paar centimeter breed. De sporenkapsels, die met een dunne navelstreng aan de bekerwand vastzitten, lijken wel op eitjes in een nestje.

Bij een regenbui worden deze kapsels door er op vallende druppels weggeslingerd, waardoor nieuwe groeiplaatsen kunnen ontstaan wanneer deze kapsels op een geschikt substraat terechtkomen.

Het nestzwammetje is zeker niet zeldzaam, maar door de kleinere afmetingen valt het minder op. Toch de moeite waard om er eens naar uit te kijken !
Piet de Bont


11-09-2017
Jaarverslag PR en Ondersteuning
In 2016 zijn drie uitgaven van Natuurlijk verschenen. In februari een uitgave met 55 pagina’s, in juli 43 pagina’s en in december weer 43 pagina’s. Samenstelling en redactie was in handen van Noor Peters, de eindredactie en distributie werd verzorgd door Wil Maaijwee. Wil je ook de duurzame digitale versie van Natuurlijk per email ontvangen, geef dat dan door via pr@natuurenmilieuheusden.nl (dat bespaart papier en bezorgwerk).

Digituurlijk kende in 2016 12 uitgaven onder redactie van Harry Nijenstein. Streven is om maandelijks uit te komen, steeds voor een wandeling of andere activiteit.

De Website, beheerd door Rene Biekens, liet in de afgelopen jaren een stijgend bezoekersaantal zien. De laatste jaren stagneert deze stijging. Dit ondanks dat we de homepage regelmatig verversen en zo veel mogelijk ook foto’s plaatsen. Waarschijnlijk heeft de stagnatie te maken met een aanpassing in de Googlezoekfunctie: sites die niet ‘responsive’ zijn krijgen een lagere plaats in de zoekresultaten. Onze site is niet responsive: de lay-out past zich niet aan als hij wordt geopend op een tablet of smartphone. We gaan onderzoeken hoe dat gerealiseerd kan worden.

Verder hebben we in 2016 een Facebook pagina aangemaakt. Tot nu toe ontbreekt het echter aan tijd om deze goed bij te houden. Heb jij zin en tijd om dat te gaan doen? Laat het dan weten!

Daarnaast doen we onvoldoende met interne links: van de ene pagina naar de andere op onze eigen site.

De Wijze Uil is in 2016 niet uitgereikt. Hebt u een suggestie voor een organisatie in de gemeente die uitzonderlijk actief is op het gebied van natuur of milieu, laat het ons weten.

DeWaakvlam, de onderscheiding, in het leven geroepen door Noor en Herman Peters voor een meer dan gemiddeld betrokken en actief lid, viel dit keer ten deel aan Marc Snijders.

Daarnaast organiseerden we 10 Wandelingen (Haarsteegse Wiel, Roeivijver, Ommetje Herpt, Sompen en Zooislagen, Loonse en Drunense Duinen, Moerputten, Nederhemert, Baardwijkse Overlaat, De Brand, Kerstwandeling).

Gidsen waren Peter v.d. Velden, Marion v.d. Broek, Joost van Balkom, Hermien van Toorenburg. Het aantal wandelaars varieerde van 4 tot meer dan 30.

Aan de wandelingen nemen slechts weinig leden deel; nieuwe leden levert het ook vrijwel niet op.

Daarnaast was er nog deNacht van de Nacht wandeling met als gids Marion vd Broek, het Werkgroepenoverleg, en waren er een Lezingen over afval (in het voorjaar) en over vlinders (in het najaar). De weidevogelexcursie ging door gebrek aan belangstelling niet door.(Harry Nijenstein, coördinator)

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid