Home > Beheer Natuurgebieden > Natuurgebieden algemeen


Natuurgebieden algemeen


29-11-2017
Meer biodiversiteit & minder bos langs het Drongelens kanaal
Om de waterhuishouding rondom ’s-Hertogenbosch te verbeteren is in de periode 1907-1911 het Drongelens kanaal aangelegd. De grond die bij de graafwerkzaamheden vrijkwam is aan beide zijden van het kanaal gebruikt om een dijklichaam aan te leggen. Het Drongelens kanaal loopt vanaf ’s-Hertogenbosch en watert circa 20 km verder via de Bovenlandse Sluis op de Bergsche Maas af.

lees verder

12-11-2017
De Landelijke Natuurwerkdag was wederom een succes!
Zeker door het mooie weer, maar vooral door de enthousiaste inzet van de vrijwilligers is de natuurwerkdag op 4 november een succes geworden. De kinderen van de scoutinggroep Sionie Horde zorgden met hun leiding dat de greppels voor het Vlinderveld aan de Kanaalweg in Drunen er weer picobello uitzien. De grotere werkers, gewapend met handzaag en takkentang, maakten korte metten met de houtwal, al is dit natuurlijk slechts tijdelijk, want het hakhout zal er over driekwart jaar weer fris en groen bijstaan en dat is ook de bedoeling. Omdat het dit jaar een gezamenlijk project was van de natuurvereniging en de gem. Heusden, waren er dit keer twee wethouders die meehielpen. Mart van de Poel en Margo Mulder lieten zien dat zij naast besturen meer in hun mars hebben. Koffie met appelflappen en soep met worstenbrood zorgden ervoor dat de inwendige mens niets te kort kwam. Voor leuke foto’s zie de plaatselijke site www.Heusden in Beeld.nl (staat onder diversen, 2017)

01-10-2017
De Hemelrijkse Waard, een prachtig stuk nieuwe natuur!
Langs de Maas bij Oijen in de gemeente Oss is 225 hectare nieuwe natuur gemaakt. Een landbouwgebied ter grootte van zo’n 450 voetbalvelden is omgetoverd in een nieuw natuurgebied. Net naast de rivier is een 3 kilometer lange nevengeul gegraven en daarnaast is een beek aangelegd. Momenteel krioelt het er van het leven, het is een komen en gaan van honderden trekvogels.
Overal zie je allerlei soorten eenden, zwanen en ganzen, en verderop staat een groepje lepelaars in het ondiepe water te eten. De kluten hebben er dit seizoen al gebroed. Roofvogels vliegen over. En in het heldere, ondiepe water zwemmen scholen vissen, af en toe worden ze achtervolgd door roofvissen. Hier en daar ligt een grote boom in de nevengeul, een uitermate geschikte schuilplaats en paaiplaats voor vis. De das en de bever schijnen het gebied al gevonden te hebben, reewild zit er zeker, gezien de vele sporen. Omdat er nog weinig begroeiing is, valt er zo veel te zien. Ben je vogelliefhebber, natuurliefhebber of houd je gewoon van struinen door de natuur, dan moet je zeker eens een bezoek brengen aan dit schitterende gebied van natuurmonumenten. En ben je uitgewandeld, drink dan een biertje bij de plaatselijke bierbrouwerij. Een aanrader.

Adres: Oijense Benedendijk in Oijen, parkeren bij de uitkijktoren.

Joost van Balkom

01-04-2017
Vlinderveld Idylle
In de laatste uitgave van het blad ‘Idylle’ twee mooie foto’s van ons Vlinderveld.
In mei meer zand dan groen. In augustus een voor vlinders idyllisch plaatje.

Klik hier voor de foto's.

www.vlindernet.nl

12-06-2016
‘Heusden in het groen’ op YouTube
De meesten van ons kennen de natuur in de gemeente alleen vanaf de grond. Op het YouTube-kanaal van de gemeente Heusden staat nu een aardig filmpje over de natuur in de gemeente vanuit de lucht.
De aanduidingen van de verschillende locaties zijn aangeleverd door de Heemkundekring, meer in het bijzonder door Bert van Opzeeland, die ook lid van onze vereniging is.
Het fimpje is te vinden op www.youtube.com

Op het YouTube-kanaal van de gemeente staan meer filmpjes.

07-12-2015
Activiteiten natuurwerkgroep
De activiteiten van onze natuurwerkgroep staan uitgebreid beschreven in onze eigen uitgaven. Maar ook buiten onze vereniging is er belangstelling voor.

In de vrijwilligerskrant van Natuurmonumenten van afgelopen najaar een mooi interview met Joost van Balkom, Klini van Holland en Rien Melis.

Verder in het blad Vlinders van de Vlinderstichting een verhaal over de inzaai van ons Vlinderveld. Op pagina 2 van het stuk een aantal foto’s die de ontwikkeling mooi laten zien.
Alcoa dag
In oktober hielp een groep medewerkers van Alcoa onze natuurbeheergroep bij het onderhoud van de
Hooibroeken. Voor de tweede keer een groot succes!


Verslag van de Bomenexcursie
Verslag van de Bomenexcursie.

In het kader van het project Toekomstbomen, hebben we op 23 augustus een excursie gehad naar enkele oude bijzondere bomen.
Ton Stokwielder, die al vele jaren met zijn bedrijf zorg heeft voor de vele oude bomen in onze regio was vandaag onze excursieleider.
Als eerste fietsten en wandelden we naar de eeuwenoude dikke eik in de Drunense duinen.

Ton vertelde over het onderhoud en de verzorging, voor zo’n grote oude eik. Erg belangrijk is dat je de boom niet vol in de zon zet door zijn omringende concurrenten aan de zuidzijde weg te halen. De bodem waar de warmte van de zon dan op terecht komt is funest voor de vele bodemschimmels. De bodemschimmels (mycorrhiza) , die helemaal verweven zijn met de haarwortels van de boom zorgen er voor dat de boom heel veel extra water en zouten kan opnemen. Soms wel 10 maal zoveel als wanneer de schimmels ontbreken. De eik heeft een opkikkertje gekregen door toevoeging van fiks wat kuubs kalkrijke grond .

Na de eik, de grove den en de beuk fietsten we naar de oude Tamme kastanje op de Pessaert. Een boom met vele wonden. Takken zijn afgebroken, vele holten zijn ontstaan, een groot deel is jaren geleden zelfs afgebroken. Maar hij staat er nog en biedt aan vele dieren en vogels onderdak. In de vele gaten hebben door de jaren heen uilen, boomklevers, mezen, spreeuwen, kauwen, holenduiven, hoornaars en vleermuizen hun jongen grootgebracht. Ook deze boom heeft enkele jaren terug een opknapbeurt gehad . En gelukkig dit jaar zien we heel veel fris en groen blad!

Bij de Zilveresdoorn op het talud van het Drongelens kanaal sloten we onze excursie af. Het was zeer interessant, we hebben veel geleerd. Maar het belangrijkste is dat we het geleerde kunnen toepassen bij de verzorging van de door ons uitgekozen toekomstbomen.

(Joost van Balkom)

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid