Home > Activiteiten > Wandelingen


Wandelingen


27-08-2017
Samen de natuur in Geerpark ontdekken! Wandel je mee op 8 september?
Op 8 september organiseert de gemeente een wandeling door Geerpark, de in aanbouw zijnde duurzame wijk in Vlijmen. Landschapsarchitect Thomas Jansen vertelt alles over de bijzondere natuur, de dieren en natuurlijke apotheek in Geerpark.
Wil jij de natuur ontdekken in dit bijzondere gebied? Ga mee op stap!??
Vanaf 18.30 uur verzamelen we bij de parkeerplaats aan de Duizendpoot. Rond 19.45 uur (net voor zonsondergang) zijn wij weer terug. Er is plaats voor maximaal 30 personen.Geef je snel op via info@geerpark.nl met vermelding van je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je komt.
Heb je een bepaalde interesse of specifieke vraag aan Thomas of Team Geerpark; vermeld dat ook, dan gaan we daar op 8 september op in.
Aanmelden kan tot en met 5 september.23-12-2016
Wandeling rond de Haarsteegse Wiel
Vertrekpunt : op de dijk bij de IJsbaan in Haarsteeg
Aanvang : 10.00 uur
Gids : Peter van der Velden

10-04-2016
Een rondje rond de eendenkooi Sompen en Zooislagen op 10 april 2016.
Wat een heerlijke lente zondagmorgen.
Beheerder Jok van Bijnen van eendenkooi de Sompen en Zooislagen liep met ons een rondje rond “zijn “ eendenkooi.
Zijn kooikershondje rende enthousiast rond.
En wij genoten met volle teugen!

Noor Peters25-09-2015
Eetbare planten en kruidenwandeling.
Welke eetbare gewassen groeien er in Vlijmen?
Wilde planten, kruiden en bomen werden vroeger niet alleen gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook vanwege hun voedzame werking en als aanvulling op het eten (ook wel armeluigroenten genoemd).
Steeds meer mensen zijn benieuwd naar wat er - in deze tijd van supermarkt- en fastfoodeten – in onze omgeving groeit wat we kunnen eten.


Datum: zaterdag 3 oktober
Vertrekpunt: het Plein in Vlijmen
Aanvang: 13.30 uur
Duur: ongeveer twee uur
Gids: natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber
Aan het eind eten we gezamenlijk een cracker met eetbare planten, bloemen en kruiden.
Maximaal 20 wandelaars kunnen aan de wandeling deelnemen. Wie het eerst komt, het eerst maalt! De NMVH betaalt de deelnemerskosten.
Inschrijven door een mail te sturen naar info@natuurenmilieuheusden.nl


19-10-2014
Wandelen in de Nacht van de Nacht op 25 oktober
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Andere belangrijke bronnen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting, skybeamers en reclameverlichting.

Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oer kwaliteiten van het landschap. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 25 oktober 2014. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober gaat de klok een uur terug en kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht.


Ook de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden organiseert weer een wandeling en deze is bij
de Nieuwkuijkse WielDuur: ongeveer 2,5 uur
Vertrekpunt: de Emmamolen in Nieuwkuijk
Gids: Peter van der Velden

Deelname is – zoals gewoonlijk – gratis. Ook kinderen zijn welkom!

06-11-2013
Wandeling Baardwijkse Overlaat de Rode Wandelroute
Tussen Drunen en Waalwijk ligt “De Baardwijkse Overlaat”,een open landelijk gebied met rijk begroeide dijken, een waardevol natuurreservaat en een prachtig kanaal. Naast natuurwaarden heeft het gebied ook een grote cultuur-historische waarde. Honderden jaren heeft het water een grote rol gespeeld in dit gebied.

De vereniging tot behoud van Natuurmonumenten, het toenmalige Waterschap de Maaskant en onze natuurvereniging vinden dat de waarden van het overlaatgebied beschermd moeten worden en besloten daarom om een gezamenlijk project te starten. Een van de resultaten van deze samenwerking is de tot standkoming van een wandelroute met routebeschrijving. De wandelroute loopt rond het Overlaatgebied en volgt de diverse dijken. De Leidijk, de Heidijk, de Zomerkade, de Kanaaldijk en de Spoordijk. Iedere dijk uit een andere tijd van onze geschiedenis. De 5 kilometer lange route is gemarkeerd met rode pijltjes. Op sommige paaltjes staat een nummer. Dat nummer correspondeert met de tekst uit de routebeschrijving en geeft u informatie over een markant punt.

De routebeschrijving van de wandelroute is te verkrijgen voor EUR 0,50 bij cafe de Westhoek, of bij bestuurslid Joost van Balkom, Vermeerplantsoen 145 in Drunen.

Of te downloaden via deze link link

08-01-2013
Kerstwandeling 2012
De laatste jubileumwandeling zit erop! Op 2de kerstdag kon dit jaar iedereen mee wandelen in de Drunense Duinen bij Giersbergen. Onder leiding van Harrie Smits en Peter van der Velden wandelen ruim 80 mensen mee.

Er werden twee groepen gevormd, een groep ging richting het oosten en de andere richting het westen.
Gelukkig liet het zonnetje zich af en toe zien na dagen van regen. De tocht voerde ons heuveltje op heuveltje af en we belandden met Harrie zelfs in de zogenaamde ‘kapel’. Dit is een kommetje tussen twee duinen in, waar het heerlijk stil is. Uitgewaaid en voldaan kwamen we na ruim 2 uur wandelen weer terug in Giersbergen.Tekst: Marian van de Linden
Foto: Wilhelmien Marti


Ga ik schaatsen óf ga ik wandelen?
De winter was nog maar net serieus aan de gang en zou er volgens de berichten na amper een week weer mee ophouden.
Ik trok na enige aarzeling mijn wandelschoenen aan om achter Peter van der Velden mijn zoveelste wandeling te maken rond de Nieuwkuijkse Wiel en door het Nieuwkuijks bosje.
Peter had zich goed voorbereid en liep met een mapje vol informatie met zijn goed luisterende wandelgenoten door de zondagochtend.
Bij de Nieuwkuijkse Wiel stonden we een tijd stil.
Wat hij vertelde wist ik voor een groot gedeelte.
Als kind heb ik er vele zomers van mijn jeugd gevierd.
De ´Kuijkse Wiel´ was in mijn jonge jaren een prachtig openluchtzwembad, wat we te danken hadden aan Janus van Engelen.
Wat ik niet wist was, dat Janus ooit in een strenge winter de ijsvloer van de Wiel vol had laten kruien met wit zand om een goede bodem te creëren voor de zwemmers in de zomer.
Janus was een intelligente man, dit grandioze idee was daar een bewijs van.
Deze dag zou misschien wel een laatste mogelijkheid bieden aan een soortgelijke bodem voor de zomer die komen gaat.
Zal ik……dacht ik nog…….nee!
Ik liep weer achter Peter aan en heb genoten van de wandeling in de kou met een warm gevoel door de herinneringen aan vroeger.
Paula van Buul

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2017
Vogelgeluid