Home > Activiteiten > Wandelingen


Wandelingen


04-09-2018
Wandeling(en) Giersbergen groot succes
Op 21 augustus zou André van Drunen gaan wandelen op de voormalige bessenkwekerij van Piet Smeekens, en omgeving. Voorafgaand aan de wandeling was er een 20 minuten durende film met opnames van flora en fauna in het gebied, en met drone-beelden ervan. Omdat het op een doordeweekse avond zou zijn en in de vakantieperiode hadden we geen idee van de belangstelling, en daarom lieten we de mensen aanmelden. En dat hebben we geweten.

Na de eerste twintig aanmeldingen besloten we een tweede gids erbij te vragen, Harrie Smits.
Na de volgende twintig aanmeldingen begonnen we met het aanleggen van een wachtlijst; die groeide uit naar nog eens vijftig belangstellenden.
Daarom besloten we tot een tweede wandeling op 28 augustus, nu met de gidsen André van Drunen en Fons van Dijk.

Met twee keer 45 wandelaars hebben uiteindelijk bijna alle belangstellenden kunnen genieten van het gebied en het mooie weer.
Met dank aan de gidsen voor het interessante en deskundige commentaar.

23-08-2018
Wandeling Giersbergen en omgeving
Op dinsdag 28 augustus 2018 neemt gids André van Drunen u mee in een wandeling Giersbergen en omgeving. Verzamelen om 18.30 uur bij Herberg den Dries, Duinweg 65 in Drunen. We beginnen met 20 minuten film met onder andere drone-beelden en flora en fauna van het gebied. Daarna gaan we de route van de drone bewandelen.
Onderweg komen we eerst bij het natuurgebied van Piet Smeekens, de vroegere bessenkwekerij en nu een ware bloemenoase. Tijdens de verdere wandeling ziet en hoort u welke dieren er allemaal in het gebied leven, we bezoeken onder andere de observatie/schuilhut, de bijenkasten, de solitaire bijen. Verder zullen we dassensporen zien, en komen we door de poort van Giersbergen welke ligt in de duinzandkering.
Deze activiteit is voor elke leeftijd. Afstand ongeveer 3 km, duur ongeveer twee uur. Deelname is gratis, en op eigen risico. En neem een zaklamp mee (bewolkt weer, uitlopen van de wandeling). Honden zijn niet toegestaan.

Gidsen: André van Drunen en Fons van Dijk

Aanmelden is weer gewenst en kan via info@natuurenmilieuheusden

23-12-2017
Kerstwandeling in de Duinen
Tweede Kerstdag, dinsdag 26 december, is er weer de traditionele kerstwandeling.

Onder leiding van Peter van der Velden kunt u na alle ontspanning binnenshuis lekker uitwaaien en een frisse neus halen in de Loonse en Drunense Duinen.

Dit keer geen verhaal van de gids, maar vooral kijken welke soorten we tegenkomen, aan flora aan fauna. We gaan het komende jaar vaker dit soort wandelingen organiseren, waarbij we de waargenomen soorten ook zullen noteren en erover rapporteren.

Dinsdag 26 december 2016
Tijd: 11.00 uur
Locatie: De drie Linden, Giersbergen

27-08-2017
Samen de natuur in Geerpark ontdekken! Wandel je mee op 8 september?
Op 8 september organiseert de gemeente een wandeling door Geerpark, de in aanbouw zijnde duurzame wijk in Vlijmen. Landschapsarchitect Thomas Jansen vertelt alles over de bijzondere natuur, de dieren en natuurlijke apotheek in Geerpark.
Wil jij de natuur ontdekken in dit bijzondere gebied? Ga mee op stap!??
Vanaf 18.30 uur verzamelen we bij de parkeerplaats aan de Duizendpoot. Rond 19.45 uur (net voor zonsondergang) zijn wij weer terug. Er is plaats voor maximaal 30 personen.Geef je snel op via info@geerpark.nl met vermelding van je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je komt.
Heb je een bepaalde interesse of specifieke vraag aan Thomas of Team Geerpark; vermeld dat ook, dan gaan we daar op 8 september op in.
Aanmelden kan tot en met 5 september.23-12-2016
Wandeling rond de Haarsteegse Wiel
Vertrekpunt : op de dijk bij de IJsbaan in Haarsteeg
Aanvang : 10.00 uur
Gids : Peter van der Velden

10-04-2016
Een rondje rond de eendenkooi Sompen en Zooislagen op 10 april 2016.
Wat een heerlijke lente zondagmorgen.
Beheerder Jok van Bijnen van eendenkooi de Sompen en Zooislagen liep met ons een rondje rond “zijn “ eendenkooi.
Zijn kooikershondje rende enthousiast rond.
En wij genoten met volle teugen!

Noor Peters25-09-2015
Eetbare planten en kruidenwandeling.
Welke eetbare gewassen groeien er in Vlijmen?
Wilde planten, kruiden en bomen werden vroeger niet alleen gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook vanwege hun voedzame werking en als aanvulling op het eten (ook wel armeluigroenten genoemd).
Steeds meer mensen zijn benieuwd naar wat er - in deze tijd van supermarkt- en fastfoodeten – in onze omgeving groeit wat we kunnen eten.


Datum: zaterdag 3 oktober
Vertrekpunt: het Plein in Vlijmen
Aanvang: 13.30 uur
Duur: ongeveer twee uur
Gids: natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber
Aan het eind eten we gezamenlijk een cracker met eetbare planten, bloemen en kruiden.
Maximaal 20 wandelaars kunnen aan de wandeling deelnemen. Wie het eerst komt, het eerst maalt! De NMVH betaalt de deelnemerskosten.
Inschrijven door een mail te sturen naar info@natuurenmilieuheusden.nl


19-10-2014
Wandelen in de Nacht van de Nacht op 25 oktober
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Andere belangrijke bronnen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting, skybeamers en reclameverlichting.

Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oer kwaliteiten van het landschap. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 25 oktober 2014. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober gaat de klok een uur terug en kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht.


Ook de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden organiseert weer een wandeling en deze is bij
de Nieuwkuijkse WielDuur: ongeveer 2,5 uur
Vertrekpunt: de Emmamolen in Nieuwkuijk
Gids: Peter van der Velden

Deelname is – zoals gewoonlijk – gratis. Ook kinderen zijn welkom!

© Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden 2010-2018
Vogelgeluid